Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SVĚT KOLEM NÁS – SVĚTLO A TMA Když světlo narazí na lesklý povrch zrcadla, odrazí se od něho zpět. Odrazy mohou být zdrojem neobvyklých a překvapivých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SVĚT KOLEM NÁS – SVĚTLO A TMA Když světlo narazí na lesklý povrch zrcadla, odrazí se od něho zpět. Odrazy mohou být zdrojem neobvyklých a překvapivých."— Transkript prezentace:

1 SVĚT KOLEM NÁS – SVĚTLO A TMA Když světlo narazí na lesklý povrch zrcadla, odrazí se od něho zpět. Odrazy mohou být zdrojem neobvyklých a překvapivých výsledků

2 Odrážející se paprsek Budeme potřebovat: kapesní svítilna, alobal, guma, zrcadlo, míč, tužka Postup: Zakryjeme konec kapesní svítilny alobalem a uděláme v něm tužkou otvor. Položíme kapesní svítilnu na stůl v místnosti. Podržíme zrcadlo před světelným paprskem. Kousek dál umístíme míč a snažíme se donutit paprsek, aby dopadal na míč. Pokus opakujeme po přesunutí na jiné místo. Budeme potřebovat: kapesní svítilna, alobal, guma, zrcadlo, míč, tužka Postup: Zakryjeme konec kapesní svítilny alobalem a uděláme v něm tužkou otvor. Položíme kapesní svítilnu na stůl v místnosti. Podržíme zrcadlo před světelným paprskem. Kousek dál umístíme míč a snažíme se donutit paprsek, aby dopadal na míč. Pokus opakujeme po přesunutí na jiné místo.

3 Co se děje? Světlo dopadne na povrch v určitém úhlu. Ve stejném úhlu se také odráží. Zacílit paprsek do různých míst znamená měnit úhel mezi zrcadlem a dopadajícím paprskem. Podle toho se bude měnit i úhel odráženého paprsku.

4

5

6 ZRCADLENÍ

7 Optický klam

8

9 KOUZLA SE SVÍČKOU Budeme potřebovat: arch tuhé průhledné fólie, 2 malé svíčky, zápalky, modelína, pravítko Postup: Postavíme fólii mezi dvě svíčky. Požádáme někoho, aby jednu rozsvítil. Přestěhujeme druhou tak, aby přítel viděl na fólii obraz plamene a knotu. Prst dáme nad knot nerozsvícené svíčky. Bude to vypadat, jako že si pálíme prst nad plamenem svíčky.

10 Co se děje? Přítel uvidí nerozsvícenou svíčku a váš prst skrze fólii. Současně uvidí i světlo z rozsvícené svíčky, které se odráží od lesklého povrchu fólie. Z místa, odkud přítel vidí váš prst, to vypadá, že ho máte přesně uprostřed plamene.

11 Kompaktní disk CD Chvějící se světelné vzory na kompaktním disku jsou odrazy od miliard důlků či prohlubní o průměru menším než tisícina milimetru, umístěných pod jeho povrchem. Vyžaduje to velice výkonný a přesný laser z polovodičového materiálu, aby se z něho získala digitální zpráva z jedniček a nul, které jsou v těchto prohlubních obsaženy Každý 12centimetrový disk obsahuje nejméně 3 miliardy prohlubní na spirální stopě dlouhé přes 5 km.

12

13

14

15


Stáhnout ppt "SVĚT KOLEM NÁS – SVĚTLO A TMA Když světlo narazí na lesklý povrch zrcadla, odrazí se od něho zpět. Odrazy mohou být zdrojem neobvyklých a překvapivých."

Podobné prezentace


Reklamy Google