2 Motto „Jeden za všechny, všichni za jednoho!” Alexander Dumas st., 1844 „Klubko vzájemných souvislostí je vskutku skličující …, nekonečná nit nemá počátku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Spolupráce s mikroregiony
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Obecná část rozpočtového práva III
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Spolupráce zemědělských subjektů při zakládání MAS
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Spolupráce venkovských obcí Radim Perlín Příspěvek vznikl za podpory projektů WD Regionální diferenciace venkovského prostoru: disparity a možnosti.
Celní správa České republiky
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Strategické plánování rozvoje obcí Dubovice 2010 " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje venkova ČR pro období "
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Interreg III A Česká republika -Bavorsko Iniciativa INTERREG IIIA program přeshraniční spolupráce Česká republika- Svobodný stát Bavorsko Plzeň
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Možnosti podpory investičních záměrů v oblasti vzdělávání Liberec – KÚ Libereckého kraje.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Demografie je věda, která se zabývá:
Fungování místní samosprávy v malých obcích Josef Bernard Lokální a regionální studia Sociologický Ústav AV ČR, v.v.i.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Daňová teorie a politika
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Veřejná správa venkovských obcí Zdenka Vajdová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Seminář Venkov 2009, Přírodovědecká fakulta UK.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
České Budějovice, červen 2016
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Úvod, základní principy a cíle
Moje práce na Broumovsku
Transkript prezentace:

2 Motto „Jeden za všechny, všichni za jednoho!” Alexander Dumas st., 1844 „Klubko vzájemných souvislostí je vskutku skličující …, nekonečná nit nemá počátku ani konce …, musíme v některém místě tuto nit přestřihnout a tím se jejího konce zmocnit.“ Walter Isard, 1960

3 Úvod Spolupráce je významným vztahem ve všech oblastech lidské společnosti. Spolupráce je významným vztahem ve všech oblastech lidské společnosti. Umožňuje snadněji a účinněji dosáhnout potřebných výsledků, v řadě případů není možné cíle bez spolupráce vůbec dosáhnout. Umožňuje snadněji a účinněji dosáhnout potřebných výsledků, v řadě případů není možné cíle bez spolupráce vůbec dosáhnout. Uskutečňování regionální politiky je neseno především představiteli veřejné správy příslušných regionů a významně se opírá o potřebu jejich spolupráce při poznávání, pochopení a prosazování potřeb rozvoje a vytváření vhodných podmínek pro jejich praktickou realizaci. Uskutečňování regionální politiky je neseno především představiteli veřejné správy příslušných regionů a významně se opírá o potřebu jejich spolupráce při poznávání, pochopení a prosazování potřeb rozvoje a vytváření vhodných podmínek pro jejich praktickou realizaci. Fenomén „spolupráce měst a obcí“, se tak za určitých podmínek stává důležitým „faktorem rozvoje“. Fenomén „spolupráce měst a obcí“, se tak za určitých podmínek stává důležitým „faktorem rozvoje“.

4 Úvod Venkovské obce v JK tvoří 91,8 % z celkového počtu měst a obcí. Venkovské obce v JK tvoří 91,8 % z celkového počtu měst a obcí.

5 Hypotéza práce Základní hypotézou této práce je konstatování, že spolupráce měst a obcí v Jihočeském kraji je důležitým faktorem regionálního rozvoje, pomocí něhož lze dosáhnout významné aktivizace místních zdrojů a tím i rozvoje daného regionu. Základní hypotézou této práce je konstatování, že spolupráce měst a obcí v Jihočeském kraji je důležitým faktorem regionálního rozvoje, pomocí něhož lze dosáhnout významné aktivizace místních zdrojů a tím i rozvoje daného regionu. Lze předpokládat, že v hospodářsky méně vyspělých regionech kraje by měl být zájem o spolupráci intenzivnější než v regionech hospodářsky rozvinutých, což by se mělo pozitivně projevit na množství finančních prostředků plynoucích do daného území a tím i na zmenšování disparit uvnitř kraje. Lze předpokládat, že v hospodářsky méně vyspělých regionech kraje by měl být zájem o spolupráci intenzivnější než v regionech hospodářsky rozvinutých, což by se mělo pozitivně projevit na množství finančních prostředků plynoucích do daného území a tím i na zmenšování disparit uvnitř kraje.

