Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Trendy finančních produktů ČLFA
Hospodářské cykly a ekonomický růst
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Platební bilance, zahraniční zadluženost
Finanční trhy prosinec 2007 Jaromír Zdražil. 2 Anatomie hypoteční krize v USA Začátky krize je třeba hledat několik let zpět ● Postupný pokles sazeb Fedu.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Česká ekonomika ve víru globálního napětí. Jan Bureš l Výhled české ekonomiky l 2 Scénář W opět v centru pozornosti ?
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.
Makroekonomické ukazatele
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
VNĚJŠÍ MĚNOVÁ POLITIKA – 4. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Makroekonomie I ( Cvičení 9 – Měnový kurz)
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Měnový kurz.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Česká ekonomika po světové krizi Tomáš Holub IES FSV UK 21. dubna 2011.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Spotřeba domácností a její vliv na HDP
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Euro včera a dnes: pohled podnikatelů, bank a veřejnosti
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová

V současné době se potýkáme s oslabující korunou, a to dosti výrazně. Od léta koruna vůči euru ztratila přes 5 % své hodnoty, proti dolaru dokonce více než 13 %. V průběhu minulého týdne se u dolaru dotkla devatenáctikorunové hranice. Nákup eura se pohybuje zhruba o korunu a třicet haléřů dráž, u dolaru si o 2 koruny a třicet haléřů. Vliv na spotřebitele: - připlatíme si za dovozené produkty (hlavně elektronika, automobily..) Výrazný tlak je v případě počítačů a telefonů, dle statistik obchodů se zdražení například u přenosných počítačů pohybuje v řádu stovek korun

- vliv silného dolaru se především odrazil v ceně ropy. Nafta v Česku zdražila od začátku července téměř o dvě koruny a v průměru se v minulém týden prodává za 35,57 Kč, což je absolutní rekord. - pro exportéry znamená oslabující koruna vůči euru pozitivnější fakt (skrze podporu vývozu a lepší bilanci zahraničního obchodu), který jim pomůže překlenout recesi, zaleží také o jak dlouhý výkyv se bude jednat. Pro dovozy z dolarových oblastí to již takové pozitivum není, neboť i oslabení je zde výraznější. - pro české turisty podraží nákupy v zahraničí. Tuzemské cestovní kanceláře kurzy analyzují. Mohou také ze zákona jednostranně zvýšit ceny zájezdů, a to v případě poklesu

kurzu o více než 10 %. Kdyby k výkyvu došlo na delší dobu a koruna výrazně oslabila, cestovní kanceláře by musely zareagovat dlouhodoběji.

Koruna oslabuje nejpomaleji ze střední Evropy Například ve srovnání s polským zlotým a maďarským forintem. Tyto měny, od července tohoto roku, kdy začala eskalovat dluhová krize v eurozóně, oslabily podstatně více. Maďarský forint propadl vůči dolaru o víc než 25 %, polský zlotý o pětinu. Poslední vývoj přináší je další potvrzení, že koruna se díky konzervativnějším makroekonomickým politikám většinou chová trochu silněji než ostatní měny v regionu. (Česko má zadlužení vůči HDP na úrovni zhruba 42 %) Důvodem relativně odolnější koruny může být: poučení investorů z minulé krize, lépe sledují výkony jednotlivých ekonomik

nebo není dluhová krize ještě tak hluboká, aby investoři propadli skutečné panice. Dva možné scénáře:  “bežpečný přístav” tedy posílení koruny – jde o scénář, kdy by investoři došli k tomu, že ČR je bezpečnějším ekonomickým regionem než eurozóna, a začali by korunu nakupovat a tím zpevnili její kurz. Ovšem tento scénář je nebezpečnější než současné oslabování koruny, protože by znamenal horší konkurenceschopnost českých exportérů. A tím větší dopad na ekonomiku.  propad ekonomiky a kurzové výkyvy – pokud by se růst evropské a potažmo české ekonomiky zastavil, došlo by

pravděpodobně k dalšímu mírnému oslabení koruny. Pokud by vyšší importované ceny zvýšily inflaci, na níž bude také od nového roku působit růst DPH u potravin a služeb, může ČNB zvýšit základní úrokovou sazbu. Což by oslabilo inflační tlaky, ale zdražilo úvěry.