SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Božena Němcová.
Advertisements

F. L. Čelakovský Český jazyk 2. stupeň VY_32_INOVACE__F. L. Čelakovský
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Číslo v digitálním archivu školy
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Odkazy na internetové stránky
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
František Ladislav Čelakovský
František Ladislav Čelakovský
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
Slavný ( ) spisovatel pochází z chudé ( ) rodiny. Vzdělaný farář přesvědčil ( )
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04.
Osobnosti národního obrození
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Božena Němcová Ladislava Helerová
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_03.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 24, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Božena Němcová Marcela Jurková.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
K AREL J AROMÍR E RBEN (1811 Miletín – 1870 Praha)
Spisovatelé dětské literatury
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Lidové pohádky životopis Boženy.
Božena Němcová Český realismus.
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.06_FRANTIŠEK LADISLAV.
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
František Ladislav Čelakovský
Božena Němcová Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Božena Němcová.
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
František Ladislav Čelakovský Název projektu: OP VK
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Božena Němcová (1820 – 1862).
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Transkript prezentace:

SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk

KAREL JAROMÍR ERBEN (1811 – 1870)

KAREL JAROMÍR ERBEN narodil se v řemeslnické rodině v Miletíně v Podkrkonoší studoval filozofii a práva, po celý život se věnoval historii a národopisu, pracoval jako archivář r. 1837 opustil úřednické místo u soudu a pomáhal Palackému v jeho historických pracích koncem 50. let ustupuje z veřejného života a věnuje se básnické činnosti, sběru a zpracování lidových pohádek a pověstí přispíval do různých časopisů zemřel v Praze na tuberkulózu

KAREL JAROMÍR ERBEN Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních Vybrané báje a pověsti národní jiných větví slovanských Kytice z pověstí národních Písně národní v Čechách Prostonárodní české písně a říkadla České pohádky

BOŽENA NĚMCOVÁ (1820 – 1862)

BOŽENA NĚMCOVÁ narodila se ve Vídni v rodině Jana Pankla dětství prožila v Ratibořicích u České Skalice, kde otec pracoval jako štolba u vévodkyně r. 1837 byla provdána za Josefa Němce, úředníka finanční stráže, s nímž měla 4 děti rodina se často stěhovala (Litomyšl, Domažlice, Praha) a hmotně trpěla potížemi často navštěvovala Slovensko, usilovala o sblížení české a slovenské kultury studovala lidovou slovesnost zemřela v Praze

BOŽENA NĚMCOVÁ Divá Bára Dobrý člověk Chudí lidé Chyže pod horami Karla Národní báchorky a pověsti Pan učitel Slovenské pohádky a pověsti Babička Pohorská vesnice V zámku a v podzámčí Obrazy ze života slovenského Obrazy z okolí Domažlického

FRANTIŠEK LADISLAV ČELAKOVSKÝ (1799 – 1852)

FRANTIŠEK LADISLAV ČELAKOVSKÝ narodil se ve Strakonicích v rodině tesaře po filozofických studiích v Praze, v Českých Budějovicích a v Linci působil jako redaktor, překladatel, vychovatel, knihovník a nakonec jako profesor češtiny, literatury a slovanské filologie na univerzitách v Praze a ve Vratislavi zemřel v Praze

FRANTIŠEK LADISLAV ČELAKOVSKÝ Ohlas písní českých – obsahuje baladu Toman a lesní panna Ohlas písní ruských – obsahuje báseň Bohatýr Muromec Slovanské národní písně Mudrosloví národa slovanského v příslovích

DALŠÍ SBĚRATELÉ JOSEF ŠTEFAN KUBÍN (1864 – 1965) BENEŠ METOD KULDA (1820 – 1903) FRANTIŠEK SUŠIL (1804 – 1868) FRANTIŠEK BARTOŠ (1837 – 1906)

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Jarom%C3%ADr_Erben http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Ladislav_%C4%8Celakovsk%C3%BD