Zavádění bezbariérové politiky v brněnské městské části Zuzana Lehotská 1.2.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Mechanismy evaluace kulturních služeb
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Kolín bez bariér.
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny Mgr. Barbora Mičicová tajemnice Řídícího výboru NRPM.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Místní plán inkluze + OP VVV
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Klíčové aktivity projektu
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Zavádění bezbariérové politiky v brněnské městské části Zuzana Lehotská

Společenský problém – inkluze ve veřejném prostoru  Základní pojmy: Osoby se zdravotním postižením Inkluze Fyzický prostor a bariéry Univerzální design  Mainstreaming: Střednědobá koncepce státní politiky vůči občanům se zdravotním postižením z roku 2004  Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením z roku 2006, ČR ratifikovala 2009

Zdroj: staveb-v-oboru-mestske-inzenyrstvi_N1333http:// staveb-v-oboru-mestske-inzenyrstvi_N1333

Státní politika – program Mobility I.  Vládní výbor pro zdravotně postižené občany založen koncepce již obsahuje odkaz k prostředí  „Cílem Národního rozvojového programu mobility pro všechny (NRPM) je podpořit realizaci komplexních bezbariérových tras ve městech a obcích. Základními dvěma oblastmi, na které je v rámci programu přispíváno, je odstraňování bariér v budovách státních a veřejných institucí a odstraňování bariér v dopravě. Financování programu mobility je zajištěno Vládním plánem financování, který byl přijat usnesením vlády ze dne 14. července 2004 č. 706 a usnesením vlády ze dne 26. března 2008 č. 292 novelizován.“ (Vládní výbor pro zdravotně postižené občany – web)

Státní politika – program Mobility II.  [Z]ajistit svobodný pohyb pro všechny skupiny obyvatelstva […] prostřednictvím specifických cílů, kterými jsou: zvýšení kvality a bezbariérovosti komunikací pro chodce v obcích; bezbariérová dostupnost služeb veřejné a státní správy, zdravotních a sociálních služeb, pracovních a vzdělávacích příležitostí a možností kulturního vyžití v rámci obce/regionu; zlepšení přístupu všech obyvatel k dopravě; zavedení signalizačních a informačních prostředků v dopravě. (Vládní výbor pro ZP 2002: 5)

Témata před samotnou výzkumnou otázkou I.  Myšlenka bezbariérových úprav veřejného prostředí na lokální úrovni  Příklad MŠMT: pouze 10% čerpání z 10 milionů na program Mobility (co by se stalo, kdyby se částka opravdu čerpala?)

Témata před samotnou výzkumnou otázkou II.  Kdo je zadavatelem evaluace? V jaké pozici stojí výzkumnice? „Empowerment evaluation“ (Rossi 2004: 51): výsledky evaluace mohou být využity ke změně na základě zjištěných skutečností. Evaluační proces nepřináší pouze poznatky, ale umožňuje také politický nátlak.  Co je zkoumáno a proč? Záměr bezbariérových tras MČ Brno-XXX Kde vznikly příčiny velice problematického a zdlouhavého procesu, u kterého po roce není jistý výsledek?

Popis městské části  Bytové domy pro osoby se zdravotním postižením  Záměr bezbariérových tras  Generel bezbariérových tras  Rozčarování  Na některé z úrovní procesu je zádrhel…  Hodnocení (evaluace) procesu zavádění programu

Implementace programu  Implementaci můžeme definovat jako „sérii rozhodnutí a interakcí mezi aktéry veřejných a sociálních programů“. (Winkler 2002: 19)  Program Mobility – implementace shora-dolů  Klíčoví aktéři: Městská část jako žadatel Občané se zdravotním postižením + Stavební odbor + Lobbující organizace Vládní výbor pro zdravotně postižené občany – rozhodující orgán + jednotlivé resorty

Postup implementace programu Mobility 1. zpracování záměru Analýza stavu bariér Návrh bezbariérové trasy (komplexnost; ucelenost; budovy na trase) Účast občanů se zdravotním postižením; vyjádření krajské organizace NRZP Harmonogram, provázanost s dosavadními úpravami Projektová dokumentace, technické specifikace 2. schvalování záměru – konzultace a rozhodnutí jednotlivých resortů (schvalující komise) 3. realizace bezbariérové trasy (podpoření záměru)

Výzkumná otázka  Jaké faktory zasahují do procesu zavádění programu Mobility a jak ovlivňují motivaci obcí k bezbariérovým úpravám prostředí?  Klíčové pojmy: Motivace žadatelů (obcí) Proces implementace programu Mobility Další zasahující faktory

Dílčí výzkumné otázky  DVO 1: Jaké jsou primární motivace zúčastněných aktérů o zapojení do programu Mobility?  utopistická vize plánu bezbariérových tras – jednotliví aktéři  motivace a postoje jednotlivých aktérů  DVO 2: Došlo v průběhu vyjednávání o zapojení do programu Mobility ke změně motivace žadatelů?  změna vize, motivace a postoje aktérů v průběhu vyjednávání  ústupky ideálnímu stavu - výsledek generelu bezbariérových tras – návrh  DVO 3: Jaké jsou dodatečné podmínky jednotlivých resortů?  Relevantnost podmínek vzhledem k současnosti (způsob jejich proměny v čase)  Vlivy na rezervy v rozpočtech jednotlivých resortů  DVO 4: Jací další aktéři a vlivy vstupují do procesu zapojení?  Vnější vlivy ovlivňující rozhodnutí a vyjednávání (lobbing, neziskové organizace, stavební řízení)  vnitřní vlivy (informovanost žadatelů - způsob seznámení žadatele s podmínkami resortů. Odbornost tématu; trvání žádosti, dlouhodobost záměru)

Navrhovaná metodologie  Mentální mapy a focus group DVO 1 a 2  Survey DVO 1 a 2  Analýza rozhovorů s klíčovými aktéry (zástupci resortů a Vládního výboru pro ZP); analýza současných výstupů programu DVO 3  Etnografie – zúčastněné pozorování samotného procesu DVO 4

Literatura  Vládní výbor pro zdravotně postižené občany [revize 2008]. Národní rozvojový program mobility pro všechny [online]. [cit. dne ] Dostupné na:  Vládní výbor pro zdravotně postižené občany – web [online]. [cit. dne ] Dostupné na: vlady/vvzpo/program-mobility/program-mobility-15394/. vlady/vvzpo/program-mobility/program-mobility-15394/  Rossi, P. H Evaluation: a systematic approach. Thousand Oaks: Sage.  Winkler, J Implementace: institucionální hledisko analýzy veřejných programů. Brno: Masarykova univerzita.