ČÁSTICE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Opakování.
Předložky -Předložky jsou neohebné slovní druhy, které samy o sobě nejsou větnými členy. -Plného významu nabývají pouze ve spojení s podstatnými jmény,
Elektronická učebnice - I
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Věta.
Výukový materi á l zpracov á n v r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Š ablona: III/2 Č. materi.
Neohebné slovní druhy.
Neohebné slovní druhy Český jazyk - 7. ročník.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_05 Tematická.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_348_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_008_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA A VĚTY
ČÁSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Za předpokladu použití psacích potřeb
V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM 2012 Registrační číslo projektu:
ČÁSTICE Název a adresa školy
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_09.
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
Tvarosloví – slovní druhy
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Věta se skládá ze slov Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace Projekt MŠMT ČR
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Bylany, okres Kolín
3.Prezentace 9.tř..
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 14 – slova neohebná
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
5 Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr. Nataša Bartoníčková Název: VY_12_INOVACE_ČESKÝ JAZYK A LITERATURA_2_15.TVAROSLOVÍ Téma:
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
VY_32_INOVACE_37_Castice
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
AUTOR: Lenka Malčíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_Slovní druhy
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

ČÁSTICE

Částice: Latinsky Partikule, uvozují věty, vyjadřují zvolání, přání, rozkaz apod. Neohebný slovní druh, nejsou větným členem V češtině jsou relativně málo početné Částice zpravidla uvozují větu, to znamená, že stojí na jejím začátku, ale mohou stát i uvnitř věty Některé částice mají platnost věty, např. Ano. Nikoli. Zajisté. Úlohu částic mohou mít i jiné sl. druhy, nejčastěji spojky (Ale to je úžasné!)

Podle původu částice dělíme na: a)Vlastní - nemohou zastávat funkci jiného slovního druhu: ať, kéž, ano b)Nevlastní - mohou být podle souvislosti i jiným slovním druhem: jistě, asi, prý. Je potřeba je odlišovat zejména od spojek: :I promluvil ke králi (částice). x Promluvil i ke králi (spojka). :Že ses do toho pletla! (částice) x Zdá se, že ses do toho pletla (spojka).

Podle významu dělíme částice na: a) Tázací - uvozují tázací věty: Jestlipak jsi to přečetl? b) Apelové, které se dále dělí na: → Žádací - Ať mi přinese knihu. → Přací - Kéž by už skončila zima.

Částice v různých jazycích: Částice v češtině fungují pouze jako větné částice (modifikují význam celé věty). V jiných jazycích (např. 日本語 - japonština) existuje více typů částic např. pádové, kontextové. Ty pak ovlivňují jednotlivá slova, slovní spojení nebo úseky věty, vymezují vztahy mezi větnými členy apod.

České částice: A: a aby ani ano asi ať až C: což D: dokonce díky H: hned hned tak J: jednou jenom jo K: kdyby konečně M: možná N: nakonec naopak ne nechť no O: ovšem ovšemže P: potom prosím prý přec přece přeci přímo S: samozřejmě snad spíš spíše T: tak teda tedy teprv teprve to tož třeba třebas V: vlastně vůbec Z: zřejmě

Ve kterých větách najdete částice? Ať se nám všechno podaří. Jen malé děti. Zdali sis na mě někdy vzpomněl. Naučili se létat, aby se mohli vydat s rodiči na cestu. Au, to bolí. Prý je to dobrý žák. Myška šup do díry. Nechť se nám prázdniny vydaří. Utíká přes mýtinu. Zdalipak to pochopí? Chválabohu přijeli zdrávi. ŘEŠENÍ

Ve kterých větách najdete částice? Ať se nám všechno podaří. Jen malé děti. →PŘÍSLOVCE Zdali sis na mě někdy vzpomněl. Naučili se létat, aby se mohli vydat s rodiči na cestu. →SPOJKA Au, to bolí. →CITOSLOVCE Prý je to dobrý žák. Myška šup do díry. →CITOSLOVCE Nechť se nám prázdniny vydaří Utíká přes mýtinu. →PŘEDLOŽKA Zdalipak to pochopí? Chválabohu přijeli zdrávi.

Vyhledejte všechny částice: Na stole seděl Češotek zahrabaný v hromadě listin, Istar ho však neviděl. „Kéž by tu byl můj Igoř, ten by mě dokázal pobavit!" povzdechl si češtinář. „Aby do toho hrom bacil, kde je ta modrá potvora!“ Istar se rozzlobil: „Jestlipak on zase neslídí v knihovně...“ ŘEŠENÍ

Vyhledejte všechny částice: Na stole seděl Češotek zahrabaný v hromadě listin, Istar ho však neviděl. „Kéž by tu byl můj Igoř, ten by mě dokázal pobavit!" povzdechl si češtinář. „Aby do toho hrom bacil, kde je ta modrá potvora!" Istar se rozzlobil: „Jestlipak on zase neslídí v knihovně...“

KONEC