Etologie psa a vlka - jejich srovnání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak měřit hlavu psa pro výrobu náhubku na míru
Advertisements

KOMUNIKACE U PSOVITÝCH
ZEBRA CHAPMANOVA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
(Odocoileus virginianus)
Jack russel teriér.
Etologie vlka Seminární práce.
Kokršpaněl.
Bc. Michaela Galová I. HYDR Evoluční psychologie
Velký münsterlandský ohař
Sadili jsme stromy Nejdříve to byl strom „POHÁDKOVNÍK“, který měl i své kmotry: PaedDr. Zdeňka Szpaka, člena Zastupitelstva Zlínského kraje Mgr. Milenu.
Jaguár americký.
Zpracovala: Nikola Slepánková, 8.A ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1
Pes …a jeho plemena.
American Staffordshire Terrier
Hroch obojživelný Tereza Thérová.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
SLONI Michaela Pastoreková.
Small Munsterlander. byl vyšlechtěn v Německu, v kraji Münsterland, odkud pochází jeho pojmenování. Vznikl začátkem 20. století cílenou selekcí ze španělských.
Psi – Mé hobby Co se mi na psech líbí a proč jsem si je vybrala na svoji prezentaci Původ psů Anatomie těl psů Chování psů Smysly psů Srsti psů Dělení.
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PRVOUKA A VŠEOBECNÉ ZNALOSTI
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Primáti Martin Man Jan Dresler.
Proč psi někdy napadnou svého pána aneb – jak jsme zdegenerovali vlky aneb – jak člověk, komik této planety, utváří přírodu k obrazu svému.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Jan Mačina.  Objevil se už ve 14. století ve Velké Británii  Nejprve byl užíván k vyslídění a nahánění zvěře při lovu se sokolem  Je schopen přinést.
Neverbální komunikace
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích.
Vlčí hierarchie a chování
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Historie vzniku plemene - legendy - předchůdci plemene - pojmenování plemene Vlastnosti - míry - barvy Charakter.
Komunikační dovednosti
CHOV KOZ.
Kočka domácí, pes domácí
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Fotky a klipárty psů. Fotky a klipárty psů II Fotky štěňátek.
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
Králík domácí Vytvořil Martin Šturc.
ŠELMY.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: střední Afrika Doba vzniku: starověk Původní využití: lovecký pes Využití dnes: společník Průměrná délka života: 12 let Další.
Velššpringršpaněl.
Jagdteriér.
KOMUNIKACE V..
Hlasová komunikace psů a vlků
KANÁRSKÝ CHRT-PODENGO
Bavorský barvá ř Původ: Podstatně lehčí a menší varieta hannoverského barváře, vyšlechtěná z něj v druhé polovině minulého století v Bavorských Alpách.
Historie je největší domestikovaná šelma a nejstarší domestikované zvíře vůbec, provázející člověka minimálně 14 tisíc let obecně se předpokládá, že se.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ROTTWEILER.
Koně a jejich projevy chování Kristýna Augustinová PCH/ETL Psychologie 1.Ročník Prezenční studium.
Sloni.
ETOLOGIE a DOMESTIKACE
Psovité šelmy.
Zpracovala Julie Bezdíčková
Neverbální komunikace
Tajga Jehličnatý les.
Etologie – zkoumá aktivitu zvířat v čase a prostoru
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
Kočka domácí, pes domácí
Mimoverbální komunikace
Období: září – prosinec 2011
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_26_DOMÁCÍ ZVÍŘATA TÉMA: DOMÁCÍ ZVÍŘATA
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vlk Obecný Jakub Šefčík Třída:1.L Předmět:Biologie
RISKUJ ! PES PSI V ČÍSLECH Psi v Praze 2 Pojmy Smysly psů Rozmnožování Riskuj – hrací pole.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
Transkript prezentace:

Etologie psa a vlka - jejich srovnání

VLK ( Canis lupus ) Rozšíření : převážně na severní polokouli, ve všech typech krajin a biotopů => asi 30 poddruhů Rozměry : Největší jedinci severních poddruhů dosahují velikosti přes 75 centimetrů v kohoutku a váhy 50 kilogramů průměrný jedinec váží do 40 kg a měří kolem 70 cm v kohoutku. Feny průměrně o 4 kg méně Historie druhu: předci všech šelem byli drobní hmyzožravci Vlk jako samostatný druh se oddělil asi před 60 mil. let Vznik srsti s dobrými termoregulačními vlastnostmi Soužití ve smečce

Struktura smečky : Hierarchie samic (alfa samice) Hierarchie samců (alfa samec) Hierarchie štěňat (do 1 roku bez ohledu na pohlaví) Komunikace : je ucelený komplex pohybů, gest a mimických výrazů doplněný o zvukovou složku a piloerekci (ježení srsti). pachová zvuková řeč těla

