Podmínky spolupráce univerzity a průmyslu v oblasti fotovoltaiky Ondřej Hégr 1,2, Radim Bařinka 1 1 Solartec s.r.o., Televizní 2618, 756 61 Rožnov pod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LAO - průmyslové systémy s.r.o.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
Studijní program Stavební inženýrství
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Praha Realizátor projektu: AC.
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
NOVÉ TRENDY A VÝSLEDKY VÝZKUMU VE FOTOVOLTAICE Konference OZE 2013 Ondřej Frantík, Radim Bařinka, Pavlína Bařinková, Jiří Hladík, Jiří Šenkýř a Aleš Poruba.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Prezentace společnosti Metrostav a.s.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
Workshop SFDP - Telč 2008 Fotogrammetrická dokumentace historických objektů - společná výuka pracovišť dvou fakult ČVUT Ing. Jindřich Hodač, Ph.D. Telč,
O fakultě... Fakulta vznikla 1. ledna 1991 rozdělením Fakulty strojní a elektrotechnické na dvě samostatné fakulty. Fakulta elektrotechniky a informatiky.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Představení VUT v Brně a FEKT
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Spolupráce střední školy se sociálními partnery Ing. Jiří DLAPAL.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Fakulta zdravotnických studií
Studijní program Ekonomika a management
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
CZ / /0012 Zavedení nových technologií a postupů do praxe Milan Havel ČVUT, SZZPLS Milan Havel, tel
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
Metodologie bakalářské a diplomové práce
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Institut experimentálních.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.

Univerzitní centrum VŠCHT Praha – Unipetrol: Úspěšná spolupráce vysoké školy s průmyslem Zdeněk Bělohlav, prorektor TECHNODAYS květen 2015.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Fakulta informatiky MU Brno
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Problematika IDS na Dopravní fakultě Jana Pernera Univerzity Pardubice doc. Ing. Pavel Drdla, Ph.D. Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera.
Jméno Příjmení Konference IDS – Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ A STÁŽÍ V OBORU DOPRAVNÍ TELEMATIKY Ing. Martin Langr, Ph.D.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
… 32 Základní informace ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ - ÚK tel.: fax:
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
Fakulta zdravotnických studií
Ostravská univerzita (1991 → )
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Bakalářský studijní obor OPTIKA A OPTOMETRIE garantuje KPO
Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava vyhlašuje v rámci rozvojového projektu „Analýza studia.
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Samostatná odborná práce H/02 Včelař
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

Podmínky spolupráce univerzity a průmyslu v oblasti fotovoltaiky Ondřej Hégr 1,2, Radim Bařinka 1 1 Solartec s.r.o., Televizní 2618, Rožnov pod Radhoštěm, Česká republika Tel/Fax: /018; 2 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Údolní 53, Brno, Česká republika "Příklady dobré praxe... a Reálné a aktuální problémy spolupráce s průmyslem„ Masarykova univerzita, Brno MU, Brno

V hlavních rolích... Univerzita Solartec s.r.o. Student MU, Brno

SOLARTEC s.r.o. soukromá společnost zabývající se fotovoltaikou od roku 1993 obchodní a projektová činnost v oblasti fotovoltaiky výroba solárních článků (od křemíku po solární článek) výroba solárních modulů výzkum a vývoj ( moderní trendy a technologie v oboru) řešení velkého množství projektů (MPO, MŠMT, MŽP, EU) odborné konzultace v oblasti designu a návrhu FV instalací materiálová diagnostika a konzultační služby spolupráce s mnoha partnery v ČR (univerzity i průmysl) spolupráce se zahraničím spolupořadatel České a Slovenské fotovoltaické konference MU, Brno

MU, Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Spolupráce: Ústav mikroelektroniky Ústav elektrotechnologie Ústav fyziky Zaměření: – měření AV charakteristik – LBIC (Light-Beam Induced Current) – Elektroluminiscence and Fotoluminiscence – materiálová degradace – kontaktování – dynamické testování pořádání soutěží studentské tvorby

Cíle jednotlivých subjektů Univerzita Solartec s.r.o. Student MU, Brno ZISK Technologie Odborníci Dotace Dotace MŠMT Výzkum, vývoj (dotace) KVALITNÍ studenti Odbornost - kvalifikace Kariérní růst (budoucnost) Finanční příjem

Současný stav UNIVERZITA - STUDENTI University CompanyStudents Bakalářský studijní program (3 roky) 2 semestrální projekty bakalářská práce (Bc.) základní znalosti o technologii Magisterský studijní program (2 roky po Bc.) 2 semestrální projekty diplomová práce (Ing.) rozšířené znalosti o designu a technologiích (hlubší teorie) Doktorský studijní program (4 roky) disertační práce (Ph.D.) cílený vědecký výzkum vývoj nových postupů, technologií MU, Brno

