Účelová kategorizace Jana Dudová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Ochrana půdy.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Aleš Roztočil
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
Nástroje územního plánování
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Problematika zavedení věcného břemene do KN
TÉMA: Daň z nemovitostí
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Ochrana zemědělského půdního fondu
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu  Stavební pozemek – pozemek, jeho část nebo soubor pozemků,
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Oceňování pozemků JUDr. Jana Dudová, Ph.D.. Prameny právní úpravy z. 151/1997 Sb., o oceňování majetku z. 526/1990 Sb., o cenách z. 219/2000 Sb., o majetku.
Právní úprava ochrany lesa
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
Příklady do seminářů Právní vztahy k nemovitostem konaných dne 30/ v době 8.00 – 11.05, uč. č. 214, sem. sk. 2 JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Právní režim pozemků dle zákona o ochraně přírody a krajiny
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Právní režim pozemků a ochrana přírody a krajiny
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ochrana půdy a lesa.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Umisťování staveb.
Ochrana lesa.
Daň z nemovitostí.
Právní režim ochrany půdy
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Stavební právo.
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Právní problematika břehových porostů
Stavební pozemky (teze)
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Účelová kategorizace Jana Dudová

Prameny právní úpravy zákon č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně ZPF zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu - SZ vyhláška č. 26/2007 Sb., kterou se provádí z. 265/1992 Sb.a z. 344/1992 Sb. zákon č. 289/1995 Sb., lesní zákon zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny zákon č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách

zastavěná plocha a nádvoří ostatní plocha Druhy pozemků - § 2 odst. 3 KatZ + vyhláška č. 26/2007 Sb., příloha č. 1. orná půda chmelnice vinice zahrada ovocný sad trvalý travní porost lesní pozemek vodní plocha zastavěná plocha a nádvoří ostatní plocha

Pojem ZPF ZPF: základní přírodní bohatství naší země, jedna z hlavních složek ŽP:§1 z. o ochraně ZPF Pozemky zemědělsky obhospodařované orná půda chmelnice vinice zahrady ovocné sady louky pastviny – srov. s ust. § 2/3 z. 344/1992 Sb. – rozdílná terminologie = zemědělská půda Půda, která má být zem. obhospodařována, ale dočasně není = půda dočasně neobdělaná Nezemědělská půda potřebná k zajišťování zemědělské výroby rybníky s chovem ryb nebo vodní drůbeže polní cesty pozemky se zařízením pro polní závlahy závlahové vodní nádrže odvodňovací příkopy hráze sloužící k ochraně před zamokřením nebo zátopou ochranné terasy proti erozi apod. V  pochybnostech rozhoduje orgán ochrany ZPF (individuální správní akt).

Změna druhu pozemku ohlášení vlastníka nebo jiného oprávněného – § 6 písm. a) katastrálního zákona, rozhodnutí, souhlas nebo oznámení vydané příslušným státním orgánem - § 6 písm. b) katastrálního zákona, revize údajů katastru nemovitostí - § 7 katastrálního zákona, zjištění a zaměření drobných pozvolných dlouhodobých posunů hranic pozemků -- § 19 zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.

Mechanismus změn druhů pozemků změny uvnitř zemědělského půdního fondu změny mezi kategoriemi zemědělské půdy navzájem, změny mezi kategoriemi půdy zemědělské a nezemědělské v obou směrech, změny mezi kategoriemi půdy nezemědělské navzájem.

změny, v jejichž souvislosti dochází k odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu (srov. § 9 z. o ZPF) změna zemědělské půdy do kategorie půdy nezemědělské, změna mezi kategoriemi nezemědělské půdy, v jejímž důsledku přestane být nezemědělská půda nezbytnou pro zemědělskou výrobu. Pozn.: souhlas k odnětí ze ZPF je závaznou součástí rozhodnutí o změně využití území (§10/1). O výši odvodů rozhodne orgán ochrany ZPF v návaznosti na pravomocné rozhodnutí dle zvl. předpisů (§ 11/2)

- změny, při nichž je půda zařazována do zemědělského půdního fondu - změny mimo zemědělský půdní fond (týkají se nezemědělských pozemků, které nejsou součástí zemědělského půdního fondu a ani po provedené změně účelového určení nebudou pro zemědělskou výrobu nepostradatelné).

