Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka"— Transkript prezentace:

1 EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada č. XX Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 4 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Horniny a nerosty Autor: Mgr. Ludmila Košvancová Stručná anotace: Prezentace o horninách a nerostech Metodické zhodnocení: Hodina proběhla ve třídě 4. C. Prezentace byla použita jako úvod k učivu o horninách a nerostech a bude využita i k opakování učiva a skupinové práci. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je

2 Horniny a nerosty (minerály)
Součástí přírody jsou neživé přírodniny, které se vyskytují ve všech skupenstvích, pevném, kapalném a plynném. Pevniny naší Země i dna moří a oceánů tvoří horniny a nerosty (minerály).. Horniny jsou neživé přírodniny, které tvoří alespoň dva odlišné nerosty. Některým vzácným nerostům s ušlechtilými vlastnostmi(tvrdost, lesk) říkáme drahokamy nebo polodrahokamy. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

3 Křemen Křemen je u nás nejrozšířenějším nerostem (minerálem). Bývá součástí hornin, má různá zbarvení. Bezbarvý, čirý křemen se nazývá křišťál, růžový růženín,hnědý záhněda, chalcedon, achát, onyx, ametyst, tygří oko, železitý křemen, jaspis, žlutý citrín, černý morion a další. Je běžnou součástí žuly, pískovce a mnoha dalších hornin. Z křemenného písku se vyrábí sklo. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

4 Sůl kamenná Sůl kamenná je nerost neboli minerál, známý jako kuchyňská sůl. V přírodě nebývá úplně čistá, je zabarvena různými příměsemi. Snadno zvlhne a dobře se rozpouští ve vodě. Hodně rozpuštěné soli obsahuje mořská voda. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

5 Žula Žula je vyvřelá hornina. Vyvřelé horniny vznikly tak, že se ve velké hloubce roztavily, potom vyvřely do vyšších vrstev a tam ztuhly. Žula obsahuje různě zbarvené krystaly nerostů – křemene, živce a slídy. Používá se jako stavební kámen, zhotovují se z ní dlažební kostky, obrubníky a chodníky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

6 Pískovec Pískovec je usazená hornina. Usazené horniny vznikly rozpadem starších hornin a usazováním rozpadlých částeček na zemském povrchu. Mohou být sypké, např. písek a také zpevněné, např. pískovec . Pískovec tvoří podloží velké části našeho území. Pískovcové skály, vystupující nad povrch vytvářejí skalní stěny nebo skalní města. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

7 Vápenec Vápenec je hornina bělavé nebo šedavé barvy, vzniklá z usazenin. Na dně dávných moří se usazovaly a zpevňovaly ulity mořských živočichů, které vytvořily postupně vrstvy této horniny. Ve vápenci jsou často nalezeny otisky různých živočichů. Pokud vystupuje nad povrch, vytváří bílá vápencová pohoří. Používá se ve stavebnictví k výrobě vápna a cementu.   Z velmi starých vápenců je Moravský kras u Brna a menší Český kras u Prahy. Dlouhodobým působením vody na vápencové skály často vznikají podzemní dutiny – jeskyně. V některých z nich se vytvářejí krápníky tvarem podobné ledovým rampouchům. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

8 Vápencové jeskyně Z velmi starých vápenců je Moravský kras u Brna a menší Český kras u Prahy. Dlouhodobým působením vody na vápencové skály často vznikají podzemní dutiny – jeskyně. V některých z nich se vytvářejí krápníky tvarem podobné ledovým rampouchům. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.

9 Zdroj textu : www.wikipedia.cz
Zdroj obrázků : var.JPG Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Košvancová.


Stáhnout ppt "EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka"

Podobné prezentace


Reklamy Google