Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum: 2. 3. 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Advertisements

Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Úvod k legislativě eGovernmentu
a jejich používání v praxi – elektronická komunikace
AUTORIZOVANÁ KONVERZE
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Základní legislativa v oblasti eGovernmentu
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Statutární město Karlovy Vary
Novela Zákona 300/2008. Změny novely zákona 300/2008 Novela zahrnuje změny k ● ● Cílem novely ●zvýšení komfortu uživatelů (více DS,
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Bc. Jana Třísková, DiS.
Datové schránky a konverze dokumentů
Schůzka informatiků MČ HMP Datové schránky
Informační systém datových schránek
Právo pro podnikatele II
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Informační systém datových schránek (eGON)
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Základní vztahy mezi subjekty v e-Businessu
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
DRMS Forum září GINIS ® Registr Autorizovaných Konverzí.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Datové schránky Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Jiří Polák, CSc.- prezident SPIS.
Právo na informace Tereza Danielisová,
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
DATOVÉ SCHRÁNKY Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Základní registry ve veřejné správě
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Zákon o eGovernmentu ► Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci a o změně některých zákonů ► Některé problémy.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Základní registry.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Pardubice Zákony  Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů publikován ve Sbírce zákonů ,
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Elektronické dokumenty ve veřejné správě. Obsah přednášky Elektronický podpis ve veřejné správě Systém datových schránek Archivace Elektronických dokumentů.
Datové schránky zkušenosti KrÚ JMK. Co je datová schránka Datová schránka (DS) je elektronické úložiště, které slouží k: doručování dokumentů orgány veřejné.
Základní legislativa v oblasti eGovernmentu Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
EGonovi tluče srdce!!!.
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
Informační systém datových schránek - ISDS
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Svaz průmyslu a dopravy ČR zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty.
Systém správy dokumentů
Informace pro externí administrátory
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Transkript prezentace:

Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:

Zákon č. 300/2008 Sb. upravuje: Elektronické úkony orgánů veřejné moci, -vůči fyzickým a právnickým osobám, -fyzických osob a právnických osob vůči orgánům veřejné moci, -úkony mezi orgány veřejné moci navzájem. Informační systém datových schránek, Autorizovanou konverzi dokumentů.

DATOVÁ SCHRÁNKA Datová schránka je elektronické úložiště určené k: doručování orgány veřejné moci, provádění úkonů vůči orgánům veřejné moci. Orgány veřejné moci jsou povinny používat IS datových schránek. Ostatní subjekty nemají povinnost komunikovat s orgány veřejné moci prostřednictvím IS datových schránek.

Datovou schránku zřídí MV: 1.Povinně – ze zákona: advokátu, daňovému poradci, ins. správci - § 4 odst. 3 právnické osobě (zřízené ze zákona, zapsané v OŘ) - § 5 odst. 1 orgánu veřejné moci - § 6 odst. 1 orgánu územního samosprávného celku - § 7 odst. 1 2.Nepovinně – na žádost fyzické osobě - § 3 odst. 1 ostatním právnickým osobám - § 5 odst. 2 fyzickým osobám – podnikatelům - § 5 odst. 1

Lhůty ke zřízení datových schránek: 1.Povinně – ze zákona: advokátu, daňovému poradci – do 3 let od nabytí účinnosti zákona právnické osobě (zřízené ze zákona, zapsané v OŘ) – 90 dnů orgánu veřejné moci – 90 dnů orgánu územního samosprávného celku – k Nepovinně – na žádost: fyzické osobě – do 3 pracovních dnů ostatním právnickým osobám - do 3 pracovních dnů Fyzickým osobám – podnikatelům - do 3 pracovních dnů

DORUČOVÁNÍ A DATOVÉ SCHRÁNKY Zaměstnanec (úřední osoba) musí při doručování dokumentu vždy provést ověření, zda má adresát zřízenu datovou schránku ! ! ! ! Dokument - datová zpráva se považuje za doručenou okamžikem, kdy se do datové schránky přihlásí oprávněná osoba; jinak uplynutím 10 dne od uložení datové zprávy

Přístup do datové schránky Oprávněné osoby: Fyzická osoba Fyzická osoba podnikající Statutární orgán právnické osoby/člen statutárního orgánu Vedoucí organizační složky Vedoucí orgánu veřejné moci Administrátor – osoba určená oprávněnou osobou Pověřená osoba – osoba určená oprávněnou osobou či admin.

Které dokumenty budou školy předávat prostřednictvím IS datových schránek úřadu a naopak úřad školám? Školám se bude zřizovat pouze datová schránka právnické osoby (těm, které jsou zapsány v obchodním rejstříku obligatorně, ostatním na žádost), nikoliv datová schránka orgánu veřejné moci. Školy nebudou mít povinnost prostřednictvím své datové schránky jakékoliv dokumenty odesílat, pouze je od orgánů veřejné moci přijímat. Orgánům veřejné moci budou školy moci odeslat jakýkoliv dokument, umožní-li to jeho povaha. Naopak orgány veřejné moci budou muset školám, které budou mít zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku, zasílat všechny dokumenty nedoručované na místě a jejichž povaha to umožní.

Školské příspěvkové organizace nejsou zapsány v obchodním rejstříku. Uvedeným subjektům se nebude ze zákona zřizovat datová schránka. Je na zřizovateli školy, zda v takovém případě uloží povinnost požádat o zřízení datové schránky.

Jaký rozdíl bude v používání dat. schránek a provádění konverze mezi obcí 1. stupně a obcí 2. a 3. stupně? Všechny obce musí používat IS datových schránek. Autorizovanou konverzi budou provádět pracoviště CzechPOINT, jakožto Kontaktní místa veřejné správy.

Ochrana osobních a citlivých údajů vs. datové schránky Prostřednictvím datových schránek budou zasílány i dokumenty neveřejné (nikoliv utajované – ty jsou vyloučeny prostřednictvím § 1 odst. 2 zákona č. 300/2008 Sb.), dokumenty obsahující osobní údaje, včetně údajů citlivých, apod. K vyloučení těchto dokumentů není důvod, neboť nyní jsou běžně zasílány jako listinné či elektronické zásilky a v průběhu jejich oběhu od podatelny správního či jiného orgánu k příslušnému pracovníkovi se s nimi nutně některé osoby seznámit musí. Všichni tito pracovníci jsou vázáni mlčenlivostí.

AUTORIZOVANÁ KONVERZE DOKUMENTŮ převedení dokumentu v listinné podobě do elektronické podoby převedení dokumentu obsaženého v datové zprávě do listinné podoby a ověření shody obsahu dokumentů a připojení ověřovací doložky. Výstup (dokument, který vznikl provedením konverze) má stejné právní účinky jako ověřená kopie dokumentu !

TYPY AUTORIZOVANÉ KONVERZE KONVERZE NA ŽÁDOST – realizace na CzechPoint, zpoplatněno KONVERZE Z MOCI ÚŘEDNÍ – pro výkon působnosti orgánů veřejné moci Konverzí se nepotvrzuje správnost a pravdivost údajů obsažených ve vstupu a jejich soulad s právními předpisy !! § 24 odst. 5 – výčet dokumentů, kdy se konverze neprovádí, např. výstup z konverze, občanské průkazy, pasy apod.

D ě k u j i z a p o z o r n o s t