Ideální model aneb „záruka pro praxi“ UNIVERZITA - STUDENTI Univerzita SolartecStudenti vzdělání studentů = „výroba“ expertů znalosti pro fotovoltaiku fyzika, polovodiče, optika, chemie, matematika, materiály, elektroniky, charakterizační metody, vakuové techniky zajištění vysoké úrovně výuky místo pro certifikaci studentů spolupráce studentů na R&D projektech ukončení studia ve standardním čase MU, Brno

Ideální stav aneb „záruka pro studenta?“ UNIVERZITA - SOLARTEC University Company Students příprava vysoce kvalifikovaných odborníků (zlepšování technologií ve FV) vymezení témat studentských prací poskytování aktuálních témat ze současné praxe tvorba společných projektů a grantů (např. MPO-TIP) společné publikace – výkaz RIV synchronizovaná činnost v laboratořích univerzity a firmy možnost výběru slibných studentů pro dlouhodobou spolupráci => pracovní poměr právní vztah pro přenos KNOW-HOW, patentů apod MU, Brno

Ideální stav aneb „záruka pro univerzitu“ SOLARTEC - STUDENT University Company Students - práce na reálných a aktuálních technických problémech v rámci studentských projektů - získávání zkušeností s výrobními technologiemi a diagnostickými metodami - realizace závěrečných prací přímo na pracovišti firmy - zajištění ubytování - zapojení studentů do R&D projektů - doktorandi by měli generovat nové nápady -realizace prostřednictvím vlastních projektů - odměňování studentů - možnost získání pracovního místa po absolvování MU, Brno

IWTPV´10, Prague Jak na to... Bakalářský studijní program (3 roky) 2 semestrální projekty bakalářská práce (Bc.) základní znalosti o technologii základní seznámení studenta s problematikou ve 3. semestru rešerše a studium odborné literatury jako semestrální projekt spolupráce s firmou na úrovni seznámení se s technologickými postupy závěrečná práce: např. návrh a tvorba laboratorních přípravků Magisterský studijní program (2 roky po Bc.) 2 semestrální projekty diplomová práce (Ing.) rozšířené znalosti o designu a technologiích (hlubší teorie) na základě předchozího studia výběr konkrétní problematiky pro řešení (od 1. semestru) závěrečná práce: řešení problému zadaného firmou

IWTPV´10, Prague Jak na to... Doktorský studijní program (4 roky) disertační práce (Ph.D.) cílený vědecký výzkum vývoj nových postupů, technologií navazuje na magisterský program student má dostatek znalostí pro samostatný vědecký výzkum relativně velký časový prostor minimální omezení výukou možnost působit převážně na pracovišti firmy na základě předchozích znalostí realizace vlastních technologických postupů tvorba vlastních R&D projektů, získávání grantů zisk pro firmu i univerzitu stipendium + odměna ve firmě kvalitní vědecká práce možnost plného úvazku po dokončení studia

IWTPV´10, Prague Typicky špatný příklad Student magisterského studia v 5. ročníku nutnost vypracovat diplomovou práci čas pro zpracování cca. 3 měsíce velké množství předmětů v posledním roce studia plné zaneprázdnění během týdne minimální znalosti v oboru fotovoltaiky

Doporučení univerzitám a studentům pro oblast FV jazykové dovednosti – angličtina je nutnou podmínkou !! schopnost prezentovat výsledky své práce bakalářskou nebo diplomovou práci je nutné začít řešit již v předposledním ročníku – 7 měsíců je minimum pro zpracování dobré závěrečné práce v oboru fotovoltaiky teoretické znalosti by měly být získány do konce třetího semestru magisterského studia poslední semestr studia by měl být omezen z hlediska výuky a zaměřen výhradně na závěrečnou práci univerzity nutně potřebují investovat do kvality svého technologického zázemí MU, Brno

Přehled spolupráce společnosti Solartec s univerzitami spolupráce s univerzitami od roku 2001 univerzity – VUT (Brno) – Masarykova Universita (Brno) – ČVUT (Praha) – Karlova univerzita (Praha) – VŠB (Ostrava) – ZČU (Plzeň) 6 studentů – bakalářské práce 28 studentů – diplomové práce 7 studentů na doktorském studiu / dva úspěšně ukončili 10 studentů je zaměstnáno – 4 na plný úvazek MU, Brno

Příklady studentských prací Povrchová rekombinace a pasivační vrstvy Vysokoteplotní žíhání a RTA procesy Naprašované pasivační vrstvy Optimalizace tlošťky metalizace Optimalizace naprašované metalizace Vliv kyslíku v objemu křemíku na vlastnosti křemíkových substrátů Světelná degradace LBIC – Light Induced Current (diagnostika) Electroluminiscence (diagnostika) PV-FT moduly Materiálová degradace solárních modulů Texturace křemíkových povrchů MU, Brno

MU, Brno