6 Hlavní cíl práce Hlavním cílem práce je získání a provedení analýz ukazatelů charakterizujících formy a intenzitu meziobecní spolupráce ve městech a obcích Jihočeského kraje v závislosti na ekonomické vyspělosti daného regionu a geografické lokaci po roce Hlavním cílem práce je získání a provedení analýz ukazatelů charakterizujících formy a intenzitu meziobecní spolupráce ve městech a obcích Jihočeského kraje v závislosti na ekonomické vyspělosti daného regionu a geografické lokaci po roce 1989.

7 Aktuální stav řešené problematiky V současné době nejsou k dispozici žádné studie, které by se zabývaly rolí a významem meziobecní spolupráce v Jihočeském kraji. V současné době nejsou k dispozici žádné studie, které by se zabývaly rolí a významem meziobecní spolupráce v Jihočeském kraji. Literatura, která na toto téma byla v ČR napsána, se zabývá převážně sociologickými aspekty anebo má značně popisný charakter. Literatura, která na toto téma byla v ČR napsána, se zabývá převážně sociologickými aspekty anebo má značně popisný charakter.

8 Datové zdroje práce Forma spolupráceZpůsoby spolupráceDatové zdroje Meziobecní spolupráce na regionální úrovni Dobrovolný svazek obcí ČSÚ + interní databáze ČSÚ, KÚ, RERA, RISY, ÚÚR Společná právnická osobadatabáze není k dispozici Smlouva ke splnění konkrétního úkolu databáze není k dispozici Spolupráce se subjekty území Místní akční skupinaMAS Místní agenda 21MA21 Public-private-partnership (PPP)databáze není k dispozici Zájmové sdružení právnických osob ČSÚ + interní databáze ČSÚ, KÚ, RERA, RISY, ÚÚR Národní struktury spolupráce obcí Národní síť zdravých měst ČRNSZM Svaz měst a obcí ČR, Svaz měst a obcí Jihočeského kraje interní databáze SMO ČR, SMOJK Spolupráce s obcemi jiných států Přeshraniční impulzní centraGIZ EuroregionyESN, ESJC Partnerská města a obcedatabáze není k dispozici

9 Koeficient spolupráce Ks Model hodnocení intenzity spolupráce obcí v Jihočeském kraji je konstruován za pomoci metody kvantifikace. Kvantitativním vyjádřením dimenze je hodnota syntetického ukazatele, označovaného jako KOEFICIENT SPOLUPRÁCE, pro jehož výpočet byla stanovena následující metoda: Model hodnocení intenzity spolupráce obcí v Jihočeském kraji je konstruován za pomoci metody kvantifikace. Kvantitativním vyjádřením dimenze je hodnota syntetického ukazatele, označovaného jako KOEFICIENT SPOLUPRÁCE, pro jehož výpočet byla stanovena následující metoda:

10 Definice ukazatelů při výpočtu Ks Zkratka ukazatele Definice ukazatele u měst a obcí Jihočeské kraje Rozsah možných hodnot v souboru P MKR počet členství v mikroregionech0, 1, 2, 3 P MAS počet členství v MAS0, 1 P MA21 počet členství/zájemce v MA210, 1 P NSZM počet členství v NSZM0, 1 P SMOCR počet členství ve SMO ČR0, 1 P SMOJK počet členství ve SMOJK0, 1 PEPE počet členství obce v euroregionech0, 1 P GIZ počet členství obce v GIZ0, 1, 2 npočet měst a obcí (dle zkoumaného regionu)0-623

11 Četnost hodnoty K S v Jihočeském kraji

12 Četnost hodnoty K S u měst v Jihočeském kraji

13 Četnost hodnoty K S u obcí v Jihočeském kraji

14 Velikosti koeficientů spolupráce na území Jihočeského kraje

15 Příjmy DSO dle Ks

16 Závěr

17 Závěr Lze konstatovat následující závěry: Lze konstatovat následující závěry:  rozdíly mezi K S se zvětšují s mírou desagregace, jsou tedy větší na úrovni okresů a nižších celků jako jsou ORP a obce,  rozevírají se nůžky mezi centrálními regiony kraje a periferií (příhraničními regiony) – tento závěr dokládá následující skutečnost: nejmenší úroveň K S je v malých obcích (do 199 obyvatel) právě v příhraničních ORP – průměr v této kategorii je: ORP Jindřichův Hradec 0,89; Dačice 1,25; Prachatice1,74; Kaplice a Vimperk 2,00.  lze také konstatovat, že se zvětšují rozdíly mezi městy a venkovem.  lze identifikovat čtyři významná centra spolupráce v Jihočeském kraji (Strakonice, Prachatice, České Velenice a Třeboň) a „problémová“ území.  je zde velký rozvojový potenciál jižního příhraničí Jihočeského kraje a oblasti Strakonicka, mezi problémové a neperspektivní regiony patří regiony sousedící s krajem Vysočina.

