ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Advertisements

Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
1 Středočeské reality PRAKTICKÝ PŘÍNOS MINIS Loučeň Září 2008 Ing. arch. Vlasta Poláčková, Mgr. Josef Beneš, Ing. Jindřich Poláček.
Stavební zákon a územní plánování
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
úřad územního plánování
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
PRACOVNÍ SKUPINA pro přírodu a krajinu Valná hromada ČKA,
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Územní ochrana OBECNÁ.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Vymezování územního systému ekologické stability (dále ÚSES) dle metodiky Ing. Eliška Zimová PaedDr. Pavel Hartl, CSc.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Urbanistické středisko Brno, spol. s r.o. + Atelier T-plan, s.r.o.17. června 2014 Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje výjezdní výrobní výbor obce.
Územní systém ekologické stability ÚSES Vilém Pařil Environmentální ekonomie.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody a.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno Ochrana přírody a krajiny, krajinotvorná opatření v rámci pozemkových.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 2. část správní území ORP Moravský Krumlov a ORP Znojmo.
Územní systém ekologické stability ÚSES KÚÚK porada,
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
PORADA OÚPSŘ S ÚÚP 13. června 2014 AKTUALIZACE ZÚR LK VYMEZOVÁNÍ KORIDORŮ DI A TI V ÚP Mgr. Tomáš Vaško Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele ( dotazy )
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody.
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Štiřín, Ing. arch. Lucie Poláková
Quo vadis, územní studie krajiny?
Vztah ÚSK k Evropské úmluvě o krajině
Evidence závazných stanovisek – webová aplikace
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE PLZEŇSKÉHO KRAJE
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Územní studie krajiny XXI. Konference pozemkových úprav
Transkript prezentace:

ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK 15.4.2014 ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK Pracovní porada OŽP KrÚ JMK s ORP a pověřenými úřady Hotel Junior Bzenec Urbanistické středisko Brno, spol. s r.o. + Atelier T-plan, s.r.o. 23. října 2014 1

Územní systém ekologické stability (ÚSES) Úkoly ze Zadání ZÚR JMK vymezit nadregionální a regionální ÚSES s využitím územně plánovacích a oborových podkladů a územních plánů prověřit návaznosti ÚSES na okolní kraje a prověřit průchod nadregionálních a regionálních biokoridorů přes silniční infrastrukturu stanovit zásady pro zapracování skladebných částí ÚSES do územních plánů prověřit vymezení nadregionálního biokoridoru NRBK K161

Územní systém ekologické stability (ÚSES) Postup prací základní koncepce – oborový podklad orgánů ochrany přírody JMK – Koncepční vymezení R a NR ÚSES, 2012 v maximální míře využit princip „zpětné vazby“ - zohlednění vymezeného ÚSES v územních plánech (prověření vymezení dle principu reprezentativnosti prvků ÚSES a prostorových parametrů) zohlednění oborové dokumentace (podklady MŽP, AOPK ČR, SCHKO,…) vymezení ploch a koridorů pro upřesnění biocenter biokoridorů, řešena otázka vložených biocenter lokálního významu pracovní jednání s MMR, MŽP, úřady územního plánování a orgány ochrany přírody

Územní systém ekologické stability (ÚSES) Zásady vymezení ploch a koridorů identifikace ploch a koridorů respektuje územně technický podklad ÚSES MMR a MŽP z r. 1996 z důvodu nutnosti jednoznačné identifikace v rámci ČR plochy pro biocentra jsou vymezeny na základě podrobnějších podkladů, územních plánů apod. plochy pro biocentra jsou účelově vymezeny s přesahem 50 m z důvodu nutnosti generalizace do měřítka ZÚR JMK a z důvodu zdůraznění nutnosti vymezit plochu, nikoliv ji super projekčně zvětšit do map velkých měřítek (katastrální mapa)

Územní systém ekologické stability (ÚSES) Zásady vymezení ploch a koridorů koridory jsou vymezeny v šíři 400 m a 200 m (užší vázány na vodní toky) v souladu se stavebním zákonem jsou vymezeny v hlavním výkrese pouze koridory, nikoliv vlastní střední linie biokoridorů koridory jsou vymezeny pro upřesnění biokoridorů na úrovni ZÚR nejsou řešena vložená lokální biocentra (mohou při upřesňování v ÚP vymezený koridor v ZÚR JMK překročit)

Vymezení ploch a koridorů ÚSES Principy upřesnění v ÚP ZÚR JMK vymezuje plochy pro biocentra nikoliv vlastní biocentra biocentrum upřesněné v ÚP bude menší než v ZÚR JMK ale musí splňovat i prostorové metodické požadavky 6

Vymezení ploch a koridorů ÚSES Principy upřesnění v ÚP koridory o šíři 400 m a 200 m (vodní toky) jsou pro vymezení vlastního biokoridoru, nikoliv vložených lokálních biocenter (dohoda MŽP a MMR) nutnost přihlédnutí ke koordinačnímu výkresu – znázorněny střední linie vlastních biokoridorů, které je nutno upřesnit v územním plánu 7

Připravovaná novela stavebního zákona Děkuji za pozornost