Mgr. Michaela Psíková. Obsah NEJSTARŠÍ PSACÍ LÁTKY VOSKOVÉ DESKY PAPYRUS PERGAMEN PSACÍ NÁSTROJE KNIHOVNY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život za vlády prvních přemyslovců
Advertisements

Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
zpracovaný v rámci projektu
Opakování Mezopotámie
Románská kultura.
Kultura raného středověku
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Databáze.
Život za První republiky
Papyrus Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Olomoucký kraj krajské město Olomouc.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Významní čeští panovníci
ŘÍMSKÝ KALENDÁŘ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Projekt Sedmikráska
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
prezentace pro 4. ročník ZŠ
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Gotická kultura.
zpracovaný v rámci projektu
Starověké Athény Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_EVV2 Ročník: 1. Estetická a výtvarná výchova Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_587_ Nejstarší písemné památky AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková.
Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, Rožnov pod Radhoštěm STAROVĚKÉ STAVITELSTVÍ Autor: Mgr. Jana Valchářová Vytvořeno: červen 2013.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Historické prameny.
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
Doba bronzová a železná
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Staří Sumerové Barbora Broncová.
Starověk (poznatky čerpáme nejen z hmotných pramenů, ale i s …..
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Vznik a poslání písemnictví
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova
ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
IVZ- starověk Mgr. Jana Doleželová.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
CHETITÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Jaroslav Křápek. Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé.
Michelangelo Buonarroti architekt MgA. Lukáš Psík wikipedia
70 př. K. – 19 př. K.
Igor Dostal
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Vznik sumerských měst Sumerové - jih Mezopotámie, řeky Eufrat a Tigrid
Byzantská říše.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co.
Vzdělanost, písmo a literatura Písmo  vznik ve 4.tis.př.n.l.  obrázkové – 1 znak = 1 obrázek  hieroglyfy  psalo se na papyrus  asi 700 znaků  rozluštil.
Tematická oblastKodikologie Datum vytvoření Ročník6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent se seznámí s.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vytvořil: Jakub Řezníček
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Pergamen Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
STAROVĚKÉ STÁTY - MEZOPOTÁMIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
MEZOPOTÁMIE Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: MEZOPOTÁMIE.
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
Knihy ve středověku.
Transkript prezentace:

Mgr. Michaela Psíková

Obsah NEJSTARŠÍ PSACÍ LÁTKY VOSKOVÉ DESKY PAPYRUS PERGAMEN PSACÍ NÁSTROJE KNIHOVNY

NEJSTARŠÍ PSACÍ LÁTKY Mezi nejstarší látky, na které se psalo, patřil kámen a kov (bronz). Ve starověkém Římě používali úředníci pro své záznamy látku (libri lintei). Dále se pro úřední záznamy používaly i desky potřené sádrou.

VOSKOVÉ DESKY Byly zhotoveny ze dřeva nebo ze slonové kosti. Měly podobu obdélníku, který byl potírán nejčastěji černým voskem. Aby se písmo při zavření desek nesetřelo, byly konce desek mírně zvednuty. Několik desek mohlo být svázáno řemínky a vznikl tak kodex. Desky se užívaly na zápisky, dopisy, účty a ve škole.

%ADmsk%C3%A1_kurz%C3%ADva_-_voskov%C3%A9_tabulky.jpg

PAPYRUS Výroba pocházela z Egypta, kde byl zhotovován z dřeni šáchoru papyrovitého. Používaly se pruhy 10 – 30 cm široké a 1 – 5 m dlouhé. Psalo se vždy na jedné straně v kolmých sloupcích a sloupce byly považovány za strany. Podle stran a počtu veršů byla určována cena. Popsané pruhy se navíjely na dřevěné hůlky, které byly připevněny na obou okrajích. Poslední sloupec byl navinut nejdříve a první tak byl nahoře. Čtenář přečtený text navíjel levou rukou.

Většinou jeden závit obsahoval celé dílo nebo část, která tvořila tematický celek. Papyrus sloužil k literárním potřebám, a to v období 3. století před Kristem – 4. století po Kristu.

PERGAMEN Název podle maloasijského města Pergamon, které bylo hlavním střediskem výroby. Vyráběl se z jemné zvířecí kůže a byl poměrně trvanlivý. Využíval se zpočátku především pro úřední záznamy a později i pro literární texty. PALIMPSEST – pergamen, jehož původní text byl vyškrabán a nahrazen novým. Pergamen mohl být popsán po obou stranách. Listy byly skládány na sebe a na hřbetě svazovány a vznikaly tak kodexy.

%C3%A9.jpg

PSACÍ NÁSTROJE Voskové destičky – psalo se kovovým perem (stylus), které mělo na jedné straně ostrý hrot a na druhé bylo ploché, aby se nepotřebný text mohl seškrabat. Papyrus – nejprve se psalo jemným štětcem a posléze tenkým perem. Pergamen – používalo se pero z třtiny (calamus, penna). Inkoust – vyráběl se ze sazí a klovatiny a byl značně hustý, aby se nerozpíjel. Na pergamenu se tak písmo mohlo smazat i houbou. Titul knihy a jméno autora bylo psáno inkoustem červeným.

KNIHOVNY Soukromé – první založil AEMILIUS PAULLUS roku 168 před Kristem. Postupně se k němu přidávali další bohatí Římané a v posledním století existence římské republiky byla knihovna nutnou součástí domů vznešených a bohatých římských rodin. Veřejné – první založil ASINIUS POLLIO v chrámě bohyně Svobody. Následovaly další a staly se součástí i veřejných lázní. To vše vedlo ke zvýšené produkci knih a větší vzdělanosti.

Seznam použitých zdrojů Encyklopedie antiky, Academia Praha, Stiebitz, F.: Stručné dějiny římské literatury, SPN Praha, %C3%AD_%C5%99%C3%ADmsk%C3%A1_kurz%C3% ADva_-_voskov%C3%A9_tabulky.jpg %C3%AD_%C5%99%C3%ADmsk%C3%A1_kurz%C3% ADva_-_voskov%C3%A9_tabulky.jpg osium_papyrus.jpg osium_papyrus.jpg mmoediae_inici%C3%A1l%C3%A9.jpg mmoediae_inici%C3%A1l%C3%A9.jpg