18 Závěr Srovnáme-li změnu vybraných ukazatelů, které mají významný vliv na rozvoj regionu, za období 2001–2008, tak jsou mezi jednotlivými kategoriemi shluků i několika set procentní rozdíly ve prospěch více spolupracujících regionů. Srovnáme-li změnu vybraných ukazatelů, které mají významný vliv na rozvoj regionu, za období 2001–2008, tak jsou mezi jednotlivými kategoriemi shluků i několika set procentní rozdíly ve prospěch více spolupracujících regionů. Lze se tedy domnívat, že vyšší četnost meziobecní spolupráce vede k úspěšnějšímu získávání dalších finančních zdrojů, což se následně pozitivně projevuje v rozvoji regionu, negativním jevem je však další narůstání disparit mezi regiony kraje. Lze se tedy domnívat, že vyšší četnost meziobecní spolupráce vede k úspěšnějšímu získávání dalších finančních zdrojů, což se následně pozitivně projevuje v rozvoji regionu, negativním jevem je však další narůstání disparit mezi regiony kraje. Mezi další ukazatele, které naznačují význam meziobecní spolupráce, lze zařadit Giniho koeficient, pomocí kterého byla provedena unikátní analýza ekvivalence rozložení přijatých transferů mezi městy a obcemi Jihočeského kraje za rok V regionech s vyšší četností spolupráce je nižší Giniho koeficient. Mezi další ukazatele, které naznačují význam meziobecní spolupráce, lze zařadit Giniho koeficient, pomocí kterého byla provedena unikátní analýza ekvivalence rozložení přijatých transferů mezi městy a obcemi Jihočeského kraje za rok V regionech s vyšší četností spolupráce je nižší Giniho koeficient. Obdobné výsledky lze konstatovat i u změn občanské a technické vybavenosti municipalit jednotlivých regionů kraje v letech 2001–2007. K největším změnám v občanské a technické vybavenosti docházelo v nejvíce spolupracujících regionech (shluk 2), rozdíly mezi jednotlivými regiony činí až 71,2 %. Obdobné výsledky lze konstatovat i u změn občanské a technické vybavenosti municipalit jednotlivých regionů kraje v letech 2001–2007. K největším změnám v občanské a technické vybavenosti docházelo v nejvíce spolupracujících regionech (shluk 2), rozdíly mezi jednotlivými regiony činí až 71,2 %.

19 Závěr Hypotéza práce se tedy potvrdila pouze částečně. Bylo prokázáno, že meziobecní spolupráce skutečně vede k významné aktivizaci místních zdrojů a tím i k rozvoji daného regionu. Analýza však vyvrátila předpoklad, že v hospodářsky méně vyspělých regionech kraje by měl být zájem o spolupráci intenzivnější než v regionech hospodářsky rozvinutých. Hypotéza práce se tedy potvrdila pouze částečně. Bylo prokázáno, že meziobecní spolupráce skutečně vede k významné aktivizaci místních zdrojů a tím i k rozvoji daného regionu. Analýza však vyvrátila předpoklad, že v hospodářsky méně vyspělých regionech kraje by měl být zájem o spolupráci intenzivnější než v regionech hospodářsky rozvinutých. Důvody pro spolupráci nejrůznějších subjektů mají základ v existenci „synergického efektu“, tedy faktu, že společně lze dosáhnout významnějšího výstupu, než kdyby každý subjekt usiloval o dosažení cíle sám. Spolupráce je tak významný prvek fungování veřejné správy a nezbytný prvek rozvoje regionů. Důvody pro spolupráci nejrůznějších subjektů mají základ v existenci „synergického efektu“, tedy faktu, že společně lze dosáhnout významnějšího výstupu, než kdyby každý subjekt usiloval o dosažení cíle sám. Spolupráce je tak významný prvek fungování veřejné správy a nezbytný prvek rozvoje regionů.

20 Kontakt Ing. Jiří Dušek, Ph.D. Tel: Mail: Vysoká škola evropských a regionálních studií, o. p. s. Žižkova 4/ České Budějovice Česká republika

21 Děkuji za pozornost