PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Pesticidy Obr. 1 Obr.2 Zpracoval:Vyhňák Miroslav Třída:2.L Šk. rok:2013/2014 Předmět:Biologie Vyučující:Mgr.L.Kašpar.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Spotřeba pesticidů v ČR
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Současná omezení při používání přípravků na ochranu rostlin z hlediska.
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
Kontaminace (znečištění) vody
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Herbicidy, jejích použití,
Magisterské studijní programy FVL a FVHE
Krajina a životní prostředí
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Praktická analytická chemie
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fungicidy, obchodní název Předmět:
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Ochrana lesů a přírodního prostředí
3.ročník technické lyceum
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
METODY TESTOVÁNÍ GENOTOXICITY
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Chemie pro člověka.
Kumulativní jedy DDT a POPs.
Vypracoval : Marek Voštinka
Cizorodé látky v potravinách
Znečistěný vzduch, půda a voda
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Významné areny 1.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Ochrana rostlin - složky
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
K čemu jsou soli užitečné – hnojiva, keramika, pesticidy, prací prostředky Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Jitka Moosová.
Rezidua pesticidů v potravinách Bc. Sára Dvořáková Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Návrh nařízení EP a Rady (ES) o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně směrnice č. 67/548/EHS a nařízení ES č. 1907/2006 Návrh nařízení.
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
gelová konzistence zaručuje delší kontaktní čas
FILMADINE Vysoce přilnavý namáčecí přípravek na bázi přírodní molekuly
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE PLEVELE.
Definice - Pojmy Důležité pro porozumění právních předpisů v krmivářství. Důležité pro vzájemnou komunikaci. Definice jsou uvedeny v právních předpisech.
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
seminář a praktika z chemie
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biopotraviny.
3D model: Pythium oligandrum parazituje mycelium fytopatogena
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

KLASIFIKACE A NÁZVOSLOVÍ

Podle definice FAO se jako pesticidy označují všechny sloučeniny nebo jejich směsi určené pro prevenci, ničení, potlačení, odpuzení či kontrolu škodlivých činitelů, to znamená nežádoucích mikroorganismů, rostlin a živočichů během produkce, skladování, transportu, distribuce a zpracování potravin, zemědělských komodit a krmiv. Termín pesticidy zahrnuje též sloučeniny podávané zvířatům pro kontrolu ektoparazitů a látky používané jako regulátory růstu, desikanty a inhibitory klíčení aplikované na plodiny před či po jejich sklizni. Pesticidy jsou látky prezentující širokou škálu chemických sloučenin často velmi složité struktury. Pro usnadnění komunikace se většina chemických pesticidů označuje triviálními názvy. Daná biologicky účinná látka může být v pesticidním přípravku přítomna sama či ve směsi s dalšími pesticidy, může být také obsažena v různých typech přípravků lišících se označením (komerčním názvem). V současné době je v celosvětovém měřítku registrováno zhruba 800 sloučenin, které využívají ve smyslu výše uvedené definice (především k ochraně rostlin). Běžným kritériem používaným pro jejich klasifikaci je cílový (nejčastěji škodlivý) organismus. Z širšího pohledu mluvíme o biocidech (potlačují, likvidují) škodlivé činitele.

ROZDĚLENÍ

A podle škodlivého činitele - INSEKTICIDY - HERBICIDY - FUNGICIDY - NEMATOCIDY - BAKTERICIDY - RODENTICIDY

B podle principu působení - KONTAKTNÍ - SYSTÉMOVÉ - PERZISTENTNÍ - SELEKTIVNÍ

VLASTNOSTI

A fyzikální a chemické ROZPUSTNOST VÝPARNOST SVĚTELNÁ, TEPELNÁ STABILITA

B toxikologie ZJIŠŤUJE TOXICITU PESTICIDU K RŮZNÝM DRUHŮM ŽIVOČICHŮ

C Rezidua ZBYTKY PESTICIDŮ A JEJICH ROZKLADNÝCH PRODUKTŮ

D Ochranná lhůta ČASOVÝ ÚSEK (POČET DNÍ) MEZI DATEM POSLEDNÍ APLIKACE PESTICIDU A DATEM SKLIZNĚ

ETIKETA

umístěna na obalu pesticidu, odpovídá předpisu a obsahuje: obchodní označení (používané v reklamě) obecné a chemické názvy aktivní látky čistý objem typy formulací jméno a adresa výrobce registrační číslo varovná označení (proti toxickým účinkům) fyzikální a chemická rizika informace o praktickém ošetření

FORMULACE PESTICIDŮ

PESTICID = SMĚS AKTIVNÍCH A INTERNÍCH LÁTEK

emulzní koncentráty smáčitelné prášky vodourozpustné prášky (tuhé koncentráty) suspenzní koncentráty pro ředění vodou – FLOWABLE vodní dispergovatelné mikrogranule mikroenkapsulované formulace

REZISTENCE - ODOLNOST

rezistence živočišných škůdců rezistence houbových patogenů rezistence plevelů

TOXICITA PESTICIDŮ

kategorie:

akutní toxicita Udává jak je přípravek jedovatý v případě jednorázového podání. Měří se jako akutní orální, dermální a inhalační toxicita.

chronická toxicita Zjišťuje se jako poškození, které se objevuje po opakovaném vystavování se vlivů pesticidů za určitou dobu. Chronická toxicita zahrnuje následující: karcinogenita mutagenita, teratogenita, reprodukční toxicita, neurotoxicita

LÉKAŘSKÉ PROTILÁTKY

PESTICIDY A ZDRAVÍ

Cesty vstupu do organismu dermální poškození orální poškození inhalační poškození

KOLOBĚH PESTICIDŮ V LIDSKÉM ORGANISMU metabolismus vylučování akumulace

SPOTŘEBA PESTICIDŮ V ČR

Spotřeba pesticidů

Spotřeba hnojiv, ČR, 1990-2004