ČEPS na počátku 2. dekády 3. milénia Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby, ČEPS, a.s. 12.1.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Integrace obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy ČR Kulatý stůl AEM,
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Činnost SC C6 – Distribuční systémy a rozptýlená výroba Ing. František Vybíralík, CSc.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Strategický investiční plán ČEPS
Chytré sítě Smart grids.
Řízení soustav UCTE a rozvoj koordinace jako podmínka přežití Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie ČEPS, a.s.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Přenosová soustava ČR a problémy přenosových soustav v Evropě. Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská 17.1 –
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Aktuální problematika - Energetika
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Kritické situace v PS ČR
Aktualizace Státní energetické koncepce
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Analýzy scénářů vývoje elektroenergetiky v EU
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Aktualizace státní energetické koncepce komplexní pohled na budoucnost Pavel Šolc, vedoucí poradců ministra © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Silnice nebo železnice
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

ČEPS na počátku 2. dekády 3. milénia Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby, ČEPS, a.s

Obsah  Retrospektiva (liberalizace po 10 letech)  Aktuální stav, problémy a pozitiva  Očekávaný vývoj ve středně a dlouhodobém horizontu  Úkoly a výzvy pro ČEPS  Závěry

Dekáda změn v organizaci energetiky  Liberalizace energetiky Elektřina jako komodita Trhy souvisejících služeb Zpomalení výstavby velkých konvenčních zdrojů Zpomalení rozvoje sítí  Propojení národních trhů zemí EU a rozvoj obchodu – objem, volatilita, směrovost  Nadnárodní společnosti v energetice  Propojení trhů s energiemi, komoditami a kapitálem  Udržení vysoké spolehlivosti  Nástup obnovitelných zdrojů a klimatické politiky

Současný stav  Konkurence na trhu s elektřinou (a plynem) a oslabení vlivu dominantních subjektů  Transevropské toky pro mezinárodní výměnu  Zestárlé zdroje a sítě (30 až 40 let)  Využití kapacit na hraně bezpečného a spolehlivého provozu  Soupeření o primární zdroje a nástup energetické diplomacie  Standardizované národní trhy, integrace v západní Evropě  Oddělení TSO  Obnovitelné zdroje ovlivňují celou energetiku

Očekávané změny v následujících letech  Růst podílu distribuovaných zdrojů v ES (z 30 % v minulosti na 60% k roku 2020) OZE Mikrokogenerace  Řízení spotřeby a akumulace v sítích Energetické služby Širší tarifní a produktové portfolio  Uhelná energetika - redukce a částečná obnova  JE a PPC – nové velké zdroje  Nový model řízení –Integrace na úrovni propojených soustav –Decentralizace na „národní“ úrovni (hierarchie řízení, odpovědnosti a role)

Očekávané změny v následujících letech  Europeizace energetiky –Oslabení vlivu národních států, nezávislost regulátorů a jejich podřízení evropským strukturám –Společná energetická politika, bezpečnost a pravidla –Společné plánování rozvoje sítí, financování horizontální sítě a supersítě –Integrace trhů –Integrace systémů řízení ES, trhů s PpS a regulační energií –Společná pravidla (trh, přístup k síti, podnikání,..)

Úkoly a výzvy pro ČEPS  Obnova a rozvoj PS a její efektivní a spolehlivý provoz –Zásadní obnova PS – vedení, rozvodny, zlepšení technických parametrů –investice 2 mld Kč ročně –Rozšíření tranzitních a udržení exportních kapacit Nutné pro plnou integraci trhů Transevropská tranzitní trasa Zajištění exportu –Připojení nových zdrojů ETE Paroplynové zdroje Oblasti větrných parků  Celkem 60 až 70 mld. Kč do roku 2023 (nárůst prům. ročních investic z 1 mld na cca 5 mld)

Úkoly a výzvy pro ČEPS  Obnova a rozvoj PS a její efektivní a spolehlivý provoz –Celkem 60 až 70 mld. Kč do roku 2023 (nárůst prům. ročních investic z 1 mld na cca 5 mld) –Maximální využití možností z hlediska financování, dodavatelských kapacit i realizovatelnosti (vypínání)

