JEDNOTNÉ ZKOUŠKY PRO ŽÁKY SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Romana Jezberová – metodička tvorby JZZZ Konference IPn NZZ_2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

INTEGRACE A LEGISLATIVA
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ODLIŠNOSTI KONÁNÍ MATURITNÍ ZKOUŠKY
Kariérové poradenství
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Hodnocení škol a školských zařízení
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
PhDr. Ivana Slavíková PedF UK, únor 2013 Program:
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Brno, Mgr. Libor Mikulášek
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
RozšÍŘEnÍ IIS NZZ Konference projektu NZZ_
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Individuální vzdělávací plán
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Novela vyhlášky č. 73 A PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ DÉTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PaedDr. Zuzana Kaprová.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Formy individuálních vzdělávacích strategií pro žáky
9. Tvorba individuálního plánu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Speciální pedagogika (podzim 2016)
PhDr. Lenka Gajzlerová, Ph.D. SZ7BK_SP1P Speciální pedagogika 1
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Liberecký inspektorát ČŠI
9. Tvorba individuálního plánu
PHmax ve středním vzdělávání
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Centrum kolegiální podpory CKP
VYUŽÍVÁNÍ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ PRO ŽÁKY SE SLUCHOVÝM POSTIŽENÍM Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Holečkova 4, Praha.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

JEDNOTNÉ ZKOUŠKY PRO ŽÁKY SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Romana Jezberová – metodička tvorby JZZZ Konference IPn NZZ_2

POČTY ŽÁKŮ SE SVP V SŠ V UČEBNÍCH OBORECH OBORY kategorie E ročníkprvní druhýtřetí mentálně sluchově zrakově 6118 vady řeči tělesně postižení vývojové poruchy souběžné postižení více vadami autismus Celkový součet Žáci se SVP - Konference NZZ_2

POČTY ŽÁKŮ SE SVP V SŠ V UČEBNÍCH OBORECH OBORY kategorie H ročníkprvní druhýtřetí mentálně sluchově zrakově vady řeči875 tělesně postižení91516 vývojové poruchy souběžné postižení více vadami autismus22126 Celkový součet Žáci se SVP - Konference NZZ_2

LEGISLATIVA  Povinnost skládat závěrečné zkoušky podle témat stanovených v jednotném zadání se vztahuje rovněž na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP),  Školy postupují v souladu s § 16 školského zákona o Vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami, odst. 6:  „ Pro žáky a studenty se zdravotním postižením a zdravotním znevýhodněním se při přijímání ke vzdělávání a při jeho ukončování stanoví vhodné podmínky odpovídající jejich potřebám. Při hodnocení žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami se přihlíží k povaze postižení nebo znevýhodnění. …“.  Vyrovnávací a podpůrná opatření – Vyhláška č. 103/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných. Žáci se SVP - Konference NZZ_2

 Spolupráce školy se školským poradenským zařízením (PPP, SPC)  Zajišťování nebo zprostředkování diagnostiky speciálních vzdělávacích potřeb (vstupní a průběžné) a intervenčních činností pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.  Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních (ve znění vyhlášky č. 116/2011 Sb.). UZPŮSOBENÍ PODMÍNEK KONÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY S OHLEDEM NA TYP A STUPEŇ ZDRAVOTNÍHO POSTIŽENÍ ŽÁKA Žáci se SVP - Konference NZZ_2

KOMPETENCE K UZPŮSOBENÍ PODMÍNEK KONÁNÍ ZZ PRO ŽÁKA SE SVP  Lze stanovit a právně zakotvit konkrétní podmínky pro žáky s různými typy a stupni postižení jako u maturitních zkoušek, je to reálné a potřebné pro žáky?  U žáků učebních oborů nelze paušalizovat potřeby žáků a spoléhat na jejich dobré vzdělávací předpoklady jako u žáků maturitních oborů.  Zejména v oborech kategorie E jsou proto některá témata již přímo vytvářená pro žáky se SVP – specifikace zadání dle konkrétního zaměření oboru, nižší nároky na písemnou zkoušku, podmínky průběhu praktické zkoušky apod.  Kompetence ředitele školy (§ 16 odst. 6 š. z.)  Doklady o žákově postižení z PPP/SPC pro kontrolu, příp. ad hoc vyjádření k uzpůsobení podmínek ZZ  Spoleh na profesní kompetence a odpovědnost učitelů, kteří žáka dlouhodobě vzdělávali a znají jeho potřeby. Žáci se SVP - Konference NZZ_2

