Zhášení stejnosměrného a střídavého oblouku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středový a obvodový úhel
Advertisements

Rozcvička Urči typ funkce:
Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a nazýváme každou část funkce, která je dána rovnicí: Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Konstrukce lichoběžníku 1
Výkonové vypínače vn a vvn
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Kontakty elektrický oblouk
. Kvadratická funkce ° Narýsuj: -1 -1
Konstrukce trojúhelníku
Části kruhu Matematika 8 – I.díl
Rovnost, rozšiřování a krácení.
Provozní stavy transformátoru
Rozcvička Urči typ funkce: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Paralelní chod transformátorů
Obvod a obsah rovinného obrazce III.
Reakce kotvy a komutace
Náhradní schema transformátoru
Provedení střídavých vinutí
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Indukované napětí a náhradní schéma asynchronního motoru
Provedení stejnosměrných strojů, zapojení budícího vinutí
Provedení stejnosměrných vinutí
Charakteristiky stejnosměrných motorů
Popis a provedení synchronních strojů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Spínací přístroje vn, vvn
Regulace napětí transformátoru
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Jističe, chrániče Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kvadratická rovnice Kvadratickou rovnicí s jednou neznámou x je každá rovnice tvaru: ax2 + bx + c = 0 kvadratický člen absolutní člen lineární člen Dostupné.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Magnetický obvod a vinutí transformátoru
Pojistky, přepěťové ochrany
Charakteristiky stejnosměrných dynam
Stykače Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Fázorové diagramy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Konstrukční části elektrických přístrojů Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Náhradní schéma a fázorový diagram synchronního stroje
Měření proudu Střední odborná škola Otrokovice
Momentová charakteristika – chod při zatížení Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Moment synchronního stroje, zátěžný úhel
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Vzájemná poloha dvou kružnic
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Důlní elektrické přístroje
Důlní elektrické přístroje
PRAVIDLA BINGO Fyzikální veličiny
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kontakty elektrický oblouk
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Z čeho se skládá jistič, jak funguje při zkratu ve vedení elektrického proudu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Transkript prezentace:

Zhášení stejnosměrného a střídavého oblouku Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 1

Elektrický oblouk Vzniká mezi kontakty spínacích přístrojů po rozpojení obvodu. Je tvořen tzv. plazmou, což je směs ionizovaných plynů a odpařených částí kontaktů při teplotě 3000 - 50000 C. Při hoření oblouku neplatí Ohmův zákon. Střídavý oblouk samovolně uhasíná při průchodu sinusového napětí nulou, proto se zháší lépe než oblouk stejnosměrného proudu.

Charakteristika stejnosměrného oblouku 3

Z charakteristiky stejnosměrného oblouku lze vyčíst, že oblouk uhasne buď při zvětšení odporu v obvodu, což je technicky dost obtížně realizovatelné, nebo při zvětšení délky oblouku (se zvětšující se délkou oblouku se charakteristika posouvá směrem nahoru). Z těchto důvodů je nutné pro zhášení stejnosměrných oblouků použít magnetické vyfukování pomocí zhášecí cívky. Oblouk se trhá a chladí na přepážkách zhášecí komory. Další z možných způsobů je rozdělit zhášení na několik sériových oblouků použití můstkových kontaktů ( použitelné u menších proudů).

Působení zhášecí cívky

Zhášení střídavého oblouku

Při zhášení střídavého oblouku se s výhodou využívá skutečnosti, že při průchodu proudu nulou oblouk uhasne. V tomto intervalu probíhá intenzívní výměna ionizovaného prostředí mezi kontakty. K úplnému uhašení dojde v průběhu 3 – 6 půlperiod sinusovky. Další možnosti jsou stejné jako u zhášení stejnosměrného oblouku, tj. použití zhášecí cívky, nebo rozdělení na několik oblouků v sérii použitím můstkových kontaktů.

K zopakování: Který oblouk se zháší lépe? Čím lze efektivně zhášet stejnosměrný oblouk? Nakreslete si charakteristiky stejnosměrného a střídavého oblouku- Jaké síly působí na hořící el. oblouk?