Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země a Měsíc ZKOUŠÍM, BÁDÁM … ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

Měsíc a jeho vliv na Zemi
Planeta Uran.
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Vznik sluneční soustavy
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Měsíc.
MĚSÍC.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
MĚSÍC.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Sluneční soustava Slunce
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
Sluneční soustava Indra Tomáš Kočková Lucie.
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Vesmír a Země ve vesmíru
VESMÍR A HVĚZDY.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Registrační číslo projektu
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
1.B Obchodní akademie Olomouc
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Sluneční soustava.
PLANETA ZEMĚ.
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Sluneční soustava  .
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Sluneční soustava a Měsíc
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Registrační číslo projektu
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Tajemství deváté planety. Historie ● 1929 Lowell – poruchy v draze Uranu ● Tombaugh – objev Pluta ● 1999 zařazeno Pluto mezi planety ●
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Sluneční soustava.
Měsíc - - přirozená družice Země
M ě s í c.
Měsíc.
Sluneční soustava MERKUR.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
MĚSÍC.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Planeta nejblíže Slunci
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Transkript prezentace:

Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf

Vlastnosti Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Střední vzdálenost Měsíce od Země je 384 403 km. Skládá se z kyslíku, křemíku, uhlíku, hliníku, železa, hořčíku, titanu, niklu, sodíku, draslíku, manganu, síry, fosforu, uhlíku, dusíku, vodíku a helia Měsíc zatím navštívilo celkem dvanáct lidí.

Měsíční rovníkový průměr činí 3 476 km. Roku 1969 přistáli Neil Armstrong a Edvin Aldrin v rámci programu Apollo jako první lidé na Měsíci, a tím se stali i prvními lidmi, kteří stanuli na povrchu jiného vesmírného tělesa než Země. Měsíc je pokryt desítkami tisíc kráterů o průměru větším než 1 kilometr, většina je stará stovky milionů nebo miliardy let.

Slunce Slunce je hvězda hlavní posloupnosti. Obíhá okolo středu Mléčné dráhy ve vzdálenosti 25 000 do 28 000 světelných let. Oběh trvá přibližně 226 milionů let. Slunce je staré přibližně 4,6 miliard let. Je to nejjasnější těleso na obloze.

Jeho objem je asi tak 1,3 milionkrát větší než objem Země. Bude svítit asi ještě 5-7 miliard let. Na rovníku se otočí jednou za 25 dní, na pólu za 36 dní. Astronomický symbol pro Slunce je kruh s bodem uprostřed, v Unicode ☉ (U+2609 SUN)

Vlivy Měsíce na Zemi Bez vlivu jeho poměrně velké gravitace by naše planeta podléhala mnohem více přitažlivým silám ostatních těles Sluneční soustavy. Sklon osy rotace Země by se měnil a to by se projevilo drastickými výkyvy pozemského klimatu. Na příliv a odliv.

Odkazy http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bs%C3%ADc; 28. 5. 2014 http://vtm.e15.cz/co-kdyby-zeme-nemela-mesic; 28. 5. 2014