Poradenství ve službách zaměstnanosti v rámci celoživotního poradenství ČR Praha 1.10.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kariérové poradenství
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Podporované zaměstnávání - metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením III reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován.
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
REKVALIFIKACE REALIZOVANÉ ÚŘADEM PRÁCE HL. M. PRAHY
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
P R O J E K T C E N T R A 50+ CZ.1.04/2.1.01/ bfz – vzdělávací akademie, s.r.o. CZ.1.04/2.1.01/ bfz – vzdělávací akademie, s.r.o.
Snadný návrat z mateřské do zaměstnání nezaměstnaných žen pečujících o dítě do 15 let v Libereckém kraji 390 nezaměstnaných žen pečujících o.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Určeno rodičům žáků 6. a 7. ročníků ZŠ Úřad práce ve Žďáře nad Sázavou.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Personální plán pro podnikatelský plán
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Aktivní politika zaměstnanosti – úvodní konference.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
KONFERENCE PROJEKTŮ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Ing. Dagmar Prošková.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Nabízené služby společnosti
Nabízené služby společnosti
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
VZDĚLÁVÁNÍ (ve službách zaměstnanosti)
Transkript prezentace:

Poradenství ve službách zaměstnanosti v rámci celoživotního poradenství ČR Praha

Celoživotní poradenství je poměrně široký pojem, který se nyní profiluje a sjednocuje v evropském prostoru. V této oblasti působí v ČR řada institucí, mezi které patří zejména:  Poradenství ve školské sféře  Poradenství v oblasti zaměstnanosti a sociální sféry  Poradenství personálních a poradenských agentur, agentur práce, vzdělávacích zařízení, psychologických poraden apod.  Poradenství personálních útvarů veřejněprávních i podnikatelských subjektů

Poradenství ve službách zaměstnanosti Poradenství ve službách zaměstnanosti je definováno v § 15 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti: „ Poradenství pro fyzické osoby se zaměřuje na posouzení osobnostních předpokladů, schopností a dovedností a na doporučení zaměstnání, přípravy na budoucí povolání, volby povolání a rekvalifikace. Poradenství pro zaměstnavatele se zaměřuje na výběr zaměstnanců podle kvalifikačních a osobnostních předpokladů.“ Tímto obsahem naplňuje hlavní cíle zákona o zaměstnanosti – dosažení plné zaměstnanosti a ochrana proti nezaměstnanosti, z tohoto důvodu byly poradenské činnosti začleněny do opatření aktivní politiky zaměstnanosti.

Poradenství ve službách zaměstnanosti Vyhláška č. 518/2004, kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti následně definuje poradenské činnosti a její formy: Mezi základní poradenské činnosti patří:  Poradenství pro volbu povolání  Poradenství pro volbu rekvalifikace  Poradenství pro zprostředkování vhodného zaměstnání fyzické osobě  Poradenství pro volbu přípravy k práci osob se zdravotním postižením  Poradenství při výběru vhodných nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti Mezi základní formy poradenství patří:  Skupinové nebo individuální poradenství.  Posuzování osobnostních předpokladů pracovní a bilanční diagnostikou.  Poradenské programy zaměřené na techniky vyhledávání zaměstnání a na další aktivity směřující k pracovnímu uplatnění fyzické osoby na trhu práce.

Poradenství ve službách zaměstnanosti Pracovně-profesní poradenství úřadů práce Pro naplňování obsahu poradenských činností se poradenství na úřadech práce soustředí do následujících oblastí: poradenství pro volbu povolání a zaměstnání poradenství specializační poradenství pro specifické skupiny klientů poradenství při změně povolání Veškeré poradenské služby poskytují služby zaměstnanosti pro své klienty bezplatně.

Poradenství pro volbu povolání a zaměstnání Do činnosti poradenství pro volbu povolání je zahrnuto řešení problémů spojených: s rozvojem osobnosti klientů, s jejich pracovním zařazením a s vytvářením souladu mezi jejich osobností a nároky vykonávané nebo navrhované profese s odborným výcvikem a rekvalifikací s výkonem, výkonností a optimalizací profesního zaměření klienta s vyhledáváním vhodných pracovních příležitostí pro klienta se sociální a pracovní adaptací.

Informační a poradenská střediska pro volbu povolání (IPS) poradce poskytuje klientovi komplexní poradenství s přihlédnutím k možnostem zaměstnání, profesní kariéry a kvalifikačních předpokladů informace pro volbu druhu vzdělání nebo profesní přípravy s přihlédnutím k jejich schopnostem, způsobilosti, zájmům a možnostem zaměstnání informace o jiných možnostech získání kvalifikace informace o možnostech další profesní přípravy a o podmínkách změny povolání nebo dalšího kvalifikačního růstu klient samoobslužně využívá informační materiály a média bez vstupu poradce nebo s pomocí poradce Poradenství pro volbu povolání a zaměstnání

