Teorie státu - pokračování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorka: Jaroslava Suchá Zdroj: Wikipedie, obrázky-Klipart
Advertisements

VY_32_INOVACE_ * a) fungování mocenských institucí, společenského a filozofické systému * b) fungování ekonomických systémů * c) fungování států,
Právní myšlení 17. a 18. století
I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
Tři politické ekonomie sociálního státu
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Sociální politika a Welfare State
Politologie jako věda Politika moc
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vznik státních útvarů V.
Filozofické kořeny politologie renesance - novověk
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Veřejná správa – úvod.
TEST 1 VY_32_INOVACE_  a. KLIDNÉMU SPOLEČENSKÉMU VÝVOJI  b. PŘEKOTNÉMU VÝVOJI, REVOLUCÍM  c. PROTI JAKÉKOLIV ZMĚNĚ.
Demokracie Seminář politologie.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
ZSV Vznik a podstata státu.
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
VY_32_INOVACE_29-08 Stát vznik státu.
Česká republika Demokratický stát.
Osvícenství.
Základní typy monarchií
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
VY_32_INOVACE_SVF32360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Sociální stratifikace a chudoba
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
TEST 2 VY_32_INOVACE_  A. v Anglii v 17. století  B. ve Francii v 19.století  C. v USA v 18.století.
TEST P Autorem díla „O duchu zákonů“ je ? A.Montesquieu B.Locke C.Tocqueville D.Voltaire.
Demokracie a její hodnoty
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Politologie jako věda Maturitní otázka č. 15.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právní dějiny Vojáček.
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Stát a národ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Jakobínský převrat II-02-07
Demokracie Seminář politologie.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Poslání Veřejného Sektoru Jeho struktura a faktory ovlivňující jeho velikost.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Právní základy státu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Státověda.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
Rodina jako sociální instituce
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Geopolitika Státy a závislá území 1.
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Teorie státu - pokračování

Státoprávní teorie: Individualistický směr: liberální, liberálně demokratický (Hobbes, Locke) – svoboda a přirozená práva jednotlivce, smluvní koncepce státu, suverenita jednotlivce stojí nad suverenitou celku Kolektivistický směr: suverenita celku stojí nad suverenitou jednotlivce Organický: analogie biologického organismu a státu, stát je souhrn vzájemně propojených orgánů (Aristoteles, Hegel, Spencer) Socialistický: Stát budovaný na třídním principu, snaha o vytvoření sociálně spravedlivé společnosti (Marx)

„Dvě pojednání o vládě“ Jean Jacques Rouseau (1712 - 1778) Thomas Hobbes (1588 – 1679) „Leviathan“ John Locke (1632 - 1704) „Dvě pojednání o vládě“ Jean Jacques Rouseau (1712 - 1778) „O společenské smlouvě“ Historická situace Spory krále a parlamentu, občanská válka v Anglii Vznik konstituční monarchie Anglii Absolutismus ve Francii Přirozený stav Válka všech proti všem Stav dokonalé svobody a rovnosti Stav přírodní harmonie Důvody uzavření smlouvy Ochrana lidí před vnějším nepřítelem i před křivdami uvnitř země Ochrana života, svobody a majetku Zachování svobody Společenská smlouva Vzdávám se svého práva vládnout sobě a odevzdávám toto právo tomuto muži nebo tomuto sboru mužů, jestliže jim také ty odevzdáš své právo a stejně jako já je zplnomocníš ke všemu a uznáš jejich činy za své. Politická společnost je tam a pouze tam, kde se každý z členů vzdal přirozené moci chránit vlastnictví /tj. život, svobodu a jmění/ a za tím účelem trestat přestupky a odevzdal ji do rukou společenství Každý člen dává svou osobu a všechnu svou moc pod nejvyšší řízení obecné vůle a každý je taky přijímán jako neoddělitelná část celku Uspořádání státu Absolutní monarchie Konstituční monarchie Přímá demokracie Vliv na teorie Fašismus Demokracie Socialismus, komunismus

Sociální stát (welfare state) Vzniká v 19. stol. ve Francii, v Německu a Velké Británii Státem organizovaná solidarita nahrazuje (ne zcela) církevní charitu a přirozenou mezilidskou solidaritu Stát přerozděluje značnou část finančních prostředků na podporu sociálně slabých V posledních desetiletích jsou sociální státy v Evropě v krizi a procházejí sérií reforem

Příčiny krize sociálního státu: Tempo růstu sociálních výdajů převyšuje tempo ekonomického růstu Stárnutí populace Vysoké náklady na státní byrokracii Demotivace sociálně slabých ---------------------------------------- Charles Murray: Příliš mnoho dobra