Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vlastní vločkostroj - návod Natálie Jermanová 2013 ©

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vlastní vločkostroj - návod Natálie Jermanová 2013 ©"— Transkript prezentace:

1 Vlastní vločkostroj - návod Natálie Jermanová 2013 ©

2 Úvod  Milujete sněhové vločky stejně jako já ? To si se mnou dnes můžete vyrobit vlastní domácí vločkostroj.  Kenneth Libbrecht z Kalifornie často vyráběl sněhové vločky v difúzní komoře na špičkách ledových jehel.

3 Vlastní vločkostroj  Sněhovou vločku, nebo krystalky podobné sněhové vločce, si můžete vyrobit doma.  Co budeme potřebovat:  - malou prázdnou průhlednou láhev (0,3l) (např. od coly)  - houbičku na nádobí  - tenký rybářský vlasec  - tlustou jehlu  - 4 špendlíky  - lepicí pásku  - kancelářskou sponku  - suchý led  - 3 polystyrénové kelímky  - papírové ubrousky

4 1.  Čisté prázdné láhvi odřízněte dno. Upravte houbičku tak, aby se dala vložit do dna láhve a přichyťte ji čtyřmi špendlíky zabodnutými do láhve.

5 2.  Vlasec navlékněte na jehlu a provlékněte ho skrz dno láhve a houbičku. Jeden konec přilepte lepicí páskou, na druhý uvažte jako závažíčko kancelářskou sponku.

6 3.  Když nasadíte dno zpátky na láhev a tu otočíte dnem vzhůru, měl by vlasec uvnitř ní volně viset. Láhev usaďte hrdlem dolů do polystyrénových kelímků tak, aby mezi vrškem kelímku a houbičkou v láhvi byly asi 3 centimetry. Nemáte ‑ li vhodné kelímky, slepte si z polystyrenu vlastní nádobku.

7 4.  Teď přichází ta zábavná část, kdy si vločky vyrobíme.  Navlhčete houbičku, sestavte láhev a kolem ní dobře navršte nadrcený suchý led ( ! Při práci s ledem buďte opatrní a používejte rukavice. Suchý led je zmrzlý oxid uhličitý a má teplotu ‑ 60°C. Netaje, ale mění se rovnou z pevné látky na plynnou ! ) a proto vršek kelímků naplněných suchým ledem utěsněte papírovými ubrousky.

8 5.  Pozorujte zavěšený vlasec v lahvi. Během několika minut se na něm začnou tvořit krystalky ledu.

9 Jak by měl stroj vypadat ? Zdroj: 3pol.cz, Edita Bromová


Stáhnout ppt "Vlastní vločkostroj - návod Natálie Jermanová 2013 ©"

Podobné prezentace


Reklamy Google