Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání Vzdělávací oblast: Peněžní gramotnost Název učebního materiálu: Oslabení, posílení koruny Jméno autora: Ing. R. Krastenicsová Datum vytvoření: 3. 9. 2013 Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0627

2 Klíčová slova: oslabení, posílení koruny, slabý kurs Anotace: Prezentace je určena žákům 3. ročníku oboru Podniková ekonomika. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané problematiky, použité příklady z praxe zvýší názornost výkladu.

3 Oslabení (posílení) koruny Co znamená, když se řekne: Koruna vůči Euru posiluje/oslabuje? Znamená to, že se mění její kurs vůči Euru. Na běžné občany to má vliv ten, že když půjdete do směnárny/banky, pořídíte euro za méně korun, když vůči euru koruna posílí, a naopak. Naopak ale silná koruna je strašákem pro obchodníky a prodejce, kteří začnou po radikálním posílení koruny zdražovat. Všechno má své pro aproti.

4 Slabý kurs koruny - výhody 1. Úspory v eurech Lidé, kteří mají úspory v eurech či jiné zahraniční měně, zažili během jednoho dne nevídané zhodnocení svých peněz, které překonalo i úroky za několik let. Výhodu mají i ti, kteří mají příjem v eurech či dolarech, jejich plat v přepočtu koruny přes noc vzrostl.

5 Slabý kurs koruny - výhody 2. Česká auta Oslabení koruny je dobrou zprávou pro tuzemské automobilky, jejich dovážená konkurence bude kvůli slabší koruně pod větším tlakem na českém trhu. Největší importéři zatím ještě zvažují, zda změní ceníky.

6 Slabý kurs koruny - výhody 3. Cizinci v Česku Oslabení koruny přinese úsporu za pobyt zahraničním turistům. Velká vlna návštěvníků se chystá hlavně na konec roku. Podnikatelé v cestovním ruchu však nečekají velký vliv na svůj byznys.

7 Oslabení koruny - výhody 4. Obchody u hranic Zatímco turisté na výkyvy kurzu nejsou příliš citliví, zejména Němci podél českých hranic pohyby kurzu koruny zaznamenávají rychleji. Vydělat na tom mohou například restaurace, kadeřnictví a další provozovatelé služeb, které jsou už teď oblíbeným cílem Němců v českém pohraničí.

8 Oslabení koruny - výhody 5. Čeští vývozci Za své zboží dostanou v korunách více peněz, přesto na tom nemusí vydělat: řada z nich je zajištěna na kurzy kolem 25korun za euro, a tak na současném měnovém výkyvu nic nevydělají. Navíc některým podraží současně i matriál či suroviny nakupované hlavně v zahraničí.

9 Oslabení koruny - výhody 6. Zemědělci Českým zemědělcům zdraží jejich konkurence z dovozu, což jim může přinést lepší ceny i větší odbyt na tuzemském trhu a dočasně i při vývozu. Oslabení koruny současně povede ke zdražení některých jejich nákladů, především za pohonné hmoty či odvážené stroje.

10 Oslabení koruny - nevýhody 1.Měnoví dealeři Rozhodnutí o oslabení koruny na několik měsíců prakticky zrušilo obchodování mezi korunou a eurem. 2. Dovozci Čím slabší koruna, tím dražší nákup v zahraničí. Importéři budou muset oslabení koruny promítnout buď do snížení svých marží, nebo spíše zdraží a tím současně sníží i poptávku po dováženém zboží. K nárůstu cen by mělo dojít v příštích týdnech.

11 3. Čeští turisté Každý, kdo se chystá na dovolenou v zahraničí, může rovnou počítat s vyššími výdaji prakticky za vše. Cestovky navíc v tuto chvíli dolaďují katalogy na příští léto a část z nich bude zřejmě počítat s tím, že i v létě bude koruna slabá a zájezdy kvůli tomu podraží. Oslabení koruny - nevýhody

12 4. Benzinky Slabá koruna zdraží ropu a následně i ceny benzinu a nafty, vyšší ceny mohou část lidí znovu odradit od ježdění autem nebo se ho budou snažit alespoň omezit. Vzhledem k velké konkurenci budou muset zřejmě část nárůstu cen pokrýt ze svých marží čerpací stanice samy.

13 Oslabení koruny - nevýhody 5. Korunové příjmy Oslabení koruny povede k vyšší inflaci což bude znamenat tlak na reálné znehodnocení úspor v korunách. Za korunový příjem si koupí lidé méně než dosud. Velké zvýšení platů se nedá vzhledem k vysoké nezaměstnanosti a nabídce volných pracovních sil příliš očekávat.

14 Oslabení koruny -nevýhody 6. Drahá výroba Problém podle mohou mít i výrobní firmy, jež jsou v Česku závislé výrazně na dovozu surovin, které nelze pořídit v tuzemsku nebo se jejich cena odvíjí podle komoditních burz. Typickým příkladem jsou chemičky. Zdražení importu mohou vyrovnat tím, že více zboží prodají ven za devizy.

15 Shrnutí Posilování koruny vůči Euru je strašákem pro exportující podniky. Kurzovní ztráta snižuje jejich zisk, jelikož exportéři si své tržby mění na domácí měnu. Čistě exportujících podniků je málo, i oni nakupují na zahraničních trzích, takže při vývozu ztrácí, naopak dovoz se jim zlevňuje. Posilování koruny je známkou růstu ekonomiky, ale může být i výsledkem spekulací na devizovém trhu. Na posilování koruny vydělají dovozci, euro se pro ně stává lacinějším - laciněji nakupují. Jednoduše řečeno: Posilující koruna zdražuje vývoz a zlevňuje dovoz. Takže při posilující koruně by se např. mohla snížit cena ropných produktů, výlet do Egypta přijde levněji atd. Naopak, silná koruna zdražuje pobyt cizích turistů v ČR - ČR se pro ně stává drahou. Běžný občan při posílení koruny může předpokládat, že se nezdraží zboží z dovozu, může i zlevnit, a měl by levněji pořídit dovolenou v zahraničí.

16 Použité zdroje Učebnice – KLÍNSKÝ, P., CHROMÁ D., TESAŘOVÁ S., JANÁK M, Finanční gramotnost – obsah a příklady z praxe škol, Praha 2é13: NUOV, ISBN 978 – 80-87063-13-2 -ŠVARCOVÁ, j. Ekonomie stručný přehled –teorie a praxe aktuálně a v souvislostech učebnice. Zlín, CEED 2013. ISBN 978-80-903433-8-2 – KLÍNSKÝ P., CHROMÁ D. Finanční gramotnost - úlohy a metodika, Praha 2013, ISBN 978- 80-87063-26-2 -SKOŘEPA M., SKOŘEPOVÁ E. Finanční a ekonomická gramotnost prozákladní školy a víceletá gymnázia, 1. vyd. Praha: SCIENTA spol. s r. o. 2009, ISBN 978-80-86960-40-1 – KOLEKTIV AUTORŮ. Slabikář finanční gramotnosti – Učebnice základních 7 modulů finanční gramotnosti, 1. vyd. Praha: COFET, a. s., 2012, ISBN 80-254_4207-4 http://www. mfcr.cz/cps / rde / xbcr/mfcr/SBFG_25_326-07_.pdf http://www. mfcr.cz/cps / rde / xbcr/mfcr/SBFG_25_326-07_.pdf http://www.nuov.cz/financni-gramotnost http://www. mfcr.cz/cps / rde / xbcr/mfcr/SBFG_25_326-07_.pdf http://www.nuov.cz/financni-gramotnost Internetový odkaz naleznete zde.zde


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google