Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Právní úprava účetnictví
Účetnictví.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_01.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.1
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
 zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů  zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (rozpočtová pravidla),
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Závěrka ve fiktivní firmě.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náležitosti dokladů.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Definice, význam, úkoly, funkce
Úvod do účetnictví.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Oceňování lesa jako biologických aktiv (IAS 41) a začlenění jejich hodnoty do finančního účetnictví.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy účetnictví 1. přednáška.
Jednoduché účetnictví
Základy účetnictví 1. přednáška zimní semestr 07/08.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek Štencel.
STÁTNÍ PODNIK.
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_582 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNICTVÍ – INFORMACE,
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
Účetnictví 1 6. kapitola: Metodické prvky účetnictví
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_241_TÉMA_ Právní charakter účetnictví, základní pojmy Název školy Masarykova střední.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_260_TÉMA_ Daňová evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová. Úkolem účetnictví je: sledovat stav a pohyb majetku a zdrojů majetku (tj. odpovídat na otázku: Jaký majetek má účetní.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Daňová evidence Bilanční právo
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová
Podstata, význam a funkce účetnictví
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Účetní doklady III.
Podnikohospodářské techniky postupu
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Vnější systémová charakteristika finančního práva
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.   Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov 2012 - 2014 Tato materiál vznikl v rámci projektu: Zkvalitnění výuky na SOŠ a SOU Vyškov. (reg. č. projektu CZ.1.07/1.500/34.0870) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Obsah Účetnictví Podstata účetnictví Další informace o účetnictví Legislativa

Účetnictví Účetnictví je písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech podniku, a to v peněžních jednotkách.

Podstata účetnictví Účetnictví poskytuje informace: o stavu a pohybu majetku a závazků, o nákladech, výnosech a s tím souvisejícím zjištění hospodářského výsledku.

Podstata účetnictví Účetnictví plní tyto funkce: poskytuje informace o hospodaření firmy, poskytuje informace pro rozhodování a řízení podniku, může sloužit jako důkazní prostředek při vedení sporů, zjištění informací pro účely daňové, údaje v účetnictví umožňují kontrolu stavu majetku a hospodaření s ním.

Další informace o účetnictví účetnictví se vede v české měně, za správnost za účetnictví před finančním úřadem zodpovídá podnikatel, účetním období je kalendářní nebo hospodářský rok, právnické osoby mají povinnost vést účetnictví od svého vzniku do svého zániku,

Další informace o účetnictví povinnost vést jedno účetnictví za jednu účetní jednotku jako celek, účetnictví můžeme vést účetní jednotka ručně nebo pomocí softwaru.

Legislativa Právní norma pro vedení účetnictví: Zákon o účetnictví : Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Povinností podle zákona o účetnictví je vést účetnictví úplně, srozumitelně, průkazným způsobem a správně tak, aby věrně zobrazovalo skutečnost, které jsou jeho předmětem.

Legislativa Účetnictví je úplné. Když jsou zaúčtovány všechny účetní případy týkající se účetního období. Účetnictví je vedeno průkazným způsobem, když jsou účetní případy a zápisy doloženy účetními doklady. Účetnictví je správné, když nebyly porušeny povinnosti stanovené zákonem. Zdroj: Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví.