SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Promotion kampaň Národního orgánu pro koordinaci říjen / listopad 2008.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Cestovní ruch: zákon pro posílení oboru i ekonomiky ČR Jitka Fatková ředitelka odboru cestovního ruchu Tisková konference MMR 24. červen 2010.
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Současné problémy ve financování obcí Úvodní slovo Ing. Oldřich Vlasák.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Právní režim nakládání s odpady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vodohospodářské aktuality
ROP JV – informace o novém programovém období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření obcí“ Praha, 23. a 24. listopadu 2009

2 Nespokojenost měst a obcí a řady dalších subjektů Obce, města za podpory krajů vybudovaly funkční systém třídění komunálních odpadů; Přístup státu, resp. MŽP k odpadům v posledních letech je nekoncepční – viz poslední 2 návrhy na změnu zákona o odpadech; Oprávněná obava z negativních důsledků v případě přijetí navrhovaných legislativních změn; ČR hrozí vysoké pokuty za nesplnění evropské směrnice o skládkování; Cíle stanovené Plánem odpadového hospodářství ČR v oblasti komunálních odpadů nereálné, proto se neplní

3 Co chtějí města a obce v OH Obecně: Samosprávy měst a obcí jsou ze zákona původci odpadů od obyvatel, tedy komunálních odpadů. Obce a města musí být vždy od počátku při úvahách o změně koncepce odpadového hospodářství. Až stávající ministr Miko se snaží dohodnout. Budoucnost odpadového hospodářství z: 1.Z krátkodobého pohledu 2.Ze střednědobého pohledu

4 KRÁTKODOBÁ OPATŘENÍ BUDOUCNOSTI ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Z POHLEDU SAMOPRÁV MĚST A OBCÍ

5 Krátkodobá opatření budoucnosti OH v ČR z pohledu měst a obcí Okamžitá změna Plánu odpadového hospodářství ČR Změnit stávající cíl zvýšení materiálového využití komunálních odpadů na 50 % do roku 2010 ve srovnání s rokem 2000 – odpovídající je cíl nepřekračující 30 %; Zrušit zákaz nepodporovat výstavbu nových spaloven komunálního odpadu (ZEVO) ze státních prostředků – bez energetického využití odpadů se nám nepodaří odklonit cca 1 mil. tun odpadů mimo skládky – momentálně připravena tato změna k projednání vládě;

Krátkodobá opatření budoucnosti OH v ČR z pohledu měst a obcí 6 Změna nezbytných dokumentů Operačního programu životní prostředí Možnost finanční podpory na technologie přímého energetického využívání komunálních odpadů – změna programových dokumentů připravována v souvislosti s POH; Potřeba navýšení finančních prostředků pro prioritní osu 4 OPŽP na podporu integrovaných systémů nakládání s odpady v krajích (potřeba definovat);

7 Krátkodobá opatření budoucnosti OH v ČR z pohledu měst a obcí Novela zákona o místních poplatcích Změna byla připravena na 1 250,- Kč, MF souhlasí, jen z důvodu návrhu nového zákona o odpadech na počátku března 2009 neprojednala vláda – změna nezbytná, 500,- Kč nepokrývá náklady na občana;

8 Krátkodobá opatření budoucnosti OH v ČR z pohledu měst a obcí Jednoduchá novela zákona o odpadech k transpozici směrnice EU Formou novely stávajícího zákona o odpadech transponovat do českého právního řádu novou Směrnici EU o odpadech – navrhováno v Tezích rozvoje odpadového hospodářství;

9 STŘEDNĚDOBÁ OPATŘENÍ BUDOUCNOSTI ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Z POHLEDU SAMOPRÁV MĚST A OBCÍ

10 Střednědobá opatření budoucnosti OH v ČR z pohledu měst a obcí Zpracování jednoduché koncepce jasného směřování odpadového hospodářství České republiky Dokument jasně vymezující směr odpadového hospodářství v České republice respektující moderní způsoby nakládání s odpady a zkušenosti Evropy; Dokument, který by měl vycházet ze Strategie rozvoje nakládání s komunálními odpady v obcích a městech České republiky – dokument SMOČR a AK ČR;

11 Střednědobá opatření budoucnosti OH v ČR z pohledu měst a obcí Budování – realizace integrovaných systémů nakládání s odpady v regionech (krajích) Integrované systémy nakládání s odpady v krajích (ISNO) zmíněny v řadě strategických dokumentů včetně POH ČR; Nutno stanovit parametry ISNO; Realizace ISNO s podporou státu, krajů, obcí, soukromých subjektů především z veřejných finančních zdrojů, zejména OPŽP.

12 Střednědobá opatření budoucnosti OH v ČR z pohledu měst a obcí Postupné zavádění ekonomických nástrojů v OH S vybudováním jiných alternativních technologií využití odpadů kromě materiálového, zejména energetické využití, postupně ekonomickými nástroji znevýhodňovat odstraňování odpadů, především skládkování;

Střednědobá opatření budoucnosti OH v ČR z pohledu měst a obcí Připravit nový zákona o odpadech Jasný, přehledný nový zákon o odpadech připravený ze strany „odborné veřejnosti“ Vymezující problémy typu zpětného odběru olejů a pneumatik a řešení nakládání se živnostenskými odpady 13

Závěr Co máme? Nedobře nastavenou koncepci státu v OH Reálnou představu o budoucnosti odpadového hospodářství v ČR (nejenom města a obce) Co musíme mít: Silné a opravdu odborně zdatné ministerstvo s jasnou koordinační rolí, které plně respektuje „klíčové“ partnery v OH Vůli a chuť celé odborné veřejnosti přispět k řešení budoucnosti OH v ČR Pevné nervy! 14

15 Děkuji za pozornost