Základní informačně-poradenské prostředky v IPS Šanony s charakteristikami povolání Letáky povolání – stručnější obsah, je možné si je odnést domů a v klidu pročíst Atlasy školství Videoklipy o povolání - cca 10 až 12 minutové filmy, které slovem i obrazem seznamují s příslušným typem povolání Počítačový program „Průvodce světem povolání“:  nabízí různé postupy volby povolání včetně možnosti testování zájmů  modul, který klienta učí, jak se ucházet o zaměstnání, jak se připravit na vstupní pohovor, jak psát žádost o přijetí do zaměstnání a životopis  modul zaměřený na místní trh práce  informace o činnosti úřadu práce a o službách IPS Integrovaný systém typových pozic (ISTP): kompl.inf.systém o povoláních (kartotéka typových pozic, analýza individuálního potenciálu –samoobslužné posouzení způsobilosti pro dané typové pozice) Diagnostické testy: převážně standardizované dotazníky zájmů a testy schopnost i; součástí hlubší poradenské činnosti probíhající nikoliv v IPS, ale v místnosti poradce nebo psychologa. Poradenství pro volbu povolání a zaměstnání

Poradenství specializační Specializační poradenství jsou poskytované speciální poradenské služby zaměřené na řešení specifických osobnostních, sociálních a zdravotních problémů klientů souvisejících s nezaměstnaností v rozsahu přizpůsobeném podmínkám daného regionu zabezpečované pouze specialisty (psycholog, sociolog, lékař) výstupy:  diagnostické posudky poskytující odborné informace a doporučení, která si vyžádá zprostředkovatel, klient, nebo zaměstnavatel,  analýzy specifických skupin uchazečů o zaměstnání v regionu  spolupráce na studiích rozvoje profesí  posuzování chráněných dílen a pracovišť  zařazovaní do různých forem pracovní rehabilitace na základě naplňování Individuálního plánu pracovní rehabilitace

Poradenství při změně povolání odborná poradenská činnost při doporučování a výběru rekvalifikace zabývá se vhodností změny profese vzhledem k osobnostním a kvalifikačním předpokladům konkrétního klienta s přihlédnutím k nárokům konkrétní nové uvažované profese ověřuje uplatnitelnost získané kvalifikace z hlediska potřeb trhu práce vyhodnocuje výsledky kvalifikace a míru uplatnitelnosti na trhu práce

Cílová skupina: specifické skupiny, kterým služby zaměstnanosti věnují zvýšenou péči při zprostředkování (§33 zákona o zaměstnanosti) – mladí do 25 let věku, osoby se zdravotním postižením, ženy pečující o dítě do 15 let věku, osoby starší 50 let, dlouhodobě nezaměstnaní, osoby, které potřebují zvláštní pomoc (společensky nepřizpůsobivé, osoby po ukončení výkonu trestu odnětí svobody, osoby ze sociokulturně znevýhodněného prostředí) Tyto osoby jsou většinou zařazovány do poradenských programů zaměřených na techniky vyhledávání zaměstnávání tzv. Job club. Poradenství pro specifické skupiny klientů

Job club Forma skupinového poradenství, které využívá obecných zákonitostí vnitřní dynamiky malých skupin a vede k získání nezbytných sociálně profesních dovedností s cílem orientace a uplatnění se na trhu práce. Hlavním cílem: motivovat a aktivizovat účastníky k lepší orientaci a uplatnění se na trhu práce posílením jejich kompetencí, nácvikem dovedností a technik efektivního vyhledávání zaměstnání. Výstupy: aktivizace individuálního potenciálu jedince širší orientace a vlastní prezentace na trhu práce s případným následným pracovním uplatněním orientace na získání, doplnění nebo zvýšení kvalifikace (návratem do školského systému pro získání vyššího stupně vzdělání, nástupem do motivačního kursu s případně následnou praktickou rekvalifikací, zařazením do rekvalifikačního kursu nebo dalších forem profesního vzdělávání apod.). Poradenský program zaměřený na techniky vyhledávání zaměstnání pro specifické skupiny klientů

Názvy jednotlivých Job clubů a jejich cílové skupiny Job club START : Cílová skupina: fyzické osoby do 25 let, absolventi SŠ, VŠ a fyzické osoby do 25 let ohrožené sociální exkluzí Job club KLASIK : Cílová skupina: dlouhodobě nezaměstnaní s žádnou nebo s nízkou úrovní kvalifikace, s kvalifikací neuplatnitelnou na trhu práce, věkově heterogenní skupina (25–50 let) Job club HELP : Cílová skupina: osoby se zdravotním postižením nebo zdravotním omezením Job club NÁVRAT : Cílová skupina: fyzické osoby po mateřské dovolené a fyzické osoby pečující o dítě do 15let věku Job club PLUS: Cílová skupina: uchazeči o zaměstnání nad 50 let V současné době je v konečné fázi příprava jednotné metodiky, zpracovaná rámcová osnova pro každý Job club, charakteristika každé cílové skupiny, profil poradce Job clubu, personální zabezpečení a základní materiálně technické vybavení.

Děkuji za pozornost