Barum Continental, spol. s r.o., Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Advertisements

Město Týniště nad Orlicí pro občany SNÍŽENÍ NÁKLADŮ PRO VAŠE DOMÁCNOSTI, FIRMY, OBČANSKÁ SDRUŽENÍ A BYTOVÁ DRUŽSTVA.
Nauka o podniku Seminář 6..
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Výroba elektrické energie - obecná část
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Výroba elektrické energie - obecná část
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Vyrovnávací trh 2008 AEM Richard Kabele Vedoucí projektu REGEN.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Seminář SVSE STAVY NOUZE V ELEKTROENERGETICE - POUČENÍ Z PROBLÉMŮ SOUSTAVY DNE Téma: Pohled Státní energetické inspekce, kontrolní činnost.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
POTENCIÁL ČR Z HLEDISKA POSKYTOVÁNÍ PpS ZZ30
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Teplárna Otrokovice a.s.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Výroba elektrické energie - obecná část
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Webové portály LDS/MDS
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Barum Continental, spol. s r.o., Otrokovice Regulační stupně v elektroenergetice - názor odběratele (oprávněného zákazníka) Josef Kaplan Barum Continental, spol. s r.o., Otrokovice Seminář AEM 30. října 2002, Praha

Barum Continental - oprávněný zákazník Trend vývoje roční spotřeby el. energie Barum Continental

Technologická návaznost výroby pneumatik Příprava směsí Vytlačo-vání profilů Konfekce Lisovna Dokon-čovna

Rozvržení spotřeby el. energie

Přechod na otevřený trh Tvorba a vznik zákona 458/2000 Malý časový prostor na přípravu přechodu na otevřený trh a volbu nových smluvních podmínek (vyhlášky byly vydány až koncem roku). Chyběly zkušenosti s otevřeným trhem s el. energií a vytvářením nových obchodních vztahů S dosavadním dodavatelem jsme měli dobré zkušenosti V prosinci jsme provedli výběrové řízení ze 7 dodavatelů Zůstali jsme u stávajícího dodavatele el. energie.

Smlouva s dodavatelem Podnikatelským záměrem společnosti Barum Continental není obchodování s el. energií. Nejsme tudíž držiteli licencí - rozvod el. energie, obchod. Malým subodběratelům v areálu závodu, kteří byli odštěpeni od základního kmene Barum Continental, el. energii neprodáváme, ale pouze přeúčtováváme za skutečnou nákupní cenu. Zodpovědnost za odchylky jsme přenesli na dodavatele el. energie.

Smluvní podmínky odběru el. energie (1) Uplatňujeme týdenní odběrový diagram el. energie. Uplatňujeme upřesnění týdenního odběrového diagramu el. energie na nedělní odpolední směnu (14-22 hodin), viz níže. Jsme společnost, která důsledně uplatňuje zásady dodržování technologických procesů a postupů, mezi něž patří dodržování smluvních vztahů.

Smluvní podmínky odběru el. energie (2) Naše společnost je podrobena neustálým auditům ze strany odběratelů našich výrobků. Je prováděna pravidelná kontrola dodržování smluvních vztahů s dodavateli. V neposlední řadě samozřejmě respektujeme státní kontrolní úřady. maximální odběratelská kázeň.

Charakteristický průběh odběru el. energie a) měsíční

Charakteristický průběh odběru el. energie b) denní

Stav nouze - dopad na odběratele Vyhl. 219/2001 paragraf 1, odst. a: Snížení výkonu odebíraného odběratelem v souladu s vyhlášením regulačních stupňů. Regulační stupeň č. 1 nařizuje (upozorňuje) odběrateli nutnost striktního dodržování hodinových hodnot odběrového diagramu vzhledem ke stavu elektrizační soustavy blízkému stavu nouze.

Naše reakce na vyhlášení RS1 v květnu Seminář AEM 15.5.2002 - naše dotazy zúčastněným zástupcům ČEPS, ERÚ, ČEZ, ÚED: 1. Jaké byly příčiny vyhlášení regulačního stupně č. 1 ? 2. Zdůvodnění délky trvání RS1 3. Jaká byla učiněna opatření pro snížení (vyrovnání) deficitu v elektrizační soustavě ?

Naše činnost vyplývající z vyhlášení RS1 Dodržujeme platné vyhlášky (219/2001), abychom pomohli nevyrovnané bilanci v elektrizační soustavě. Vyhlášením RS1 ztrácíme výhodu obchodní smlouvy o sdružených službách dodávky el. energie - využití možnosti kladných odchylek do výše smluveného tolerančního pásma. Nepovažujeme za „energeticky zodpovědné“ žádat dodavatele o neplánované zajištění navýšení diagramu, když je v elektrizační soustavě deficit, ani to nemáme zakotveno v obchodní smlouvě.

Naše možnosti regulace Při vyhlášení regulačních opatření (RS1 - striktní dodržování sjednaných hodinových hodnot odběrového diagramu) provádíme regulaci odstavováním míchacích linek v provozu přípravy směsí. Regulace odběru el. energie jinými spotřebiči není možná z důvodu složitých technologických návazností výroby pneumatik. K dispozici máme energetický informační systém AISYS, založený na sběru, archivaci a zpracování dat o spotřebě el. energie závodu i jednotlivých strojů a výrobních linek. Z toho vyplývá, že dokážeme „uregulovat“ (dodržet) dané hodinové hodnoty.

Pracovní den

Neděle

Dopad regulačních opatření Kapacita regulovatelné části závodu (kapacita strojního zařízení a fond pracovní doby) jsou plně využity (tj. bez rezerv). V případě regulací = odstavení výrobní technologie dochází k „nevyrobení“ základního poloproduktu. Při výše uvedeném vytížení tohoto provozu je nutno tento poloprodukt nakoupit u jiného výrobce za značně vyšší náklady. Důkazem vytížení výše uvedených výrobních kapacit je v současné době realizované zvýšení počtu míchacích linek. Tento nevyrobený objem základního poloproduktu se následně promítá v celém výrobním procesu.

Vyjádření finanční ztráty Jestliže: roční zisk naší společnosti činí například 1 mld Kč / rok, fond pracovní doby = 309 dní * 24 hodin = 7416 hodin, pak ušlý zisk za hodinu činí: 1 000 000 000 Kč / 7416 hod = 135 000 Kč / hod Počet hodin s vyhlášením RS1 v roce 2002: duben 15.4. až 26.4. = 265 hodin červen 12.6. až 14.6. = 50 hodin

Názor odběratele - co nám vadilo (1) Že k vyhlášení regulačních opatření vůbec došlo. Že doba trvání regulací byla 265, resp. 50 hodin. Že nebyly plně využity kapacity ke snížení deficitu v elektrizační soustavě, který byl důvodem k vyhlášení regulačního stupně č. 1. Že nebylo kde získat informace o zlepšení situace a výhledu na ukončení regulačního opatření. Problém s plánováním a sestavováním odběrového diagramu.

Názor odběratele - co nám vadilo (2) Že na naše dotazy na semináři AEM 15.5.2002 byla první reakce dotazovaných: máte špatně stanovený diagram máte špatně zvoleného dodavatele elektřiny …

Závěr Z výše uvedeného vyplývá, že pro naši výrobní společnost je vyhlášení jakýchkoliv regulačních opatření nevyhovující a způsobuje nám výrobní a ekonomické ztráty.