JAK POSTUPOVAT PŘI ZAJIŠTĚNÍ NOVÉ ZZ U ŽÁKA SE SVP  Zkušenosti s žákem z průběhu výuky, znalost jeho speciálních vzdělávacích potřeb  Posouzení témat písemné, praktické a ústní zkoušky z hlediska SVP žáka  Zvážení potřeby vyrovnávacích a podpůrných opatření- uzpůsobení podmínek konání ZZ – doporučení ze SPC /PPP u které je žák veden  Individuální přístup, role a působení učitele žáka u ZZ  Prodloužení času na konání zkoušek (písemné, praktické, ústní)  Přítomnost asistenta pedagoga, tlumočníka  Formální úpravy témat jednotného zadání Žáci se SVP - Konference NZZ_2

MOŽNOSTI FORMÁLNÍCH ÚPRAV TÉMAT JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ  IIS NZZ umožňuje provádět formální úpravy u témat pro žáky se zrakovým postižením – zvětšení písma, obrázků apod..  Témata JZZZ může škola FORMÁLNĚ NIKOLIV OBSAHOVĚ upravit i jiným způsobem, pokud je to nezbytné vzhledem k typu a stupni ZP žáka.  Využívají to zejména speciální SŠ pro žáky se zdravotním postižením (SP, ZrP, TP, kombinované vady, SPU, autismus…) pro žáky s těžkými stupni ZP.  Škola si stáhne JZZZ a získá témata ve formátu PDF, který nelze upravovat. Vybere si témata, která využije u ZZ.  S pomocí vhodného soft-ware je převede do otevřeného formátu (WORD) a přizpůsobí potřebám žáka/žáků.  Počty témat pro žáka stanoví vyhláška č 47/2005 Sb. v platném znění. Žáci se SVP - Konference NZZ_2

FORMÁLNÍ ÚPRAVA TÉMAT JZZZ Podmínka: ŠKOLA ODPOVÍDÁ ZA TO, ŽE TÉMA PŘIZPŮSOBENÉ SVP ŽÁKA MÁ OBSAH SHODNÝ S TÉMATEM STANOVENÝM V JEDNOTNÉM ZADÁNÍ. Příklady formálních úprav témat:  PÍSEMNÁ ZKOUŠKA – možnost zestručnit formulaci otázek, změnit formu odpovědi žáka, převést otevřené otázky do formy testových (zejména u žáků se SP, se SPU a s kombinovanými vadami /KV);  PRAKTICKÁ ZKOUŠKA – možnost podrobněji rozpracovat pokyny k provedení úkolu, tvorbě výrobku, organizaci zkoušky (skupinová práce pod dozorem) dodržování pravidel BOZP apod. (zejména u žáků s LMP a u žáků s KV);  ÚSTNÍ ZKOUŠKA – možnost doplnit téma podklady pro žáka názornými ukázkami tj. fotografiemi materiálů, strojů, zařízení, výrobků, příp. kresbami apod. (zejména u žáků s LMP), podrobněji rozpracovat osnovu zadání a požadované odpovědi u odborných otázek (zejména u žáků se SP). Žáci se SVP - Konference NZZ_2

METODICKÁ POMOC ŠKOLÁM PŘI UPLATŇOVÁNÍ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ U ŽÁKŮ SE SVP  příprava metodického materiálu pro školy - březen 2015  individuální konzultace v NÚV k problematice uzpůsobení podmínek konání ZZ u integrovaných žáků se zdravotním postižením a SVP  individuální konzultace k možnostem úprav témat JZZZ ve vztahu k typu a stupni ZP žáka a k doporučení školského poradenského zařízení - SPC/PPP Žáci se SVP - Konference NZZ_2

Děkuji Vám za pozornost Romana Jezberová – metodička tvorby JZZZ IPn Nová závěrečná zkouška 2 Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Weilova 1271/6, Praha 10, Tel.: