TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Když upustíme předmět, jako je například pravítko, spadne díky zemské přitažlivosti na zem. Když pravítko přesně v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jitka Soukupová & Zuzana Štauberová
Advertisements

IČO: DIČ: CZ  Naše společnost byla založena v roce  Nabízíme komplexní balíčky kancelářských potřeb.  Jsme dynamická firma.
Těžnice a těžiště trojúhelníku
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
FIKAP, s. r. o. Obchodní akademie, Plzeň nám. T. G. Masaryka Plzeň IČ: DIČ:
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
Vodič a izolant v elektrickém poli
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Potřebné pomůcky Žák si připraví: ostré nůžky na papír
Kamila Hamplová Katrin Monczková
Hladový hroch Klára Soukupová Veronika Zemánková.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
SVĚTLO A TMA – HRANÍ SE SVĚTLEM
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – LÉTACÍ POKUSY
Statická elektřina Elekřina má tendenci proudit z jednoho předmětu na druhý. Jestliže z nějakých důvodů nemůže, nazývá se statická elektřina. Existuje.
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – KOUZLA SE VZDUCHEM
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – VYUŽÍVÁNÍ TLAKU
Rovnovážná poloha tělesa
Návod,jak postavit draka je lehký, najdete ho na poslední stránce.
Těžiště tělesa (Učebnice strana 48 – 50)
Určení polohy těžiště Laboratorní práce č. 2.
SVĚT KOLEM NÁS – SVĚTLO A TMA Když světlo narazí na lesklý povrch zrcadla, odrazí se od něho zpět. Odrazy mohou být zdrojem neobvyklých a překvapivých.
START A ZASTAVENÍ Může být těžké uvést předměty do pohybu a ještě těžší může být jejich zastavení. Předměty mají tendenci zůstávat v klidu, když se nepohybují.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Mechanika tuhého tělesa
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA RYB – FILETOVÁNÍ RYB
Anděl Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Registrační číslo CZ.1.07/1.400/
Měření hustoty kapaliny pomocí rovnoramenných vážek
Měřidla času 2 (netradiční hodiny)
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
TLAČENÍ A TAHÁNÍ Věděli jste, že silou vašeho vlastního dechu můžete donutit míč překonat gravitaci nebo že lze obrátit kbelík s vodou vzhůru nohama, aniž.
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
Síla.
Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.
Matematika 8. ročník Mgr. Marcela Kubátová
Těžiště tělesa.
Bonbony Klárka má moc ráda jedny bonbony. V sáčku jich je 5 a stojí 1 korunu. Ale na každé 2 Kč, které zákazník utratí za tyto bonbony, dostane od cukrářky.
Gravitační síla. Gravitační pole
EU ICT2/1/1/12 Člověk a svět práce – 4.,5. ročník Téma : Hlavičky z jarní travičky - samostatná práce, kreativní Průřezová témata: enviromentální výchova,
STATIKA TĚLES Název školy
Mechanika tuhého tělesa
PČ_036_Práce s papírem_Vytlačované přáníčko
Tyrannosaurus rex Tyrannosaurus rex Tyrannosaurus rex
Vypracovala D. Riesnerová
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Výroba fujary z PVC trubky
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Měření síly vytvoř si vlastní siloměr
Tuhé těleso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Vlastní vločkostroj - návod Natálie Jermanová 2013 ©
Dagmar Matúšů ZŠ a MŠ Nedašov. Anotace tento výukový materiál obsahuje pracovní postup výroby krabičky na pastelky formou prezentace Autor Dagmar Matúšů.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
1 LAMPIONY. 2 3 V našem průvodci najdete návod, jak vyrobit lampion krok za krokem. Zde si můžete stáhnout potřebné šablony:
LAMPIONY.
ČLOVĚK V PROSTORU Tematická oblast
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Rovnováha na páce.
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Transkript prezentace:

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Když upustíme předmět, jako je například pravítko, spadne díky zemské přitažlivosti na zem. Když pravítko přesně v jeho prostředku položíme na prst, zemská přitažlivost je přitahuje stejnou silou na obou stranách. Pravítko nespadne, protože je v rovnováze.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Provedením pokusů najdeme způsob, jak předměty umístit do rovnovážné polohy, nebo naopak je z rovnováhy vyvést

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Udělejte mobil Pomůcky: tenký 75 cm dlouhý zahradnický rákos, ostrý nůž, lepidlo, alobal, prázdná velká krabice, tužka, jehla, silná nit, lepící páska Postup: Ostrým nožem rozřešte tenký zahradnický rákos na jednu tyčku o délce 30 cm a tři o délce 15 cm. Odřízněte od krabice její strany a nalepte dvě z nich na alobal. Lesklou stranu umístěte vně.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Nakreslete na alobal, který pokrývá kartón, pět stejně velkých hvězd, jednu větší hvězdu a jeden srpek měsíce. Vše vystřihněte. Jehlou protáhněte kus niti vrcholem všech tvarů a pak udělejte pevný uzel v jejich těsné blízkosti.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Vyrovnání mobilu Přivažte nebo přilepte nitě s hvězdami ke konci tří krátkých tyček. Ke každé z nich volně uvažte nit a jejím posouváním do stran najděte rovnovážnou polohu. Až se vám to podaří, upevněte nit lepící páskou. Zavěste tři krátké tyčky na dlouhou. Jedna strana dlouhé tyčky bude výš. Uvažte na ni měsíc a jeho posouváním najděte rovnovážnou polohu mobilu.

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Žáci dostanou šablonu papouška. Tuto šablonu si překreslí na kartón a vybarví. Potom udělají štěrbinu uprostřed malého kousku kartónu a zasunou ho do papouškova těla.Žáci postaví model na kraj stolu. Přidáme svazek asi 25 sponek na ocas papouška. Žáci zkusí zavěsit svazek na různá místa ocasu. Kde je pro rovnováhu papouška to nejlepší místo? Má vliv přidávání sponek na rovnováhu?

TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Co se děje? Beze sponek nebude papoušek v rovnováze, protože hlava je těžší než ocas, a je proto více přitahována k zemi. Abyste zajistili papouškovu rovnováhu, musíme vyrovnat přitažlivé síly působící na hlavu a ocas. Tím, že přidáte další sponky ke svazku, zatížíte ocas větší vahou. Abyste papouška dostali opět do rovnováhy, musíte dát sponky na jiné místo.