Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu."— Transkript prezentace:

1 DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: 20. 07. 2013 Klíčová slova : Klíčová slova : důchodová politika, cenová politika, zahraničně obchodní politika, Maastrichtská kritéria. Anotace Anotace : prezentace je určena na získání základních znalostí o důchodové a cenové politice, jejíž součástí je regulace mezd ve stát.sektoru a cen některých zboží a služeb. Dále pak o zahraničně obchodní politice. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení.

2 Způsob využití: Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu důchodová, cenová a zahraničně obchodní politika. Číslo šablony Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_60

3 DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky DŮCHODOVÁ POLITIKA a CENOVÁ POLITIKA Důchodová politika – Důchodová politika – se zabývá příjmy obyvatel a jejich případnou regulací ze strany státu. Regulace mezd i v soukromém sektoru byla v ČR používána v letech 1993-95. Měla zabránit nekontrolovanému vývoji inflace. Tato regulace probíhala od roku 1990. Dnes stát mzdy v soukromém sektoru nereguluje a ponechává je volnému působení trhu.

4 DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky DŮCHODOVÁ POLITIKA a CENOVÁ POLITIKA Stát však stále ovlivňuje vývoj mezd ve státním sektoru, kde pracuje přibližně pětina práce schopného obyvatelstva. Cenová politika – Cenová politika – se zabývá cenami zboží a služeb a jejich státní regulací. Ačkoliv je už dnes většina cen zboží a služeb tvořena na základě tržních mechanismu, zůstávají stále některé ceny státem regulované.

5 DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky DŮCHODOVÁ POLITIKA a CENOVÁ POLITIKA Např. elektřina, plyn, voda, nájemné v bytech, dálkové vytápění, telekomunikační a poštovní poplatky, apod. Jde o zboží a služby sociálně citlivé, kde jsou obavy z neúměrných tlaků na růst cen, popřípadě ceny monopolních poskytovatelů, které je třeba regulovat.

6 DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA Jsem patří: 1.Tvorba kurzů koruny k zahraničním měnám. Od roku 1990 jsme přešli od nekonvertibilní koruny ke koruně vnitřně směnitelné. Od roku 1995 máme plně směnitelnou korunu. Od roku 1997 zrušení pevného kurzu koruny vázaného na koš měn (65% německá marka a 35% americký dolar).

7 DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA V roce 1997 zavedení plovoucího kurzu ovlivňovaného nabídkou a poptávkou. Další vývojovou etapou pro nás bude případný přechod na euro. Ovlivňování kurzu koruny a devizová politika spadá do kompetence ČNB.

8 DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA 2.Celní politika Je jednotně řízena z Bruselu pro celou EU. Nemáme tedy možnost ovlivňovat tento nástroj sami na národní úrovni. 3.Dovozní a vývozní kvóty Jsou také centrálně řízeny a schvalovány v Bruselu. Oba nástroje se týkají vztahů s nečlenskými zeměmi.

9 DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA 4.Podpora exportu Podporu exportu zastřešují především tyto instituce: Agentura CzechTrade, Česká exportní banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost. Specifické funkce plní CzechInvest – vývoz investičních celků a hledání zahraničních strategických partnerů.

10 DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA Maastrichtská kritéria stabilní ekonomikouJsou uznávána jako hraniční pro to, aby se hodnocená země mohla ještě nazvat stabilní ekonomikou. 1.Velikost schodku veřejných rozpočtů za jeden rok nesmí přesáhnout 3 % HDP 2.Státní dluh nesmí překročit 60 % HDP. 3.Míra inflace musí být maximálně 1,5 % nad úrovní průměru tří zemí EU s nejnižší inflací.

11 DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA Maastrichtská kritéria 4. Úroková míra se musí pohybovat v pásmu + 2 % okolo průměru tří zemí s nejlepší cenovou stabilitou 5.Země žádající o přijetí do měnové unie nesmí nejméně dva roky před vstupem provést devalvaci své měny

12 DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky CVIČENÍ Opakování Maastrichtských kritérií: Velikost schodku veřejných rozpočtů za jeden rok nesmí přesáhnout ……….. a)5 % HDP b)3 % HDP c)4 % HDP 2.Státní dluh nesmí překročit ………. a)60 % HDP. b)70 % HDP. c)50 % HDP. 3.Míra inflace musí být maximálně ……….. nad úrovní průměru tří zemí EU s nejnižší inflací. a)1,5 % b)2 % c)2,5 %

13 Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík Bibliografie: http://www.ceed.cz/makroekonomie/52- 0_duchodova_a_cenova_politika.htm KLÍNSKÝ,P. a MÜNCH, O.Ekonomika 4 pro OA a SŠ, 2003. Praha, Fortuna. ISBN 80-7168-862-2


Stáhnout ppt "DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google