Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca1 Ing. Antonín Mucha Mgr. Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ v roce 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Buďte pozdraveni!.
Advertisements

Evaluace v mateřské škole
© Radek Maca1 Pravidla financování v roce 2006 odbor 55 - SIPVZ Standard služeb ICT.
© Radek Maca1 Radek Maca odbor 55 – SIPVZ, MŠMT Seminář IVIG, IVIG v teorii a praxi vzdělávacích institucí.
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
© Radek Maca1 Změny ve věcném standardu odbor 55 - SIPVZ Standard informačních a komunikačních služeb.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Realizace a výstupy zakázky „Kvalitní management ve vzdělávání – cesta k úspěchu“ Realizátor zakázky: Asistenční centrum, a.s. Sportovní Most.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z Financování rozvoje, obměny a provozu ICT ve školách a školských zařízeních SIPVZ.
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
© Radek Maca1 SIPVZ po roce 2006 …. © Radek Maca2 SIPVZ se mění: Programy  Projekt  Proces PI.PII.PIII. dle - UV č. 402/2004, č. 792/2004, - zákona.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
Studium k výkonu specializovaných činností: Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
© Radek Maca1 Úvod do strategie řízení. © Radek Maca2 Hlavní oblasti činností ve škole Škola (šk. zařízení) vzdělávání (služby) uplatnění (trh)řízení.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
© Radek Maca1 Evidence evaluovaných materiálů pro výuku (= evaluační web)
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Využití počítače ve výuce zeměpisu Školení SIPVZ – úroveň S Školitel: Antonín Jalovec.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
© Radek Maca1 Vývoj SIPVZ. © Radek Maca2 Přehled UV o SIPVZ.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Organizační struktura
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Duben 2006 SDZA Správa datových zdrojů a aplikací.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Pravidla financování v roce 2006 odbor 55 - SIPVZ
MŠMT a MS CLASS SERVER ČR MŠMT
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_ 15F Škola:
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzva k předkládání žádostí
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca1 Ing. Antonín Mucha Mgr. Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ v roce 2005

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca2 SIPVZ v r Milníky Vynětí z programového financování ISPROFIN (duben 2004) Věcné a finanční parametry do Koncepce financování ICT služeb po r (srpen 2004) Normativní financování ICT služeb po r Dodatky smluv na ICT služby v PIII-Infrastruktura (květen2004) Zlepšení služeb, ukončení smlouvy v r Zákon č. 561 (Školský zákon) (leden 2005) Formy a obsah studia, kompetence, RVP, ŠVP

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca3 SIPVZ v r – Integrace projektů Projekt PI. Projekt PII. Projekt PIII. Projekt PIV. VÝUKOVÉ OBJEKTY na ICT pro žáky, pedag. pracovníky, občanskou veřejnost, (podnikatelskou veřejnost) VZDĚLÁVACÍ SLUŽBY s ICT ve školách, knihovnách, (na veřejně přístupných místech, na PVS) SYSTÉMOVÁ INTEGRACE se vzdělávacími projekty EU e-Learning, e-Teaching

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca4 SIPVZ v r. 2005/6 – Projektové řízení Projekt připojení škol do internetu Standardy, technický a migrační projekt s MI CR Projekt web výukových objektů Registrace, evaluace, propojování výukového obsahu Projekt připojení knihoven do internetu Jednotná informační brána (JIB) s MKČR a MIČR Projekty škol a e-Twining Komunikační projekt SIPVZ a SOKRATES

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca5 Co přináší školský zákon? přechod od osnov k rámcovým vzdělávacím plánům (RVP) neboli od předem stanovených a akreditovaných znalostí k cílovým kompetencím nutnost zpracovat školní vzdělávací program neboli popis aktuálního stavu a procesu vzdělávání v té které škole směrem k naplnění RVP

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca6 Formy vzdělávání předškolní vzdělávání základní vzdělávání střední vzdělávání vyšší odborné vzdělávání vysokoškolské vzdělávání celoživotní vzdělávání vyučování (teaching) učení se (learning) 1. Kdy? 2. Jak moc? 3. Co? 4. Kdo? prezenční distanční

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca7 RVP a ŠVP

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca8 MŠMTRVP Kompetence Školská zařízeníProjekty SIPVZ MŠMT Školské zařízení SIPVZ SIPVZ v r pro zákon č. 561/2004 RVPSVP

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca9 EVALUAČNÍ WEB SIPVZ EU (standardy) KRAJE a OBCE (organizační a provozní pokyny) ŠKOLY A ŠKOLSKÁ ZAŘÍZENÍ (vzdělávací proces) VÝUKOVÉ POMŮCKY A NÁSTROJE (výukové objekty, komunikační infrastruktura, software, …) DUBLIN CORE, … MŠMT (RVP, metodické pokyny) METODIKA EVALUACE, KATALOGY (SK. 2, SK 5, ČŠI, …) REGISTRACE, PROVÁDĚNÍ EVALUACE … ŠVP ŽÁCI, PED. PR. EVROPSKÁ INTEGRACE SPOLEČNÁ ČÁST VOLITELNÁ ČÁST … … INTERNETGOVNETCESNET MOODLEiTUTOREDUBASE CIS CLASSSERVER

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca10 Učitel podle zákona č. 561/2004 potřebuje: vytvořit školní vzdělávací program (dle RVP); zpracovat tématický plán (mezipředmětové vazby, soutěže, exkurze…) ; připravit svou výukovou lekci (opakování, výklad, procvičování…) ; mít katalog evaluovaných výukových objektů; mít výukové objekty tříděné dle RVP; efektivní vyhledávací systém v katalogu výukových objektů; nástroj pro tvorbu tématického plánu, výukových lekcí.

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca11 Postup práce učitele: 1.Nalezení výukových objektů 2.Posouzení podle evaluace 3.Metodická příprava lekce 4.Vlastní výuka -> standardní popis (DC) -> registrace -> evaluace

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca12 Nový Evaluační web SIPVZ Kriteria pro filtraci výukových objektů Popis výukových objektů Evaluace výukových objektů Rozšířené vyhledávání

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca13 Rozšířené vyhledávání Upřesnění témat pro hledání výukových objektů hledaný pojem upřesnění typu objektu hledání v knižním fondu prostřednictvím JIB

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca14 Tvorba vlastní přípravy na výuku Vlastní příprava na výuku (pouhým tažením myši) vyfiltrované výukové objekty Zobrazený aktuální výukový objekt

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca15 Naše řešení nabízí: nástroj na systémovou integraci výukových zdrojů evaluační nástroj pro výukové objekty (výukový titul, e-kurz, animace, cvičení, …) nástroj pro tvorbu vlastní výukové hodiny s využitím ICT nástroj pro aplikaci ŠVP do vlastní výuky nástroj na systémovou integraci zájmových skupin

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca16 O co nám jde: Společně se snažíme o to, aby měl učitel, žák i jeho rodič dostatek kvalitních výukových zdrojů (ve školách, knihovnách, galeriích …), snadno a rychle se k nim dostal a uměl je efektivně využívat PŘI VYUČOVÁNÍ A UČENÍ SE

Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca17 Děkujeme za pozornost informační servis odboru SIPVZ: nový evaluační web: dotazy a připomínky: