Obnovitelné zdroje energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
Vodní elektrárny Marek Mik.
HYDROELEKTRÁRNA GRAND COULEE
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Přečerpávací elektrárna
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Petr Kašpar Lenka Matějková Zlata Dvořáková. Formy energie vody ChemickáTepelná Mechanická.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Energetika.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Složky krajiny a životní prostředí
Vodní energie Aleš Sekal.
Tato prezentace byla vytvořena
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
POHYB VODY NA ZEMI.
Digitální učební materiál
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Vodní nádrže.
Výroba elektrické energie
Vodní Elektrárny.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Tato prezentace byla vytvořena
Vodní elektrárny.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Hydrosféra Vodní obal země.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VODA & ENERGIE Kryštof Reisig, 12let, 7.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Č í slo materi á lu VY_III/2_INOVACE_05- N á zev š koly Středn í průmyslov á š kola stavebn í, Resslova 2, Česk.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Obnovitelné zdroje energie
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Přehled velkých vodních elektráren
Toky energií v přírodě a v člověkem ovlivněné krajině, efektivní využití energie Kristina Zindulková, 2016.
Hydrosféra – vodní obal země.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie Jsou přírodní zdroje, které se při postupném spotřebování částečně nebo úplně obnovují, a to samy nebo za přispění člověka.

ČR + ROPA

VODA – nejzákladnější přírodní zdroj a jedna z nejdůležitějších složek přírodního a životního prostředí HYDROSFÉRA = VODNÍ obal Země (povrchová, podzemní, voda obsažené v atmosféře a voda v živých organizmech)

Používání vody Jaký druh vody byste použili v daných situacích? Zalévání zahrádky Doplňování elektrolytu do autobaterií Vaření polévky Doplňování kapaliny v chladiči automobilu Příprava čaje Mytí nádobí Plnění napařovacích žehliček - Pitná voda z vodovodu - Užitková voda - Destilovaná voda

Existují formy živých organismů, které dokážou žít bez kyslíku, bez slunečného záření, bez různých živin ale ne bez vody - Pokrývá 71 % povrchu země - Vodné roztoky: - transportní prostředí (univerzální rozpouštědlo pro živiny a potravu) - složka všech živých tkání Koloběh vody: - díky sluneční energii - srážky jsou jediným zdrojem vody na pevné zemi - oběh je rychlejší v teplejších oblastech - účastní se ho i voda vázaná v organizmech

KOLOBĚH VODY 4 hlavní cesty: vypařování, srážky, transport vody atmosférou a odtok ze souší do oceánů řekami a podzemní vodou. Čísla udávají počet km3 vody za rok

Průměrné roční srážky v naší republice jsou 750 litrů na metr čtverečný (průměr na souši je 700 litrů). Jak hluboké jezero by se na našem území vytvořilo za jeden rok, kdyby se srážková voda nevsakovala do půdy, nevypařovala a neodtékala v potocích a řekách?

Pohyby mořské vody Vlnění - vzniká větrem Tsunami Příliv a odliv Mořské proudy - vzniká větrem - vzniká podmořským zemětřesením - vzniká působením Měsíce a zemské rotace - příčinou jejich vzniku je pravidelné proudění vzduchu na Zemi (někde i rozdíly ve slanosti)

Znečištění vod Povrchová voda Podzemní vody nejvíce u ústí řek (škodliviny a živiny), eutrofizace (N + P) průmyslové a zemědělské znečištění atmosférický spad kyselé deště odpadní vody Podzemní vody zřídka, ale když, tak na dlouho nejčastěji zemědělská činnost úniky ze skladovacích zařízení (skládky, nádrže na ropné výrobky)

Umělé vodní nádrže Funkce přehrad: rybníky (Třeboňsko – 16. - 17. století) přehrady Funkce přehrad: - vodohospodářské účely - výroba elektřiny - rekreace ... - ochrana před záplavami

ENERGIE VODY Odedávna: k dopravě či dříve k pohonu vodního kola ve vodních mlýnech, pilách, hamrech. Základem je získávání elektrické energie z mechanické energie vody. (Pohyb vody představuje zdroj energie) Množství využitelné vodní energie souvisí se spádem vodního toku a průtokem vody.