Aspekty ovlivňující rozvoj PS (I)  Zdroje –Modernizace zdrojů v severozápadních Čechách –Výstavba nového jaderného zdroje ETE –Plánovaná výstavba nového PPC zdroje – R. CST –Připojení OZE (větrné parky do PS)

Aspekty ovlivňující rozvoj PS (II)  Distribuční společnosti –Nárůst spotřeby na Ostravsku –Požadavky na nárůst transformačního výkonu PS/DS v západních Čechách

Aspekty ovlivňující rozvoj PS (III)  Zahraničí –Podpora evropského energetického trhu s elektřinou –Integrace obnovitelných zdrojů - Německo

Grid Development Investments till 2015: 1+22,5 mld. Kč 3 0,8 mld. Kč 4 1,3 mld. Kč 6 1,1 mld. Kč 7 2,2 mld. Kč 1+22,5 mld. Kč 3 0,8 mld. Kč 4 1,3 mld. Kč 6 1,1 mld. Kč 7 2,2 mld. Kč

Grid Development Investments till 2020: 81,6 mld. Kč 91,4 mld. Kč ,8 mld. Kč ,7 mld. Kč 16 1 mld. Kč 81,6 mld. Kč 91,4 mld. Kč ,8 mld. Kč ,7 mld. Kč 16 1 mld. Kč

Grid Development Investments till 2030: Ghghjjj

Obnova vedení

Úkoly a výzvy pro ČEPS  Zajištění rovnováhy a spolehlivosti provozu ES v nových podmínkách –Změna poměru velkých a malých zdrojů –Řízení spotřeby v DS –Skladování elektřiny a nové služby –Vliv intermitentních zdrojů a mezinárodního obchodu  Nové řídící a komunikační systémy, regionální nebo evropská řídící centra, nové technologie řízení toků  Nové vymezení rolí a vazeb mezi subjekty –Smart grids a řízení rovnováhy na úrovni DS –Supergrids a provoz transevropské dálnice

Úkoly a výzvy pro ČEPS  Podpora integrace a fungování trhů –Propojení spotových trhů v rámci regionu a kontinentální Evropy –Flexibilní propojený vnitrodenní trh –Přechod k finančním instrumentům namísto dlouhodobých aukcí –Integrace trhů s PpS a regulační energií, saldování odchylek mezi soustavami –Zajištění informací pro účastníky trhu

Rozpory a problémy k řešení  5 letá regulace vs. 10 leté investiční plány a 20 letá návratnost (garance na rozdíl od OZE dosud neexistuje)  Nediskriminace účastníků trhu vs. podpora OZE (zrovnoprávnění OZE)  Společný trh vs. národní energetická bezpečnost  Přiměřenost rozvoje PS (předbíhá rozvoj většiny zdrojů  riziko uvízlých investic)  Veřejný vs. soukromý zájem –Přístup k pozemkům –Povolovací procesy

Aktualizace scénář SC3ea

Aktualizace scénář SC3emax

Investice vs. odpisy (mil. Kč)

Investice vs. odpisy + “zisk“(mil. Kč)

 ČEPS zajistí –Přiměřený rozvoj PS a pokrytí potřeb a požadavků na kapacity pro připojení zdrojů a spotřeby, export a import elektřiny –Spolehlivost a bezpečnost dodávek –Konkurenceschopné tj. mezinárodně srovnatelné ceny –Plnou integraci ČS trhu s trhy v zahraničí  Potřebuje k tomu –Jasné zadání/společenskou objednávku (SEK, investiční plány, spolehlivostní kriteria) –Regulační rámec zajišťující dostatek zdrojů pro financování investic a stabilní hospodaření –Legislativní podporu pro schvalovací procesy a přístup k pozemkům

Závěrečné shrnutí  V předchozí dekádě došlo k zásadním organizačním změnám v prostředí energetiky  V následující dekádě dojde k dokončení těchto změn a k významnému přebudování HW i SW infrastruktury (zdroje, sítě, řízení)  Výsledkem bude výrazně odlišná energetika, na jedné straně decentralizovaná a přiblížená zákazníkovi, na straně druhé integrovaná v rámci EU

Vedeme elektřinu nejvyššího napětí Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby ČEPS, a.s Elektrárenská 774/2 Praha 10