Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_463_HORNINY VÝKLAD HORNIN CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VY_52_INOVACE_20 Nerudní suroviny určeno pro 5. ročník ZŠ
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
VYVŘELINY Mgr. Helena Tlapáková.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník :
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 10
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Chráněná území v České republice
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník :
Nerudní suroviny 5. ročník
Horniny a nerosty. Na výběr máte ze tří možností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, najeďte na ni šipkou myši a klikněte. Bude-li Vaše odpověď chybná,
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Horniny a nerosty Pří_051_Rozmanitost přírody_Horniny a nerosty
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Stavba zemského tělesa
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_.
Nerostné bohatství 4. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Ullmannová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. :
Př_136_Geologie_Petrologie
2. část – neživá příroda Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Neživá příroda − horniny
Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Kvíz „Spoj strany“- Kameny. Tabulka Jak se jmenuje tato hornina a z jakých nerostů se skládá?
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Nerudní suroviny 5. ročník
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Opakování pro 5. ročník člověk a neživá příroda, člověk a vesmír
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Neživá příroda − horniny
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Nerudní suroviny 5. ročník
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
Transkript prezentace:

Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. NERUDNÍ SUROVINY Autor: Mgr. Jana Ullmannová Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Přírodověda Vzdělávací obor: Ročník: 5. ročník Období zpracování: leden 2012 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Ullmannová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

Metodické pokyny: Děti doplňují věty, odpovídají na otázky, při kliknutí se objeví správná odpověď. U obrázků typují, co obrázek znázorňuje, při kliknutí na obrázek se objeví správná odpověď U některých obrázků vpravo dole jsou odkazy na videa k danému témetu.

Stavební kámen Na území České republiky se těží především Mnoho vytěžených nerostných surovin se používá jako stavební kámen Pískovec Žula Vápenec

Z pískovce je postaven Karlštejn

Dlažební kostky z žuly

Vápenec můžeme nalézt také na Stránské skále

Kašna z vápence – Parnas – Zelný trh

Pískovec Pískovec obsahuje zpevněná zrna nerostů, nejčastěji: Měkký písek se dobře opracovává, zpracovávají se z něj sochy, pomníky, vodní kašny, mosty, náhrobky a jiné kamenické výrobky. křemene živce Práce z pískovcem: http://www.youtube.com/watch?v=pNIZQfD1_AU

Prachovské skály http://www.youtube.com/watch?v=bBcU2lIzSZ8

Pískovec

Pískovcový útvar

Sypký písek

Opuštěná pískovna Pískovna: http://www.youtube.com/watch?v=kNtdfIlWmMM

nezpevněných zrn nerostů Písek Písek je sypká usazená horniny. Je složena z Jaký je rozdíl mezi pískovcem a pískem? nezpevněných zrn nerostů Písek je sypký. Pískovec je kusový.

Žula Žula je horniny složená z nerostů: křemene živce slídy Stavební kameny: http://www.youtube.com/watch?v=8nYDo3WhWSA&feature=related

Křemen poznáme podle šedé barvy zrn.

Živec má zrna bílá, nažloutlá až sytě hnědočervená.

Slída má lesklé bílé šupinky

Žula

Žula

Vápenec Vápenec je hornina tvořená převážně nerostem kalcitem. Vápenec vznikl v dávných dobách z vápnitých usazenin na dně moří nahromaděním koster a tělesných schránek mořských živočichů. Vápencové masívy nalezneme nejen v mořích, ale i na pevninách, kde tvoří celá pohoří a krasová území.

Vápenec

Vápence v Turecku

Nejrozsáhlejší krasové území v naší republice je Moravský kras.

ZDROJE: Prachovské skály: MILIČEVIČ, Miloš. Wikipedia. cz [online] ZDROJE: Prachovské skály: MILIČEVIČ, Miloš. Wikipedia.cz [online]. [cit. 22.1.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:P%C3%ADskovcov%C3%BD_%C3%BAtvar.JPG Pískovcový útvar: GOTTROP, Muriel. Wikipedia.cz [online]. [cit. 22.1.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:LionHeadSandstone.jpg Písek: MORGNER, Manfred. Wikipedia.cz [online]. 4.10.2004 [cit. 22.1.2012]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kalabrien_Ricadi_Sandwellen_2129.jpg Opuštěná pískovna: BARÁNEK, Daniel. Wikipedia.cz [online]. 5. července 2008 [cit. 22.1.2012]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hodo%C5%88ovice,_p%C3%ADskovna_2.jpg Žula: AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipeda.cz [online]. 13.8.2005 [cit. 22.1.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Granite_giallo.jpg Žula: AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. 13.8.2005 [cit. 22.1.2012]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Granite_gran_violet.jpg Karlštejn : AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. 28.3.2005 [cit. 22.1.2012]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Kostky z žuly: THOMAS. Wikipedia.cz [online]. 3.7.2005 [cit. 22.4.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cobblestones.JPG Stránská skála: AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. 22.2.2008 [cit. 22.1.2012]. Dostupný pod licencí Cretive Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Str%C3%A1nsk%C3%A1_sk%C3%A1la1.jpg Kašna Parnas: KÁDEK, Tibor. Wikipedia.cz [online]. 7.3.2007 [cit. 22.1.2012]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Křemen: OLIVEIRA, Jurema. Wikipedia.cz [online]. 7.1.2005 [cit. 22.1.2012]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Quartz_Crystal.jpg Živec: AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. 22.7.2005 [cit. 22.1.2012]. Dostupný pod licencí Creativa Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PotassiumFeldsparUSGOV.jpg Slída: AUTOR NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. 4.11.2005 [cit. 22.1.2012]. Dostupný pod licencí Creativa Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mica-muscovite.jpg Vápence v Turecku: ZÖRNER, Patrick-Emil. Wikipeida.cz [online]. 17 August 2005 [cit. 22.1.2012]. Dostupný pod licencí Creativa Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pamukkale00.JPG Moravský kras: PRAŽÁK, I.. Wikipedia.cz [online]. 31.7.2007 [cit. 22.1.2012]. Dostupný pod licencí Ceativa Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jeskyn%C4%9B_Balcarka32.jpg MATYÁŠEK, Jiří; ŠTIKOVÁ, Věra; TRNA, Josef. Přírodověda Člověk a jeho svět: učebnice po .ročník základní školy. Brno: Nová škola, 2004, 87. ISBN 80-7289-063-8