Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_42_INOVACE_402_VÝŠKY V TROJÚHELNÍKU Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM duben 2012 Ročník použití VM 6. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_42_INOVACE_402_VÝŠKY V TROJÚHELNÍKU Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM duben 2012 Ročník použití VM 6. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika."— Transkript prezentace:

1 VY_42_INOVACE_402_VÝŠKY V TROJÚHELNÍKU Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM duben 2012 Ročník použití VM 6. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika Anotace VM výšky v trojúhelníku, postup konstrukce, příklady k procvičení

2 Výšky trojúhelníku 6. ročník

3 Výšky trojúhelníku

4 Postup konstrukce Sestrojení výšek spočívá v sestrojení kolmic spuštěných z vrcholu na protilehlou stranu Bod, který vznikne jako průsečík strany a její výšky, se nazývá pata výšky Bod, ve kterém se protnou všechny výšky, se nazývá ortocentrum (nemusíš si pamatovat)

5 Konstrukce v pravoúhlém trojúh. Výšku na stranu b sestrojíme podobně jako v předchozím případě Zbylé dvě výšky se rovnají stranám trojúhelníku (Všechny tři výšky se protly v bodě B, kde tedy leží ortocentrum)

6 Konstrukce v tupoúhlém trojúh. I zde mohu výšku na stranu b sestrojit jednoduše

7 Konstrukce v tupoúhlém trojúh. Zdá se, že výšky se tentokrát v žádném bodě neprotínají… když i je ale vhodně prodloužíme… zjistíme, že opak je pravdou

8 Sestroj výšky trojúhelníku KLM

9 Sestroj výšky trojúhelníku XYZ

10 Sestroj výšky trojúhelníku RST


Stáhnout ppt "VY_42_INOVACE_402_VÝŠKY V TROJÚHELNÍKU Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM duben 2012 Ročník použití VM 6. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika."

Podobné prezentace


Reklamy Google