Společenské a hospodářské prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Z obnovitelných zdrojů
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY.
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.
Alternativní zdroje energie
Výroba a rozvod elektrické energie
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Registrační číslo projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Elektrárny v ČR.
Společenské a hospodářské prostředí
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Energetika.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Digitální učební materiál
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Společenské a hospodářské prostředí
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Společenské a hospodářské prostředí
Přírodní zdroje Česka Anotace
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
Odvětví průmyslu Česka
Výroba elektrické energie
Výroba elektrické energie - obecná část
Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Těžký průmysl Energetika.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ZŠ Strossmayerovo nám. 4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Obnovitelné zdroje energie
Energetická (ne)bezpečnost
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výroba elektrické energie - obecná část
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Společenské a hospodářské prostředí

Energetický průmysl

1.Energetika – základ hospodářství Obsah 1.Energetika – základ hospodářství 2. Tepelné elektrárny 3. Jaderné elektrárny 4. Vodní elektrárny 5. Alternativní zdroje 6. Otázky a úkoly

Energetika – základ hospodářství Součástí energetického průmyslu je : těžba a úprava energetických surovin a produkce energie Energetické suroviny dělíme na vyčerpatelné a nevyčerpatelné Podíl na celkové spotřebě paliv v letech 1900 - 2000 Hlavním úkolem je produkce elektrické energie

Tepelné elektrárny Mají rozhodující podíl na výrobě elektrické energie Hlavím palivem je méně kvalitní uhlí Jsou velkým znečišťovatelem životního prostředí Podrobné schéma tepelné elektrárny Podíl jednotlivých typů elektráren na výrobě elektrické energie ve vybraných zemích

Jaderné elektrárny Podíl jaderné energetiky ve světě stoupá Provoz jaderných elektráren je ekologický Nevýhodou je bezpečnost provozu a radioaktivní odpad Schéma jaderné elektrárny Podíl jednotlivých typů elektráren na výrobě elektrické energie ve vybraných zemích

Vodní elektrárny Vodní elektrárny jsou ekologické Kapacity vodní energie jsou nedostatečně využity Patří sem průtočné, akumulační, přečerpávací a přílivové hydroelektrárny Schéma vodní elektrárny Podíl jednotlivých typů elektráren na výrobě elektrické energie ve vybraných zemích

Alternativní zdroje Alternativní zdroje využívají nevyčerpatelných zdrojů energie Patří sem větrné( příklady větrných elektráren v ČR ), solární a geotermální elektrárny (schéma) Které oblasti na světě mají vhodné přírodní podmínky pro rozvoj těchto alternativ? Podíl jednotlivých typů elektráren na výrobě elektrické energie ve vybraných zemích

Otázky a úkoly 1. Jaké je postavení energetiky v rámci průmyslové výroby? 2.Uveď výhody a nevýhody jednotlivých typů elektráren. 3. Co patří mezi alternativní zdroje elektrické energie? 4. Jsou jaderné elektrárny a jejich vyšší podíl na výrobě elektrické energie ta správná cesta?

Schéma tepelné elektrárny

Schéma jaderné elektrárny

Schéma vodní elektrárny

Schéma geotermální elektrárny

Větrné elektrárny v ČR

Příklady zemí s převažujícím typem elektráren