Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

70 př. K. – 19 př. K.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "70 př. K. – 19 př. K."— Transkript prezentace:

1 70 př. K. – 19 př. K. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vergilius.jpg?uselang=cs

2 Život: Pocházel z Andes u Mantovy. Rodina se věnovala zemědělství. Roku 41. př. K. byla půda státem zabrána a rozdělena veteránům. Studoval v Římě a Neapoli.

3 Po nástupu Octaviana Augusta byla Vergiliovi část půdy vrácena. V Římě patřil do Maecenatova kroužku umělců. Řím si příliš neoblíbil, žil více na venkově a v Neapoli. Zemřel v Brindisi, když se vracel z cesty po Řecku. Pohřben je v Neapoli.

4 Dílo: GEORGICA (Zpěvy rolnické) Rozdělena do 4 knih. 1. kniha – O obdělávání pole, 2. kniha – O vinařství, 3. kniha – O chovu dobytka, 4. kniha – O včelařství, Cílem bylo zvýšit zájem o zemědělství a obrodit tak mravy ve společnosti.

5 BUCOLICA (ZPĚVY PASTÝŘSKÉ) Rozděleny na 10 eklog (básně kratšího rázu). Psal zde formou řecké idyly. Podařilo se mu venkovským tématem zaujmout městskou společnost. Vedle vykreslení italské krajiny, milostné tématiky a dělení pudy pro veterány věnoval pasáže i oslavě Augusta a Caesara. Pro Vergiliovu popularitu v následujících staletích byla rozhodující 4. ekloga.

6 AENEIS Jedná se o mytologický epos členěný do 12 knih. Je rozdělen na 2 tematické části: 1. část – Aeneova cesta do Itálie (1. – 6. kniha), 2. část – boje v Itálii (7. – 12. kniha), Vergilius psal děj nejprve prózou, kterou následně převáděl do veršů. Věnuje se vykreslení charakterů postav a působí na čtenářovy city.

7 Dílo bylo psáno vznešeným veršem. Aeneas vyniká zbožností a statečností. Vergiliovi se podařilo vytvořit římský národní epos. Díky svému stylu a tématice děl byl čten i ve středověku a v době humanismu. Appendix Vergiliana.

8 HODNOCENÍ VERGILIA Je považován za jednoho z velkých básníků starověkého Říma. Psal na císařovu objednávku. Vedle Ovidia a Horatia je označován za „řemeslníka“ básnictví. Jeho dílo však mělo značný přesah do následujících staletí.

9 LITERATURA: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vergilius.jpg?uselang=cs Encyklopedie antiky, Academia Praha, 1973. Stiebitz,F.: Stručné dějiny římské literatury, SPN Praha, 1977.


Stáhnout ppt "70 př. K. – 19 př. K."

Podobné prezentace


Reklamy Google