Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_10_GAS_599_Mel
Jana Hanosová a Jan Palán
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_10_GAS_595_Mel
Kavárny Střední odborná škola Otrokovice
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jiřina Králová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Espresso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jiřina Králová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_107_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_10_GAS_594_Mel
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Káva.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový výzkum Ročník / obor studia:III.
Káva Bc. Daniel Vančura.
Start-up 100ml ovocného zákysu s pomerančovou příchutí,50g hruškového nízkotučného jogurtu,1zarovnaná lžička rozpustné kávy,1 lžička dietní vlákniny zákys,jogurt.
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Koncept Stop Cafe.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.11 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Recept jak udělat krtkův dort…
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ VY_32_INOVACE_10_GAS_596_Mel Název školy Obchodní akademie a Hotelová.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Ji ř ina Králová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nápoje Teplé Studené káva koktejly nealko čaj limonády Kakao, čokoláda
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_352 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pravidla.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Druhy kávy Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis.
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Druhy kávy Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Šablona: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TOS_348 Jméno autora:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Technika obsluhy – Příprava espressa Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
NEPEČENÉ DESERTY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: nepečené, deserty, příprava Autor: Bc. Jana.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
KRÉMY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: krémy, charakteristika, kakaový, máslový Autor:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Technika obsluhy – Výroba kávy
Krups plnoautomatické espreso EA8107
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Nápoje připravované z kávy
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství přípravy kávy Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 73

Tajemství přípravy kávy

Tajemství chuti Pro maximální chuťový zážitek, bohatý na aroma a buket, je zapotřebí používat čerstvě umletou, nejlépe vakuově balenou kávu. Intenzitou hrubosti mletí kávy můžeme ovlivnit chuť: hlubší chuť získáme přípravou z jemně namleté, lesklé kávy, pocházející z déle pražených kávových zrn., lehkou chuť s nakyslým nádechem získáme z hrubě mleté, matné kávy získaných ze světlých kávových zrn. Intenzitu chuti můžeme ovlivnit také použitím vody. Všeobecně se pro přípravu kávy nejlépe hodí středně tvrdá voda, avšak některé kávovary používají zařízení, které vodu změkčuje, například pro přípravu espressa. Zdroj obrázku:http://veraschmidova.ic.cz/?p=401

Tajemství přípravy Kávu připravujeme spařením mleté kávy různé intenzity hrubosti. Na běžný šálek o objemu 20 cl se doporučuje 5-15 g kávy - dvě plné kávové lžičky. Teplota vody by měla dosahovat 95°C – dle druhu kávy. Hotovou kávu podáváme v předehřátém servisu z porcelánu, skla, či dalších inertních materiálů. Společně s kávou servírujeme teplé mléko nebo smetanu, bílý či hnědý cukr, sladidlo a sklenku pramenité vody. Příjemným doplňkem k servisu kávy je malá čokoláda nebo mini desert. Zdroj obrázku: http://www.kava-a-kavarny.cz/vas-salek-kavy/kavovy-serial-4-priprava-kavy-doma-moka-konvicka/attachment/1212/

Nejčastěji připravované druhy kávy Espresso malý šálek silné kávy připravené ve vysokotlakém kávovaru protlačením horké vody přes porci kávy. Nejlepší espresso bývá z klasických, ručních pákových kávovarů, které dokáží na povrchu kávy vyrobit hustou pěnu. Klasická porce espresso je 7 g kávy a 30 ml vody. Pro milovníky silné kávy je určena káva: Ristretto kde na stejné množství kávy použijeme pouze 20 ml vody. Double Espresso, neboli Lungo je dvojitá porce kávy - 14 g na přibližně 50 ml vody. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Espresso

Nejčastěji připravované druhy kávy Cappuccino správné cappucino začíná u kvalitního mléka, z kterého našleháme horkou párou mléčnou pěnu. Do šálku s espressem pak přidáme ve stejném poměru teplé mléko a mléčnou pěnu. V mnoha kavárnách a gastronomických zařízeních se používá ke zdobení cappucina skořice, kakao nebo čokoláda, popřípadě šlehačka. S původním receptem na cappucino to však nemá nic společného. Zdroj obrázku:http://cs.wikipedia.org/wiki/Cappuccino

Nejčastěji připravované druhy kávy Caffé Macchiato slovo macchiato pochází z italského výrazu pro „flekatý“nebo „poskvrněný“, takže tato káva jednoduše znamená klasické espresso „poskvrněné“ kapkou nebo dvěma horkého mléka. Macchiato je ideální pro ty, kteří si myslí, že v cappuccinu je mléka příliš a klasické espresso je zase moc silné.

Nejčastěji připravované druhy kávy Caffe Latte pokud si v Itálii při objednávce budete přát latte, přinesou Vám jednoduše sklenici mléka. Proto je nutné pokud zdůraznit slovo caffe latte. Dostanete vysokou sklenici párou našlehaného mléka s espressem.

Nejčastěji připravované druhy kávy Turecká káva originální receptura předepisuje rozmíchání porce velmi jemně namleté kávy s vodou, popřípadě i s cukrem a uvedení do varu v klasické džezvě (nádobka z mosazi, mědi, stříbra nebo oceli na přípravu kávy). Vodu s kávou necháme celkem třikrát dovést k varu a necháme usadit, poté můžeme servírovat. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%BEezva

Nejčastěji připravované druhy kávy Mocca káva u nás ne příliš často používaný způsob spočívá v použití speciální dvoudílné, šroubovací mocca konvice, v jejíž spodní části je voda a ve středu sítko s kávou. Zahříváním spodní části dojde k varu a horká pára proniká přes sítko do horní části konvice. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Moka

Nejčastěji připravované druhy kávy Alžírská káva kávu ozdobíme šlehačkou a přelijeme vaječným krémem, který pozvolna stéká na dno sklenky. Zdroj obrázku: http://receptynadoma.cz.imag3box.com/images/recepty-2010/2050.jpg

Nejčastěji připravované druhy kávy Irská káva (Irisch coffee) kávu smícháme s třtinovým cukrem a irskou whiskey, zjemníme smetanou, kterou pozvolna vlijeme na konec. Zdroj obrázku: http://jana.souckovi.com/2010/07/irska-kava.html

Nejčastěji připravované druhy kávy Americano (American coffee) Je espresso, které bylo naředěno horkou vodou a je servírováno ve větším šálku, než klasické espresso. Zdroj obrázku: http://blog.mochahost.com/wp-content/uploads/2012/05/americano-coffee.jpg

Nejčastěji připravované druhy kávy Frapé (ledová káva) kombinace klasického espressa promíchaného s mlékem, ledem a cukrem v koktejlovém shakeru, servíruje se ve vysoké sklenici s pěnou na vrchu. Shakerato se podobá naší ledové kávě, ta se ovšem servíruje se zmrzlinou. Zdroj obrázku: http://www.berslevu.cz/uploaded/Euro%20Cafe%20one/OV_9_5_Frappe_2.jpg

Použitá literatura http://www.presso.cz/kava/rychlokurz http://www.kavovary.info/clanky/jakou-kavu-muzete-dat-italii/ http://www.cerstvakava.cz http://www.kavaweb.cz/