Jsou česká muzea muzea připravena řešit krizové situace? Seminář Českého komitétu Modrého štítu Východočeské muzeum v Pardubicích 13. června 2002.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Advertisements

Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
Informační systém krizového řízení kraje
Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Požární ochrana v obcích
Požární ochrana v obcích
Současný stav přípravy kontaktních míst záchranného systému v oblasti muzeí, archivů, knihoven a památkové péče Vít Richter Národní knihovna ČR Olomouc,
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Plk. Ing. Štefan Hrtús Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje ředitel odboru OPŘ a KIS Program : organizační struktura oddělení KOPIS ( včetně TCTV 112.
Regionální funkce knihoven v roce 2005 a v roce 2006 současný stav, problémy a perspektivy Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Bezpečnostní management muzea
Výkon státního požárního dozoru ( dle zákona č. 350/2012 Sb.)
Okruhy pro obecné znalosti členů Sborů dobrovolných hasičů z oblasti prevence Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice.
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
HZS ČR organizace a řízení
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Zpráva o činnosti Výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Valná hromada Komise knihovníků AMG ČR 6. září 2006, Praha, Národní muzeum.
Členění území naší vlasti
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Jindřichův Hradec Spolupráce mezi knihovnami v koncepcích a v realitě.
Regionální politika a regionální rozvoj 1. cvičení Mgr. Jaroslav Biolek.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Ochrana kulturních památek M. Horáková. Témata seminářů Úvod, základní právní úprava, základní pojmy Ochrana kulturních památek,Státní památková péče.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Členění území naší vlasti
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Kraje ČR VY_32_INOVACE_C03 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Dotace Jihomoravského kraje Vodní záchranné službě Českého červeného kříže 10. srpna 2011.
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
ROK 2011 Statistika nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky Připravil: pplk. Petr Sobotka PRAHA 12. ledna 2012.
Česká republika územní členění.
Členění území naší vlasti
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Příprava občanů k obraně státu …
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
Transkript prezentace:

Jsou česká muzea muzea připravena řešit krizové situace? Seminář Českého komitétu Modrého štítu Východočeské muzeum v Pardubicích 13. června 2002

Je Česká republika připravena řešit krizové situace? Zákon 240/2000 Sb., o krizovém řízení a změně některých zákonů Zákon 237/2000 Sb., kterým se mění zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů Zákon 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky Zákon 239/2000 Sb., o Integrovaném záchranném systému Vyhláška 246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru ….. Úmluva na ochranu kulturních statků za ozbrojeného konfliktu (Haag 1954) Konvence o zákonech pozemní války (1907) Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví (Paříž 1972) Doporučení Výboru ministrů Rady Evropy č. 6/1996 o ochraně kulturního dědictví proti nezákonným aktům …..

Krizové plány v muzeích zřizovaných MKČR Má aktuální KP ve smyslu zák. 240/2000 Má starší nebo částečně zpraco- vaný a aktualizuje Nemá, ale připravuje zpracování Nemá a nepřipravuje

Příspěvky některých krajů na ISO v rozpočtech roku 2002 Praha: tis. Kč Středočeský:950tis.Kč Jihočeský:1 350tis. Kč Plzeňský: 0 Kč Karlovarský: 0 Kč Královéhradecký:0 Kč Pardubický: 0 Kč Vysočina: 0 Kč Jihomoravský: tis. Kč Zlínský: 1500 tis. Kč

Je současný svět schopen zvládat krizové situace? Afganistan Bosna a Hercegovina Blízký východ Rwanda …... Globální oteplení Globální terorismus

Národní výbory Modrého štítu- ICOM, ICCROM- Program „Muzea a krizové situace“ (spolupráce - UNESCO, GCI, ICOMOS, ICA, IFLA a Červený kříž) Cílem programu je pochopení ohrožení kulturního dědictví katastrofami všeho druhu a prevence proti tomuto fenoménu Moduly programu 1. Průzkum a analýza současného stavu připravenosti muzeí a zmapování řešených krizových situací v muzeích 2. Mezinárodní konference o druzích ohrožení movitého kulturního dědictví, prevenci a způsobech řešení katastrof 3. Vytvoření a vydání publikace o druzích ohrožení a způsobech prevence 4. Vydání tréninkových manuálů a vzorových krizových plánů 5. Vytvoření regionálních sítí 6. Fund Raising Campaign and Public Awareness

Co můžeme udělat již dnes? Aktivně se zapojit do spolupráce v rámci systému kontaktů Integrovaného záchranného týmu, stát se složkou IZS dle §4 zákona 239/2000 Zpracovat si vlastní plán řešení možných krizových situací Ustanovit fungující krizový tým, přesně definovat úlohy jeho členů a zajistit jejich komunikaci Nenechat se odradit