Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MEZOPOTÁMIE Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: MEZOPOTÁMIE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MEZOPOTÁMIE Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: MEZOPOTÁMIE."— Transkript prezentace:

1 MEZOPOTÁMIE Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: MEZOPOTÁMIE Autor: Marie Heryánová Vytvořeno: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Starověk Téma: Mezopotámie Pomůcky: PC, dataprojektor Anotace: Určeno k opakování učiva VY_32_INOVACE_08_30

2 Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Mezopotámie Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora. Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office.

3 zahrady Semiramis Mezopotámie
Mezopotámie (z řečtiny země mezi řekami, meziříčí) Oblast mezi řekami Eufrat a Tigris Mezopotámie je součástí tzv. úrodného půlměsíce Její území zhruba odpovídá Iráku, severovýchodní Sýrii, jihovýchodnímu Turecku a jihozápadnímu Íránu První sumerské obyvatelstvo se v Mezopotámii objevilo na přelomu 4. a 3. tisíciletí př. n. l.

4 Klínové písmo Najdi si na internetu, jak vypadalo klínové písmo. Vysvětli, proč se mu tak říkalo. Vyrob si z vlhké hlíny tabulku a pokus se toto písmo napodobit. V Mezopotámii se nejdříve užívalo obrázkové písmo Obrázek se časem zjednodušoval a vzniklo písmo znakové psali na hliněné destičky Znaky měly připomínat tvar klínu, odtud jméno tohoto písma - klínové písmo Např. slovo Mezopotámie : M E Z O P O T A M I E

5 Na co psali ??? Sumerové psali na hliněné destičky
Znaky ryli zašpičatělým rákosem Hliněné destičky si zhotovovali sami Proto se škole říkalo ‚,Dům tabulek‘‘ První knihovna – v Ninive

6 Jak se žilo … O jakou stavbu se jedná ? Vařilo se na dvoře
Některé domy byly patrové Střecha byla rovná, aby se na ní v létě mohlo spát Bohatší domy měly záchod V přízemí byly dílny a sklady Domy byly bez oken, aby byl chládek Nakresli podle předlohy, jak si takový dům představuješ

7 Obydlí chudí bohatí Vyhledej si na internetu, jak vypadal dům chudých lidí v Mezopotámii. Nakresli ho. Spolužákům vysvětli rozdíly mezi životem chudých a bohatých. Vyhledej na internetu, jak vypadalo bydlení zámožných občanů. Srovnej s obydlím prostého člověka. Jaké v nich vidíš rozdíly?

8 Zemědělství PĚSTOVALI Obilí Sezam Vinnou révu

9 Chovali Ovce Kozy Mezky Osly Prasata

10 Chovali také koně : K jízdě K zápřahu

11 vláda Vládli Sumerové Primitivní demokracie, později despocie
Rada starších řídila město Chrámové hospodářství Palácové hospodářství

12 Je toto Je toto klínové písmo? Je toto klínové písmo?
VY _32_INOVACE_08_30 Je toto klínové písmo?


Stáhnout ppt "MEZOPOTÁMIE Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: MEZOPOTÁMIE."

Podobné prezentace


Reklamy Google