Možnosti modelování požadavků na informační systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PVY – OBJEKTOVÉ DS Analýza pro tvorbu IS Bc. Jiří Šilhán.
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Stručný úvod do UML.
Česká pojišťovna a. s. Veletrh Den firem.
Projektové řízení Modul č.1.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Databázové systémy Přednáška č. 3 Proces návrhu databáze.
Zlepšování jakosti.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Hodnotový management Teorie rozhodování
Informační systémy Analýza systému. Sestavení týmů a potvrzení téma projektu.
Přínosy metodik  Větší produktivita a kooperace týmů  Komunikační standard  Specializace projektových týmů  Nezávislost na konkrétních řešitelích 
Tvorba software Konceptuální modely. Konceptuální model (vodopádový) Formulace problému Analýza Programování Testování Užívání.
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
FORMALIZACE PROJEKTU DO SÍŤOVÉHO GRAFU
Facility management ČSN EN
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Busines Object Relation Modeling Přednáška 8
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Informační systémy Modelování dynamiky objektového modelu. Koncepce modelu v programu MS Visio.
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
Proces řízení projektu
Seminář – Základy programování
X13PMT 2. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
3. Životní cyklus a procesy projektu
Troška idealismu nezaškodí.... celá řada přístupů metodika vývoje by se měla vždy přizpůsobovat konkrétním podmínkám nejedná se o normu, absolutní pravdu.
Základy algoritmizace a programování
Tradiční metodiky vývoje softwaru
13AMP 9. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled ADA ADA Java Java.
1 Systémové pojetí hospodářské organizace (SHO) část 2. Stanislav Horný VŠE, katedra Systémové analýzy
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Systémy pro podporu managementu 2
Podnikové informační systémy C7 – Data Mining a získávání znalostí České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní ústav Řízení a ekonomiky podniku.
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
INFORMAČNÍ SYSTÉMY Semestrální projekt 2013/2014 Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
ROZPOČTY REŽIJNÍCH NÁKLADŮ
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
Dokumentace informačního systému
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Přednáška č. 1 Proces návrhu databáze
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
1. Projektový management I. ÚVOD II. PROJEKT III. PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ IV. PROJEKTOVÝ TÝM Přednáška č. 1: Projektový management.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Risk Analysis Consultants s.r.o
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
© Ing. V. Šebek, CSc. Řízení projektů a podnikových procesů 1/9 9. Tvorba modelů v procesně řízeném podniku  Způsoby modelování  Základní postupy a role.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Semestrální projekt Správa webových konferencí Mendelova univerzita Aplikace vývojových technik Jakub Matoušek Květen 2012.
2. Životní cyklus a procesy projektu
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
1 Systémové pojetí hospodářské organizace (SHO) část 2. Stanislav Horný VŠE, katedra Systémové analýzy
Úvod do programování Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák
Metodika řízení projektů
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
ANALÝZA IS. Životní cyklus IS Specifikace problému, požadavků (studijní fáze) Analýza Návrh Implementace (realizace) Zavedení (instalace) a testování.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Bohumír Zoubek, Tomáš Krátký
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Systém managementu 4.
Busines Object Relation Modeling
Tradiční metody vývoje softwaru
Ekonomika malých a středních podniků
DESIGNOVÉ MYŠLENÍ Tento projekt byl financován za podpory Evropské komise. Podpora Evropské komise při vypracování této publikace neznamená, že se Komise.
Transkript prezentace:

Možnosti modelování požadavků na informační systém

OBA - Object Behavior Analysis - metoda pro analýzu problému, která pomáhá zjistit o co vlastně jde. Nepoužívá diagramy, ale formuláře a tabulky, nepoužívají se také kategorie objektového programování. Spoléhá se na iterace » postupné upřesňování (iterace nejsou v tomto případě nutné zlo, ale nástroj). Je to velice přísná metoda, má hodně pravidel. Vše se musí od něčeho odvodit - snaha řídit se pravidlem: „Co nemusím dělat teď, udělám později.“ Metoda umí odpovědět na tyto otázky: Kde se nacházejí objekty? Jak lidé organizují reálné věci? Jak se rozeznají „interface“ objekty?

Jde o vhodný nástroj pro porozumění problému Jde o vhodný nástroj pro porozumění problému. Výstupy jsou nástrojem modelování bussines managementu, podklady (dokumentace) pro vytvoření informačního systému. Lze je také použít v dalších podobných projektech - jsou efektní a názorný nástroj pro komunikaci a zachycování myšlenek v týmu. Přímá analýza skutečných procesů. Možno provádět standardně (v krocích 1 až 5 za sebou) nebo zrychleně (v pořadí kroků 1, 5, 2, 3, 4), což má tu výhodu, že hrubé výsledky jsou brzo a tu zdlouhavou práci děláme až potom.

Kroky metody: 1) interview - rozdělit úlohy mezi více lidí; role konzultantů (musí tu být někdo, kdo rozumí metodě, kdo danému problému a někdo kdo zná lidi); i když informaci známe, měli bychom se jí dozvědět od zákazníka; nepoužívají se otázky A/N, ale také ne příliš komplexní (několik otázek najednou); provádí se sumarizace; seznam požadovaných funkcí systému - nutno vést také určitý slovník zkratek aj.; seznam scénářů v systému - počet scénářů by měl být 3 až 4 větší než počet funkcí (tedy zpravidla okolo 100 scénářů)

2) obsazování jednotlivých objektových rolí ve scénářích - definování objektů; tvorba modelových karet; seznam funkcí 3) klasifikace objektů - kontrolní báze metody, je třeba z několika objektů udělat jeden; odvozování dalších objektů v systému - hledáme podobné chování mezi různými objekty a podle toho vytváříme skupiny; v tomto bodě je působení lidského faktoru nejdůležitější; responsibility - visible property (zárodek atributů, vlastnosti) + activity (funkce měnící stavy, zárodek metody)

4) modelování vztahů mezi nalezenými objekty - tabulky vztahů mezi objekty 5) simulace scénářů - hloubková kontrola; sestavení diagramů životních cyklů objektů dokončení analýzy procesově a objektově; to, co tam být nemá, ať tam není; použití zvláštních diagramů (zachycujících vývoj v čase a aktivity, stavy, přechody)

Iterativní model: po analýze, designu, implementaci a testování se uvede hotový produkt. Tento produkt se může následně podrobit revizi a opět vyvíjet. Jedná se o „dodávání po částech“. Vyžaduje zkušené plánovače, výborné vedoucí projektu.   Spirální model: nelze hovořit o finálním produktu, analýza a vývoj neustále pokračuje. V každém cyklu je výstupem tzv. „deliverable“, který je plně funkční pro práci. Jedná se o tzv. prototypový životní cyklus systému. Expanze – strategická analýza → počáteční analýza → pokročilá analýza Konsolidace – počáteční design (návrh) → pokročilý návrh → implementace