Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět Dějepis pořadové číslo DUM 27

2 AnotacePrezentace stručně přibližuje přírodní podmínky a život v Mezopotámii. AutorMgr. Štěpánka Kočová Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivitykombinovaná Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina11 - 12 let

3 Mezopotámie - úvod

4 Přírodní podmínky a zemědělství Nachází se mezi řekami Eufrat a Tigrit. Název Mezopotámie pochází z řečtiny a znamená meziříčí. Byla součástí tzv. úrodného půlměsíce, kde se poprvé rozvíjela zemědělská kultura a kde se zrodily první písemné památky v dějinách lidstva. Dnes je Mezopotámie součástí Iráku a východní Sýrie.

5 Zemědělství : časté záplavy vedly k budování sítí kanálů, nádrží a odvodňovacích zařízení. Tyto záplavy jsou popsány také ve Starém zákoně (bible). Příběh vypraví o tom, že bůh seslal na lidstvo za jeho nepravosti jako trest světovou záplavu, při které zahynuli všichni tvorové kromě vyvoleného Noema, jeho rodiny a zvířat, která vzal do své lodě – archy.

6 Pěstovalo se obilí (ječmen 3, pšenice 2, proso 1),sezam, vinná réva. Chovali ovce a kozy, prasata, mezky a osli, používali koně, doplňkem stravy byl rybolov.

7 Život v Mezopotámii Obchod Výhodná poloha = obchodní spojení s jinými oblastmi. Země byla chudá – dovážela i kámen a dřevo. Na stavbu obydlí využívali hlínu a rákos. Rákos se používali na psaní. Odívání a úprava hlavy Velká horka – volný a vzdušný oděv = plátěné košile. Chudí chodili bosi a bohatí nosili sandály. Úprava hlavy – rozmanitá. Ženy si stahovaly vlasy stužkami, vdané se halily do závoje. Ženy i muži nosili šperky, ženy se líčily.

8 2) Sumerský vladař s chotí 4) babylónská dvojice 7) asyrský vladař s manželkou

9 Bydlení Domy většinou neměly žádná okna (kvůli chládku). Měly čtvercový půdorys, některé domy byly patrové. Bohatší domy měly i záchod. Rovná střecha sloužila v létě ke spaní.

10 Vzdělávání Nejstarší školy byly u chrámů, do nich chodili jen chlapci. Ve škole se učili psát a číst, přírodopis, zeměpis a počítání. Psalo se na hliněné tabulky = proto se škola nazývala dům tabulek. Ve škole obvykle trávili celý den. Pokud chlapci ve škole zlobili nebo nebyl učitel s jejich prací spokojen, byli biti.

11 Zdroje: Dějepis – učebnice pro 6. ročník, SPN Praha 2001 www.wikipedia.cz Jak se žilo ve starověku, P. Augusta a F. Honzák, Albatros 1986 Ilustrované dějiny světa, Starověk, Fragment, 2007


Stáhnout ppt "Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google