Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spotřeba domácností a její vliv na HDP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spotřeba domácností a její vliv na HDP"— Transkript prezentace:

1 Spotřeba domácností a její vliv na HDP
Kristýna Halabicová Magdalena Pöschková Vojtěch Bílý

2 Úvod Spotřeba = komplexní ukazatel, který zachycuje celkovou spotřebu zboží a služeb hrazený z disponibilního důchodu domácností.

3 Za co lidé nejvíce utrácejí
1. Živobytí (nájemné) 2. Jídlo (potraviny) 3. Výdaje na dopravu, výdaje na kulturu, rekreace a sporty a výdaje za alkohol a tabákové výrobky 4. Ostatní služby (osobní péče, pojištění, ostatní finanční služby atd.), ubytovací a stravovací služby, bytové zařízení a vybavení a nakonec oděvy a obuv. 5. Položky jako pošty a telekomunikace, zdraví a vzdělání.

4 https://www. czso. cz/documents/10180/32955062/32018 116_0404
116_0404.pdf/1347abe cce-b63d- f ?version=1.2

5

6 Podíl spotřeby na HDP Podíl na HDP se pohybuje okolo 50%. Čistý export tvoří druhý největší podíl na HDP. Od roku 1970 nám tento podíl nijak zvlášť nekolísal. Okolo roku 2006 došlo k poklesu tohoto podílu a to téměř na 46%. Tento ukazatel byl dán tím, že nastala celosvětová ekonomická krize. Vše začalo hypoteční krizí v USA a ta odstartovala celosvětovou krizi po celém světě. To se samozřejmě nejvíce dotklo spotřebitelů, jelikož spotřebitelské ceny začali narůstat. Díky tomu lidé začali nakupovat jen to nejdůležitější a neutráceli za luxusní statky.

7 Podál výdajů na konečnou spotřebu HDP v %(VŠE, Jaroslav Sixta, Stanislava Hronová, Kristýna Vltavská)

8 Co bylo jinak před revolucí?
Spotřeba uhlí klesla o 28%, dnes používáme zemní plyn a obnovitlelné zdroje Spotřeba paliv do automobilů se zvýšila, jelikož dříve ne každému bylo dovoleno vlastnit auto a cena paliv oproti od roku 1997 výrazně klesla. Spotřeba potravin se v celku nezměnila, co se ale změnilo, je naše stravování. Jíme například více ovoce, než před rokem a méně brambor (brambory bychom v té době mohli považovat jako Giffenův statek, tudíž jejich spotřeba se odvíjela od jejich peněžní hodnoty).

9 Nemůžeme opomenout taky fakt, že na dovolenou si jistě jen tak někdo nevyrazil, takže konečné výdaje na zahraniční dovolenou výrazně stoupli. Spotřeba na alkoholické a tabákové výrobky celkově klesla, kouříme však více, ale za to méně pijeme.

10  Děkujeme za pozornost 


Stáhnout ppt "Spotřeba domácností a její vliv na HDP"

Podobné prezentace


Reklamy Google