Vodní elektrárna bývá součástí přehradního tělesa, za kterým se zadržuje voda. Ta se podle potřeby pouští přes česle (zachycování nečistot, nevpouštění vodních živočichů) na turbinu, která roztáčí generátor vyrábějící elektrický proud. Voda přes výpusť odtéká do řeky.

Velké (akumulační) vodní elektrárny - na velkých vodních tocích

Turbíny Francisova pro střední stabilní průtoky a střední spády. Jsou výhodné zejména u přečerpávacích elektráren, kde lze turbínu zapojit jako pumpu.

Kaplanova - vyšší účinnost než Francisova turbína, ale je výrazně složitější a dražší. Používá se pro spády od 1 do 70,5 m (což je spád na Orlíku) a průtoky 0,15 až několik desítek m3/s. Používá se především na malých spádech při velkých průtocích, které nejsou konstantní. V závislosti na rozdílu hladin může být instalována jako Francisova buď se svislou nebo s vodorovnou osou otáčení.

Peltonova - pro vysoký spád vody a malý průtok Peltonova - pro vysoký spád vody a malý průtok. Pro použití v energetice se používá vertikální uložení. Nejmenší turbíny jsou veliké několik desítek centimetrů a používají se pro malé vodní elektrárny s velkým spádem. Rozsah použití je od 15 m až po 1800 m.

Malé vodní elektrárny na malých vodních tocích zásobují elektřinou okolí. Nepředstavují velký zdroj energie, ale je jich možno vybudovat (nebo obnovit) velký počet. Malé vodní elektrárny vyrábějí proud buď pro odlehlé usedlosti, nebo jsou napojeny na veřejnou energetickou síť.

Přečerpávací vodní elektrárny se někdy budují jako elektrárny zajišťující dodávky energie v tzv. energetické špičce, kdy je nárazově vyšší spotřeba energie (v ranních nebo večerních hodinách). Budují se obvykle v horských oblastech tak, že se ve vyšší nadmořské výšce vybuduje nádrž na vodu, do které se v době nižší spotřeby energie přečerpá voda z nádrže v nižší nadmořské výšce. Obě nádrže jsou spojené potrubím, kterým proudí voda v době špičky na turbíny.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně je elektrárna společnosti ČEZ vybudovaná uvnitř CHKO Jeseníky. Jedná se o nejvýkonnější vodní elektrárnu v Česku – její instalovaný výkon je 2 × 325 MW. Hlavním úkolem elektrárny je zabezpečit stabilitu elektrizační soustavy, pro kterou je nezbytná rovnováha mezi aktuální spotřebou a výkonem dodávaným energetickými zdroji. Několikrát denně tak přechází z čerpadlového do turbínového režimu a naopak. Vlivem nástupu větrných a slunečních elektráren se výrazně zvýšila nestabilita systému. Proto v poslední době elektrárna přechází do čerpadlového režimu i během dne, zatímco dříve přecházela do tohoto režimu nejčastěji pouze v noci.

Výhody vodních elektráren - neznečišťuje ovzduší, nedevastuje krajinu, jsou bezodpadové, vysoce bezpečné. Negativní vlivy přehradních nádrží na prostředí zatopení velkých oblastí, změny krajiny, zničení ekosystémů a lidských sídel, závislost na průtoku vody, stavba časově náročná.

Vodní elektrárny v ČR

Hydrosféra: http://sk.wikipedia.org/wiki/Hydrosf%C3%A9ra zdroje obrázků Hydrosféra: http://sk.wikipedia.org/wiki/Hydrosf%C3%A9ra 1. Snímek Energie a ekologie [online]. [cit. 2009-10-14]. Dostupné z WWW: http://zdrojeenergie.blogspot.com/2008/09/energie-ekologie.html Biomasa. [online]. [cit. 2009-10-12]. Dostupné z WWW: <http://centros.edu.xunta.es/iesaslagoas/webantiga/web_eso4_07/belen/energi adebiomasa.html> Lipno [online].[cit.2009-10-05]. Dostupné z WWW: <http://leto.in-pocasi.eu/teploty- vody/lipno/> Sluneční elektrárna[online].[cit.2009-10-05]. Dostupné z WWW: <http://www.mmspektrum.com/clanek/trendy-21-stoleti-budoucnost-patri-novym- zdrojum>