Právní režim dle zákona o ochraně ZPF - § 2 §2/1 – na základě rozhodnutí vydaného v řízení o využití území na návrh vlastníka (nájemce) pozemku může být provedena změna nezemědělské půdy na půdu zemědělskou. §2/2 změnu louky nebo pastviny na ornou – jen na základě souhlasu orgánu ochrany ZPF. § 2/3 orgán ochrany ZPF je oprávněn pro ochranu ŽP uložit vlastníku (nájemci) změnu kultury.

Právní režim dle stavebního zákona – změna využití území nestavebního charakteru (rozhodnutí o změně využití = nový způsob užívání pozemku + podmínky jeho využití) - § 80/1 § 77/1b) – územní rozhodnutí (ÚR) je rozhodnutí o změně využití území. Nevydává se pro území, pro které je vydán RP (v rozsahu, v jakém nahrazuje příslušná ÚR), to však neplatí v nezastavěném území (§ 2/1 f). § 80/2 e) - rozhodnutí o změně využití území vyžadují změny druhu pozemku přesahující výměru 300 m2, zejména zřizování, rušení a úpravy vinic, chmelnic, lesů, parků, zahrad a sadů, pokud podmínky nejsou stanoveny schválenými PÚ nebo jiným ÚR. § 96/1 g) – místo ÚR může SÚ vydat územní souhlas, pokud je záměr v zastavěném území nebo zastavitelné ploše a poměry v území se podstatně nemění v případě změn druhů pozemku do 300 m2.

Právní režim dle KatZ § 10 /1 d) – vlastníci a jiní oprávnění jsou povinni ohlásit KÚ změny údajů katastru týkající se jejich nemovitostí, a to do 30 dnů ode dne jejich vzniku a předložit listinu, která tuto změnu dokládá (tuto povinnost nemají tehdy, pokud změny vyplývají z listin, které jsou příslušné státní orgány povinny zasílat přímo k zápisu do KN). § 6 – zápis jiných údajů se provádí na základě ohlášení vlastníka (viz shora) rozhodnutí, souhlasu nebo oznámení vydaného státním orgánem podle zvláštního předpisu (tzn. i ÚR o změně využití území, resp. územního souhlasu dle SZ)– povinnost zaslat k zápisu do KN

Právní režim dle lesního z. - § 3 § 3/4 – pozemky, které nejsou uvedeny jako pozemky určené k plnění funkcí lesa, může orgán státní správy lesů na návrh vlastníka pozemku nebo s jeho souhlasem prohlásit rozhodnutím za pozemky určené k plnění funkcí lesa. Ustanovení zvláštních předpisů (např. ochrana ZPF) tím nejsou dotčena. Lesní pozemky jako druh pozemku – viz příl. 1,1. kód 10, způsob využití lesního pozemku - příl.1,2. kód 5 vyhl. č. 26/2007 Sb. Neprovázanost pojmů „pozemky určené k plnění funkcí lesa“ a „lesní pozemky“.

Právní režim dle ZOPK § 3/1b - VKP - ex lege les, rašeliniště, vodní tok, rybník, jezero, údolní niva, registrací OOP – zejména mokřady,stepní trávníky, remízy, meze, trvalé travní plochy, naleziště nerostů a zkamenělin, umělé i přirozené skalní útvary, výchozy a odkryvy. § 4/2 VKP jsou chráněny před poškozováním a zničením. K zásahům, které by mohly vést k poškození VKP – závazné stanovisko OOP , tj. zejména u pozemkových úprav (srov. § 3/3 z. o poz. úpravách), změn kultur pozemků, odvodňování pozemků,úpravy VT a nádrží, těžba nerostů. §4/3 – závazné stanovisko OOP m.j. i k odlesňování a zalesňování pozemků nad 0,5 ha.

Praktický příklad Správce vodního toku má zájem majetkoprávně vypořádat závlahovou vodní nádrž. ZPF Stavba? Účelová kategorie pozemku Ocenění Právní úprava - shrnutí