Investiční multiplikátor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

Výdaje a rovnovážný HDP
Agregátní poptávka a nabídka
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Makroekonomie I ( Cvičení 3 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Určení rovnovážného produktu
Mikroekonomie I Domácí produkt
Výdaje a rovnovážný HDP Martina Hedvičáková
Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Model IS-LM.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Agregátní poptávka Mgr. Hana Grzegorzová.
Agregátní poptávka a nabídka
Jednoduchý Keynesyánský model určení důchodu
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Cvičení 3 – Spotřeba, úspory, investice
Agregátní poptávka a nabídka Martina Hedvičáková
TRH VÝROBNÍCH FAKTORŮ MIKROEKONOMIE I
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
10. téma: Rozpočtová a fiskální politika – vybrané problémy
Základní makroekonomické ukazatele
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Co se má vyrábět, v jakém množství a kdy?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Určení rovnovážné produkce
HDP= hrubý domácí produkt
Agregátní výdaje (AE).
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Základy ekonomie Seminář 13..
Ukazatele ekonomické efektivnosti
Petr Musil Blok č. 4 – SR a LR rovnováha ekonomiky
Jednotlivé složky HDP ‚ – C, I, G
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Makroekonomická rovnováha Model s přímkou 45 stupňů
ZEK2 Otázky k testům na cvičeních
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Makroekonomická rovnováha. Nastává stejně jako na mikroúrovni při rovnosti poptávky a nabídky, tentokrát však agregátní poptávky a nabídky neboli jestliže:
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Úspory Spotřeba Investice Keynesiánská ekonomie. Spotřeba a úspory Spotřeba C (Consumption)  Statky dlouhodobého užití  Statky krátkodobého užití 
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Slide 0 3. EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA. slide 1 Předmětem přednášky je… ….odpovědět na následující typy otázek:  Kolik se toho v ekonomice vyprodukuje?  Kdo.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Fiskální politika Pavel Seknička.
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Jednotlivé složky AE ‚ – C, Ip, G
Koncepční přístupy k hospodářské politice
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Transkript prezentace:

Investiční multiplikátor

Disponibilní důchod Osobní důchod – souhrn veškerých důchodů, které domácnosti obdrží. Získá se tak, že se od čistého národního produktu (NNP) odečtou zisky, které si firmy podrží, nepřímé daně, platby vládě na sociální pojištění a čisté úrokové platby placené ostatním sektorům s výjimkou domácností a připočteme všechny transferové platby, které domácnosti dostávají. Disponibilní osobní důchod – se získá, pokud od osobního důchodu odečteme osobní daně. Občané disponibilní důchod rozdělují mezi spotřební výdaje včetně úrokových plateb a čisté osobní úspory.

Úspory ve státě čisté osobní úspory (NPS), které domácnosti vytvářejí z disponibilního důchodu, hrubé úspory firem (GBS), což je znehodnocení kapitálu plus všechny výdělky zadržené firmou (nerozděl. zisky, rezervy) čistý vládní přebytek (NGS), který představuje přebytek daňových příjmů nad jejími výdaji.

investice Investice – je to ekonomická činnost, při níž se subjekt vzdává části současné spotřeby s výhledem na zvýšení budoucí spotřeby. Investice se hradí z úspor a odpisů. Hrubé investice ( In ) se rozlišují na: - hrubé domácí investice (Ig ) - čisté zahraniční investice (X) - po odečtení domácích investic do zahraničí V rovnovážné ekonomice platí, že se naměřené úspory rovnají naměřeným investicím

Spotřební funkce Spotřební funkce (individuální) zobrazuje vztah mezi úrovní spotřebních výdajů domácností a úrovní disponibilního důchodu domácností. Bod vyrovnání – je bod, kdy spotřební funkce protíná osu 45. Ukazuje, že v tomto bodě se přesně vyrovnávají spotřební výdaje a důchody domácností. Domácnosti v tomto bodě ani nespoří, ani nemají záporné úspory. Jestliže spotřební funkce leží nad osou kvadrantu, domácnosti vykazují záporné úspory, a jestliže leží pod osou kvadrantu, mají domácnosti kladné úspory. Výše kladných nebo záporných úspor se vždy měří jako svislá vzdálenost mezi spotřební funkcí a osou kvadrantu.

Mezní sklon ke spotřebě Mezní sklon ke spotřebě – je dodatečná částka peněz, kterou lidé vydají na spotřebu, dostanou-li dodatečnou peněžní jednotku důchodu. Vypočítá se jako podíl přírůstku spotřeby a přírůstku důchodu. MPC je číselně vyjádřený mezní sklon ke spotřebě tj. směrnice tečny ke spotřební funkci. Přírůstek spotřeby Mezní sklon ke spotřebě = Přírůstek důchodu

Mezní sklon k úsporám Mezní sklon k úsporám (MPS) – je dodatečná částka peněz, kterou lidé uspoří, dostanou-li dodatečnou peněžní jednotku. MPS dostaneme jako zrcadlový obraz mezního sklonu ke spotřebě, tedy jako podíl přírůstku úspor a přírůstku důchodu, nebo jestliže od 1 odečteme MPC. Přírůstek úspor Mezní sklon k úsporám = Přírůstek důchodu

Celkové investice Celkové investice se skládají: nákupů obytných budov, z investic do továrních budov a zařízení z přírůstku zásob. Investice mají dvě základní úlohy: ovlivňovat agregátní poptávku a tím i produkt a zaměstnanost vedou k akumulaci kapitálu, tzn. že dlouhodobě vedou ke zvyšování potenciálního produktu a podporují ekonomický růst.

Determinanty investic investice závisí na příjmech, které budou generovány celkovou hospodářskou aktivitou, neboli výší a tempem růstu HDP. výši investic velmi ovlivňují také investiční náklady. Tyto náklady jsou determinovány faktory jako úroková sazba, vládní daně, daňové slevy apod. třetím faktorem určujícím investice je očekávání a důvěra firem. investice také ovlivňuje vláda prostřednictvím aktivní monetární politiky, daňových programů a obecného zaměření mikroekonomických politik.

Investiční multiplkátor Přírůstek investic způsobuje nárůst produktu a zaměstnanosti, naopak pokles investic vyvolá pokles produktu a zaměstnanosti. Tento přírůstek investic ovšem zvýší HDP ve větším, neboli multiplikovaném rozsahu, který převyšuje původní přírůstek investic. Tento zvětšený účinek investic se nazývá multiplikační efekt investičních výdajů (investiční multiplikátor). Investiční multiplikátor je číslo, kterým musíme vynásobit změnu investic, abychom obdrželi výslednou změnu celkového produktu.