Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Výška trojúhelníka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti trojúhelníku
Advertisements

Trojúhelník – I.část Mgr. Dalibor Kudela
Těžnice a těžiště trojúhelníku
Užití Thaletovy kružnice
Konstrukce trojúhelníku
Kružnice opsaná trojúhelníku
POZNÁMKY ve formátu PDF
PLANIMETRIE.
Matematika Trojúhelník.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
9.1 Trojúhelník - konstrukce, druhy
Výška trojúhelníku Změř výšku svého spolužáka nebo spolužačky.
Vlastnosti trojúhelníku
Sada IV/2-3-2 Matematika pro II. ročník gymnázia
Poznámky pro výuku Předmět: MATEMATIKA Autor: Mgr. Štěpán Diviš
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
POZNÁMKY ve formátu PDF
a + b > c Ʌ a + c > b Ʌ b + c > a
Téma: Shodnosti a souměrnosti
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Co je to trojúhelník
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Téma: Shodnost trojúhelníků
KONSTRUKCE TROJÚHELNÍKU PODLE VĚTY SSS
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Geometrie Ročník :
Úsečky v trojúhelníku 2 Výšky trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníku
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Kružnice opsaná trojúhelníku
Planimetrie TROJÚHELNÍKY.
Užití Thaletovy kružnice
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Trojúhelník DUM číslo: 08 Trojúhelník Planimetrie - trojúhelník Integrovaná střední.
Herní plán Obecné vlastnosti příčky
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
7.1 Těžnice v trojúhelníku (rozdělení, názvosloví)
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VY_42_INOVACE_402_VÝŠKY V TROJÚHELNÍKU Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM duben 2012 Ročník použití VM 6. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
6.1 Výšky v trojúhelníku (rozdělení, názvosloví)
VY_42_INOVACE_400_TĚŽNICE
ELIPSA Elipsa je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných bodů – ohnisek ( F1 a F2) stálý součet vzdáleností, větší než vzdálenost ohnisek. Vzdálenosti.
Trojúhelník těžnice, výška
Užití Thaletovy kružnice
Polohové a metrické úlohy v trojúhelníku Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: řešení polohových a metrických úloh v trojúhelníku v analytické geometrii Datum.
32.
27..
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Trojúhelník - těžnice.
6. ročník TROJÚHELNÍKY II. VLASTNOSTI TROJÚHELNÍKŮ.
Matematika pro 6. ročník Trojúhelník – obvod a obsah Projekt: Hledání nové cestičky k výuce matematiky Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Autor: Mgr.
Trojúhelník a jeho vlastnosti
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
POZNÁMKY ve formátu PDF
Vlastnosti trojúhelníku
Vlastnosti trojúhelníku
Druhy trojúhelníků, těžnice, výšky, střední příčky
Vlastnosti trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníku
Základní konstrukce Kolmice.
1. Co všechno umíš určit u trojúhelníku?
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce trojúhelníku
Vlastnosti trojúhelníku
Vlastnosti trojúhelníku
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.
Konstrukce trojúhelníku
39 ČTYŘÚHELNÍKY ROVNOBĚŽNÍKY.
Konstrukce trojúhelníku
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Transkript prezentace:

Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Výška trojúhelníka Těžnice trojúhelníka Střední příčka trojúhelníka Zpracoval: Jan Pavelka, ZŠ a MŠ Kosmonautů 15, Ostrava - Zábřeh

Výška trojúhelníka Výška je kolmice spuštěná z vrcholu na protější stranu! Průsečík výšky s příslušnou stranou se nazývá pata výšky. Každý trojúhelník má tři výšky. Výšky se označují malým písmenem v s dolním indexem příslušné strany (vc).

Jak sestrojit výšky v trojúhelníku? Sestroj trojúhelník ABC Přilož rysku na trojúhelníku ke straně c a spoj stranu c s protějším vrcholem (vrchol C a strana c) Tento postup proveď i u strany a i b Názorná ukázka: vb va vc

Těžnice trojúhelníka Těžnice je spojnice vrcholu a středu protější strany! Těžnice se protínají v jednom bodě, který se nazývá TĚŽIŠTĚ. Těžiště rozděluje každou těžnici na dva díly v poměru 2:1, přitom vzdálenost těžiště od vrcholu je dvojnásobek vzdálenosti od středu protější strany. Těžnice se označují malým písmenem t s dolním indexem příslušné strany (tb). 2 díly : 1 dílu (každý díl = ⅓ tb)

Jak sestrojit těžnice v trojúhelníku? Sestroj trojúhelník ABC Sestroj středy všech stran Spoj vždy střed strany s protějším vrcholem Výsledné těžnice označ (ta, tb, tc) Názorná ukázka: Sb Sa T tc ta tb Sc

Střední příčka je spojnice středů dvou stran! Střední příčka trojúhelníka Střední příčka je spojnice středů dvou stran! Střední příčka je rovnoběžná s příslušnou stranou a má velikost poloviny příslušné strany. Střední příčky dohromady rozdělují trojúhelník na čtyři shodné trojúhelníky. Střední příčky se označují malým písmenem s s dolním indexem příslušné strany (sa).

Jak sestrojit střední příčky v trojúhelníku? Sestroj trojúhelník ABC Sestroj středy všech stran Spoj vždy 2 středy stran Názorná ukázka: sc sb sa

Příklady na procvičení Narýsuj si podobný trojúhelník a sestroj jeho výšky (nápověda: protáhni si stranu DE, EF, kolmice…) D E F vd ve vf

Příklady na procvičení Narýsuj si podobný trojúhelník a sestroj jeho těžnice (nápověda: středy stran…) D E F Se Sf te tf td Sd

Příklady na procvičení Narýsuj si rovnostranný trojúhelník, kde a=7cm sestroj jeho výšky i těžnice. Na co jsi přišel? D E F T Sd Se Sf V rovnostranném trojúhelníku platí: Výška je shodná s těžnicí!!! ta = va , tb = vb, tc = vc, všechny výšky i těžnice mají shodnou velikost!!!

ZOPAKUJ SI CO JE TO VÝŠKA TROJÚHELNÍKA? Výška je kolmice spuštěná z vrcholu na protější stranu! CO JE TO TĚŽNICE TROJÚHELNÍKA? Těžnice je spojnice vrcholu a středu protější strany! CO JE TO STŘEDNÍ PŘÍČKA TROJÚHELNÍKA? Střední příčka je spojnice středů dvou stran! DĚKUJEME ZA POZORNOST…