Funkční klasifikace organismů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
Advertisements

Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Základy databázových systémů
Jak se rostliny přizpůsobily
Životní strategie rostlin (life history patterns)
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin 5: Experimenty testující selekční výhody cirkadiánních rytmů.
VODA A VODNÍ REŽIM V ZEMINÁCH PODLOŽÍ
Abiotické podmínky prostředí
Fyziologie mikroorganismů
Sluneční elektrárna.
POPULAČNÍ GENETIKA 6 faktory narušující rovnováhu populací
RF 5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů - Při interakci neutronu s nehybným jádrem může dojít pouze ke snížení energie neutronu. Díky tepelnému pohybu.
Základní ekologické pojmy
Psychické stavy.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
Ekologické aspekty liniových staveb
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Charakteristika ekosystému
Populace.
Pohyby rostlin Schopnost rostlin reagovat pohybem na vnější fyzikální nebo chemický podnět se označuje dráždivost.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Tělesná velikost, ekologická dominance a biogeografické trendy.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Biotické podmínky života
Biocenóza Společenstvo. Biocenóza - společenstvo všechno živé na určité ploše zákonité seskupení ekotop vzájemná provázanost organismů.
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
KONSTITUCE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
ČBL 4: Species-pool hypotéza Jedna ze základních otázek ekologie: Proč žije v různých společenstvech/v různých oblastech různý počet druhů?
ELEKTRICKÉ POLE.
ZDROJ látky, z nichž jsou složena těla, energie která pohání životní činnost a místa nebo prostory k prožívání životních cyklů ESENCIÁLNÍ ZDROJE nejsou.
Působení ekologických faktorů. Světlo Intenzita světla – fotosyntéza a limitní faktor výskytu Délka působení – biologické rytmy Směr dopadu – orientace.
Poloparazitické rostliny a společentsva Jakub Těšitel Melampyrum nemorosum a jeho společenstvo – Čertoryje,
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Biosféra.
Biocenóza Společenstvo.
V. Informace pro marketing Otázky: 1.K čemu slouží systémy market.informací 2.K čemu slouží market. Výzkum 3.Jak řešit market. Problém 4.Jak získat primární.
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Co jsme již poznali.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Generativní rozmnožování: dispersal, klíčení, přežívání semenáčků.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Společné znaky rostlin.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
BUŇKA – základ všech živých organismů
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Abiotický faktor teplo
Ekologická fyziologie či fyziologická ekologie fotosyntézy
Ekologie živočišných společenstev a populací
Anaerobní práh.
Ekologie živočichů
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
Předpokládané dopady klimatické změny na lesy v příštích desetiletích
8 SYNEKOLOGIE Společenstva.
5 ŽIVOTNÍ STRATEGIE.
Transkript prezentace:

Funkční klasifikace organismů Životní strategie Funkční klasifikace organismů

Klasifikace fylogenetická vs. funkční Sdílení společné historie nevyústí nutně ve sdílení podobných funkčních znaků Konvergentní evoluce pod vlivem podobného selekčního tlaku (funkční analogie evolučně nepříbuzných druhů) Funkční popis vegetace v různých biogeografických oblastech

Nymphaea (Nymphaeaceae) leknín bílý Nymphoides (Menyanthaceae) plavín štítnatý Fylogeneticky vzdálené - funkčně podobné

Kaktusy: Cactaceae Jiné sukulenty: Euphorbiaceae Mesembryanthemaceae Fylogeneticky vzdálené - funkčně podobné

Salix retusa - vrba uťatá Salix capraea - vrba jíva Fylogeneticky blízké - funkčně rozdílné

Raunkierovy životní formy - jsou rozlišovány na zakládě způsobu uchovávání meristematických pletiv během nepříznivých období * Fanerofyty * Chamaefyty * Hemikryptofyty * Geofyty * Terofyty (plus Epifyty, Hydrofyty etc.) Podobné zastoupení životních forem ve stejných klimatických podmínkách, a to bez ohledu na evoluční historii rostlin

“Trade-off “ čili něco za něco Je definován jako evoluční dilema, kdy genetické změny způsobující zvýšení “fitness” díky zdokonalení v jednom směru, neodvratně vedou ke snížení “fitness” kvůli současnému zhoršení ve směru jiném (Grime 2001). Tussilago: výhodou pro šíření jsou lehká semena, naopak nevýhodou je nižší konkurenční schopnost semenáčků v zapojeném společenstvu, protože mají méně energie pro start Sempervivum: výhodou, když je sucho, je dobré uchovávání vody a minimalizace povrchu, naopak nevýhodou je pokles fotosyntézy při příznivých vlhkostních podmínkách

Pedicularis - husté chlupy v květenství chrání před mrazem, ale jsou zbytečnou investicí v teplejších podmínkách Entada - obrovská velikost semen pomáhá díky počáteční energii překlenout nízkou světelnou intenzitu v lesním podrostu, ale brání šíření na větší vzdálenosti

“Constrains” - omezení Organismy musí odpovídat základním fyzikální zákonům (např. nemohou investovat více energie, než jsou schopny získat), fyziologická omezení (i kdyby měl organismus nadbytek potravy, je schopen ji využívat jen určitou (fyziologicky určenou) rychlostí Fylogenetická omezení

Který “trade-off” je důležitý? Selekce díky mortalitě, která je na denzitě nezávislá vs. na denzitě závislá katastrofické události r-selekce konkurence K-selekce Narušení (disturbance) vysoké nízké

Trade-offs

prediktabilní prostředí, nízká proměnlivost neprediktabilní prostředí, vysoká proměnlivost

r-K continuum - strategie jsou relativní McArthur & Wilson (1967), Pianka (1971) ale MacLeod (1894) Capitalists and proletarians (v holandštině)

Je jedna osa dostačující? Když ne, která by měla být další? Grime: produktivita / stres

Definice Stres: fenomén, který omezuje fotosyntetickou produkci, jako je nedostatek světelého záření, vody, živin, sub-optimální teploty. Narušení: částečné nebo celkové zničení rostlinné biomasy způsobené aktivitou herbivorů, patogenů, lidí (sešlap, kosení, orání), a působením dalších faktorů, jako jsou vítr, mráz, sucho, půdní eroze, požár,...

Problémy: Stejný vnější faktor může být vnímán první kytkou jako narušení, a druhou jako stres: extrémní sucho je narušením pro kompetitory, ale stresem pro stres tolerantní rostliny. Kde potom existuje limitní bod, kde je nedostatek vody pokládán za stres, a kde už je považovaný za narušení?

biennials perennial herbs annuals trees and shrubs lichens bryophytes

Vztahy mezi r-K a CSR systémy strategií

Srovnání s modelem habitat templet

Testy využívající mnohorozměrnou analýzu vlastností britských rostlin: PCA dat z Grimeova ISP (integrated screening program) Epilobium hirsutum Festuca ovina, Deschampsia flexuosa Poa annua Arabidopsis thaliana

“Guerrilla” vs. “Phalanx” strategie u klonálních rostlin Potentilla reptans - mochna plazivá Nardus stricta - smilka tuhá