Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Mikroekonomie I Domácí produkt
Inflace Definice Ukázka spotřebního koše Jak ji zjistíme?
Teorie měnových kurzů.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Zadlužení, inflace, demografie
Makroekonomické ukazatele
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
PENÍZE A BANKOVNICTVÍ.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
Jednoduchý Keynesyánský model určení důchodu
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
1 Přijetí eura a inflace v ekonomice ČR Smilovice, František Cvengroš.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomické ukazatele
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
Měnový kurz.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Faktory ovlivňující nabídku a poptávku
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Úvodní seminář Národní hospodářství
Statistické srovnávání
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Úvodní seminář Národní hospodářství
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Transkript prezentace:

Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve vleku EU? Žofínské fórum,25. března 2013

2 Úvodem Národohospodářský význam zemědělství a potravinářství Potraviny, nápoje a tabák – čtvrtina spotřebního koše českých domácností Spotřeba domácností – polovina českého HDP Souvislost mezi vývojem cen potravin a spotřebou domácností ? Slabá soběstačnost zvyšuje závislost na vývoji zahraničních cen Faktory ovlivňující světové ceny potravin (kromě klimatických podmínek) Globalizace a její světlejší i stinné stránky Biopaliva Financializace agrárních komodit

3 Globalizace, biopaliva, finanční trhy Globalizace poptávky a nabídky potravin Oslabení vlivu lokálních produkčních podmínek a trhů Zvýšení poptávky v důsledku růstu ekonomické úrovně rozvíjejících se ekonomik versus omezené možnosti zvyšování nabídky Přímý kanál vlivem růstu spotřeby potravin Nepřímý kanál vlivem růstu spotřeby energie (vazba na biopaliva) Biopaliva Posílení vztahu cen paliv, energií i potravin Z „jednosměrky“ na „dvousměrný provoz“ – zvýšení volatility agrárních cen Soutěž o půdu Financializace agrárních komodit V prostředí nízkých úrokových sazeb hledají investoři vyšší výnosy „Levné peníze“ v kombinaci s nízkými výnosy zatraktivnily agrární futures Od roku 2007 počet uzavřených kontraktů na agrární komodity zdvojnásobil Agrární komodity se staly běžnou třídou investičních aktiv

4 FAO cenové indexy

5 Cenová hladina potravin v Evropě 2005 =100 Potraviny zdražují v celé Evropě – průměrný vzestup cenové hladiny v EU od roku % Pobaltí, Bulharsko, Maďarsko versus Švýcarsko, Norsko, Francie, Itálie, Švédsko ČR není v extrémní pozici, ale potraviny zde zdražily nadprůměrně Zdroj:Eurostat

6 Potraviny: vývoj ceny a prodejů v ČR Historicky vysoká vnímavost českých domácností na ceny potravin Vliv globalizace - mix vlivu světových cen potravin a vstupu maloobchodních řetězců na český trh ? – stagnace cenové hladiny potravin (globálně příznivé podmínky, boj řetězců o trh) – průměrný roční růst 3,4 % (globální vzestup cen, rozdělení trhu oslabilo konkurenci) Zdroj:ČSÚ

7 Oproti průměru roku 2005 Reálná mzda (2012) + 13 % CPI (leden 2013) + 23 % Potraviny a nealko + 30 % Alko a tabák + 48 % Zdravotnictví + 67 % Bydlení- platby za služby+ 45 % Odívání a obuv- 20 % Pošty a telekomunikace- 10 % Bydlení – vybavení- 10 Zdroj:ČSÚ Diferencovaný vývoj cenové hladiny 2005=100 I s vyloučením vlivu DPH stoupají počátkem roku 2013 ceny potravin minimálně o 4 % Ceny potravin, energií a dalších základních potřeb rostou podstatně rychleji než ceny ostatních komodit – limituje výdaje na jiné (byť relativně „levné“) zboží a služby Asymetrická reakce spotřebitelů ? Dle analýz ČSÚ omezují české domácnosti výdaje za potraviny razantněji než celá EU – jeden z hlavních důvodů slabé spotřeby domácností a poklesu HDP 2012

8 Potravinová soběstačnost ČR a závislost na vývoji zahraničních cen Jaký vývoj světových cen potravin můžeme očekávat ? Jak zmírnit závislost a citlivost na vnějších šocích ? Strategie českého zemědělství a potravinářství – mimořádný národohospodářský význam Stabilizace cen potravin by oživení spotřebitelské poptávky významně podpořila Do jaké míry lze „Strategií“ posílit odolnost vůči vnějším šokům ? stabilizovat domácí ceny potravin ? Závěrem

Děkuji za pozornost Eva Zamrazilová členka bankovní rady Česká národní banka