Zvukové projevy: VYTÍ : Nejznámějším zvukovým projevem vlka, komunikace na velké vzdálenosti VRČENÍ : Je hluboký hrdelní projev, v malých obměnách široké použití. Lehké - spokojenost, hra, hrubé a intenzivní - varování, agresivní projevy nebo strach. KŇUČENÍ : obvyklý projev štěňat, projevy nejhlubší podřízenosti, strachu nebo bolesti. Volání o pomoc ŠTĚKÁNÍ : Není moc obvyklé u vlků, stav vzrušení a nerozhodnosti, způsob upozornění na něco zvláštního.

Řeč těla : KLIDOVÝ POSTOJ : je klidný a uvolněný, ocas ve vodorovné linii se hřbetem, uši otočeny dopředu, obličej nevydává známky aktivity. Neutrální naladění, vyčkávání DOMINANCE (NADŘAZENOST) : vzpřímená hlava, ocas v pravém úhlu s trupem, upřený pohled, tlapa na hřbet podřízeného SUBMISE (PODŘAZENOST) : přikrčené tělo, ocas stažený mezi zadníma nohama, odvracení zraku, klopení uší dozadu, olizování pysků nadřazenému VZRUŠENÍ : vrtění ocasem doprovázené přešlapováním a občas i nedočkavým kňučením. MIMIKA OBLIČEJE : Různé polohy uší, různost pohledů, stupeň otevřenosti tlamy a odhalení zubů, svraštění čenichu, poloha obočí, mrkání očí… jemné rozdíly a individuální odlišnosti

PES ( Canis lupus familiaris ) Historie druhu : vznik zhruba před 14 000 lety (možná dříve) procesem domestikace. pes si ponechal 60 – 80 % chování divokého vlka různá plemena (pracovní vlastnosti, móda) Struktura smečky : mezi psy je hierarchie obdobná jako ve vlčí smečce (ne tak striktní) ve vztahu k člověku je dobře socializovaný pes v hierarchii rodiny na konci

Komunikace : má stejné složky jako u vlka Zvukové projevy : ŠTĚKÁNÍ : varování, hra, strach (výška tónu), obrana teritoria KŇUČENÍ : nejistota, strach, tíseň nebo podřízení, často jen pro upoutání pozornosti VYTÍ : individuální, osamělost VRČENÍ : podle intenzity od hry až po agresi

Řeč těla : Agresivita : tvoří hierarchii, u psů oslabená vůči jedincům svého i jiných druhů, ritualizace (i u vlků) Uklidňující chování : odpověď na agresivitu, olizování, svěšení uší, používáno i ve vztahu k člověku Vítání : projev přátelského chování, několik ritualizovaných vzorců chování (rodičovské, sexuální) zabraňuje propuknutí agresivity. Geneticky je naprogramováno tak, aby se cizinci vítali s nedůvěrou. Podřízenost a strach : obdobné reakce jako u vlků (rezignace nebo útok)

SROVNÁNÍ PSA A VLKA Anatomie : velká variabilita psích plemen, teplá strava, mutace (pazpárky), alergie, mnoho variant typů a zbarvení srsti Struktura smečky : pes je v hierarchii smečky na posledním místě (nesnaží se to změnit – dospívání) Teritorium : liší se pouze velikostí, funkční využití je obdobné Denní rytmus : stejný, největší aktivita za soumraku a brzy ráno, březost u fen není závislá na roční době Komunikace : více štěkání, více infantilních prvků v chování, pozdější psychická dospělost (vlci 1 rok, psi až 3 roky)

Obecné znaky domestikace : Menší agresivita (ke svému i jiným druhům) Vyšší ukládání tuků Pozůstatky infantilních projevů v dospělosti Větší frekvence reprodukce (nezávislost na roční době) Nejednotná podoba jedinců domestikovaného druhu (šlechtění plemen)

Seznam použité literatury Abrantes, R. Řeč psů-encyklopedie psího chování. 1. vyd. Olomouc : DONA, 1999. ISBN 80-86136-56-6 Coren, S. Co má pes na jazyku. 1. vyd. Praha : Euromedia Group k. s., 2001. Crislerová, L. V arktických pustinách. 1. vyd. Praha : Orbis, 1967 ISBN 11-069-67 Hell, P., Slamečka, J., Gašparík, J. Vlk v slovenských Karpatoch a vo svete. 1. vyd. Bratislava : PaRPRESS s.r.o., 2001 Holstun Lopez, B. O vlkoch a l'uďoch. 1. vyd. Tulčík : ABIES - vydavatel'stvo Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, ISBN 80-88699-07-X