Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.2.05 Ekologická nika Vytvořeno: 06. 09. 2013 Ověřeno:24.09.2013Třída: ESO 2

2 Ekologická nika Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Předmět:Ekologie Ročník:2. ročník Autor:Bc. Kateřina Tymešová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor, notebook Klíčová slova:ekologická nika, realizovaná nika, základní nika, překryv nik Anotace:Žák se z prezentace dozví vše podstatné o životních podmínkách organismů. Prezentace se doporučuje používat společně s pracovními listy.

3  Soubor veškerých faktorů, které určitý organismus využívá, v nichž žije, roste, rozmnožuje se a udržuje životaschopné potomstvo (světlo, teplota, typ půdy, potrava, dostatek prostoru). Co je ekologická nika?  Též životní podmínky  Ekologická nika není pouze typické stanoviště, na němž určitý druh žije, ale je také typ potravy, kterému dává tento druh přednost, popř. i denní nebo roční doba, v níž se jedinci druhu na určitém stanovišti vyskytují, živí se a rozmnožují.

4 mikroklima potrava jiné organismy klima fyzikální chemické úkryty Pokuste se vysvětlit, co znázorňují odlišně barevné šipky.

5 Druhy ekologických nik:  základní (fyziologická) – tj. „na co je organismus postaven“, geneticky nebo fyziologicky vybaven, v jakých podmínkách je schopen žít;  realizovaná – v jakých podmínkách skutečně organismus žije, je vždy menší než nika základní, omezení je způsobeno např. podmínkami klimatickými, nabídkou potravy atd. V africké savaně žijí na stejném stanovišti (území) jak různé druhy antilop, tak i žirafy. Obě skupiny však mají rozdílnou ekologickou niku, neboť antilopy spásají traviny a žirafy listy stromů. Výr a jestřáb se vyskytují ve stejných místech lesa. Důležitou složkou potravy obou druhů jsou menší ptáci, které jestřáb loví ve dne, ale výr v noci. Ekologickou nikou jestřába je stejný les, částečně stejná potrava, ale jiná denní doba lovu. Na stejném místě skalního útesu nalezneme kvést na jaře tařici skalní a v létě netřesky. Rozdílná je roční doba výskytu rozmnožovacích orgánů - květů.

6 Překrývání ekologických nik: Určitá nika není vyhrazena pouze jednomu druhu, dochází k překrývání nik; tj.faktory které působí na dva nebo více druhů, mají tyto druhy společné, v některých se však musí lišit, protože jinak by docházelo k silné mezidruhové konkurenci na louce se ve stejných podmínkách vyskytuje několik druhů trav a jiných bylin; afričtí býložravci žijí na stejném území v savaně (antilopy X žirafy), antilopy spásají traviny a žirafy listí stromů – to je rozdíl ekologických nik; jestřáb a krahujec hnízdí v jednom lese a loví stejné druhy ptáků, káně a poštolka na jednom poli loví na skále roste na jaře tařice skalní, v létě netřesky – rozdílem je jiná doba výskytu květů těchto rostlin; výr a jestřáb se vyskytují ve stejných místech lesa, oba loví menší ptáky, jen jestřáb loví ve dne a výr v noci, tím se zajistí rozdílnost ekologických nik;

7 Použitá literatura Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména. http://www.scritube.com/limba/croata-sarbo-croata/Populace-demos- http://www.scritube.com/limba/croata-sarbo-croata/Populace-demos-http://www.scritube.com/limba/croata-sarbo-croata/Populace-demos- Spoleenstvo-cen3522635.php http://www.oskole.sk/wap/index.php?id_cat=55&new=4691 http://www.oskole.sk/wap/index.php?id_cat=55&new=4691http://www.oskole.sk/wap/index.php?id_cat=55&new=4691


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google