Didaktické zpracování učiva pro střední školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Advertisements

Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
Technická dokumentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Daňová evidence příjmů a výdajů
Kdo vytváří přidanou hodnotu
Opakování k maturitě.
Personální informační systém
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Účetnictví na PC I Ing. Josef Horák, Ph.D.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Podniková ekonomika Personální činnost.
Ekonomika investic.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Lidé ve službách.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Struktura fiktivní firmy.
Dlouhodobý majetek Odpisy
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Řízení nákladů a ceny stavby
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
STUPŇOVITOST A METODY USPOŘÁDÁNÍ UČIVA V EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTECH
Materiálové zásoby Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Nákup materiálu.
Mzdy Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Evidence DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Organizace a organizování podniku
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Úvod do podnikových financí
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Základní účtování daně z přidané hodnoty
Finanční výkazy obchodních společností
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
OBRAT ZÁSOB, OPTIMÁLNÍ DODÁVKA
EVIDENCE ZÁSOB.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Téma 8 Mzdový systém podniku a jeho tvorba
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.12 Ročník2. ročník.
MIKROEKONOMIKA Efektivnost podniku a její základní kategorie.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Poradenství pro řízení marketingu a odbytu
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Transkript prezentace:

Didaktické zpracování učiva pro střední školy Podnikové činnosti Didaktické zpracování učiva pro střední školy

Metodické uspořádání učiva vstup přeměna výstup Oběžný majetek Prodejní činnost Hlavní činnost Dlouhodobý majetek Zaměstnanci Marketing

Požadavky kladené na vyučující obsahové náplně - využíváme všech poznatků z prvního ročníku, - pojmy přesně charakterizujeme, - řešíme složitější vztahy, úlohy náročnější na logické a abstraktní uvažování

Požadavky kladené na vyučující metod práce a uspořádání učiva Snažíme se využít poznatků z ostatních ekonomických předmětů –písemné a elektronické komunikace Učivo co nejvíce přibližujeme potřebám praxe (využíváme grafická schémata, názorné podnikové písemnosti či doklady, organizujeme jednoduché práce s nimi) Vedle tradičních metod snažíme se využívat metody aktivizující (exkurzi v podniku, prohlídku organizace skladů,kanceláří, besedu o evidenci a řízení celé této tématiky) Na OA učivo učíme v koncentrickém uspořádání

Zařazení učiva V l. koncentrickém okruhu (1. ročník OA) Ve II. koncentrickém okruhu (2., 3. ročník OA ) Na všech středních školách

Cíle - kompetence Pracovní (různé podniky, různé úseky, oddělení) Efektivní hospodaření s prostředky Strategie dlouhodobého a udržitelného rozvoje

Cíle Seznámení se s: Podstatou pojmů Plánováním činností Pořízením (získáváním) činností Péčí o podnikové činnosti Ukončením činností Evidencí a hodnocením efektivnosti

Vědomosti Podstatu základních pojmů (oběžný majetek – koloběh OM, zásoby, dlouhodobý majetek – DHM, DHNM, FM, zaměstnanci – práce, odměna, struktura, výroba – výrobek, polotovar, NV, marketing - pojetí) Plánování (bilanční rovnice nákupu zásob, výrobní kapacita, plánování počtu dělnických profesí, obsluhujícího personálu, řídících zaměstnanců, plán výroby, plán prodeje, průzkum trhu, plán marketingu

Vědomosti Pořízení zásoby – dodavatelským způsobem či vlastní činností, dlouhodobý majetek – dodavatelským způsobem, vlastní činností, leasing zaměstnanci – vlastní výchova, nábor – pracovní smlouva, dohody výroba – výrobní proces, příprava výroby marketing – marketingové koncepce

Vědomosti Péče Zásoby – optimální zásoba, řízení zásob, skladování, organizace Dlouhodobý majetek – odepisování (opotřebení), opravy, údržby, rekonstrukce, modernizace (technické zhodnocení), Zaměstnanci – především odměňování (docházka, výkon Výroba – typy, uspořádání Marketing – nástroje marketingu (4 P)

Vědomosti Ukončení činnosti Zásobovací činnost – spotřeba, Dlouhodobý majetek – úplným opotřebením, prodejem, Personální činnost – výpověď (ze strany zaměstnance či zaměstnavatele) Výrobní činnost – vyskladněním výrobků Prodejní činnost – cesty prodeje (marketing)

Vědomosti Hodnocení efektivnosti a evidence zásoby – doby obratu a rychlost obratu, skladní karta, příjemka, výdejka dlouhodobý majetek – výnosnost, doba návratnosti, průměrné náklady, časová hodnota peněz, inventární karta, zápis o zařazení, zápis o vyřazení zaměstnanci – produktivita práce, osobní a mzdový list, ZVL výroba – úspory z rozsahu, skladní karta, příjemka, výdejka

B. Dovednosti Intelektuální Zařazovat příklady k pojmům, porozumět vztahům v rovnicích, v algoritmech Výpočty: Zásoby: spotřeby materiálu, nákupu zásob, optimální výše zásob a dodávek, Dlouhodobý majetek: výpočty výrobní kapacity, využití výrobní kapacity, odpisů účetních i daňových, ukazatelů statických i dynamických Zaměstnanci: plánování počtu pracovníků, mzdové výpočty týkající se základní formy mezd, hrubé i čisté mzdy, částky k výplatě, produktivitě práce Výroba a prodej: plán výroby, odbytu, úspory z rozsahu Marketing: stanovení ceny Interpretace výsledků Orientace v grafech (průběh zásob, životní cyklus výrobku, matice podíl - růst) Orientace v evidenci činností, včetně vyhotovení této evidence

Dovednosti Orientace v požadavcích týkající se úspor uvedených činností s ohledem na výsledek hospodaření (nákladů na pořízení a skladování materiálových zásob,vhodného způsobu odepisování, vhodných zaměstnanců, vhodných nástrojů marketingu…), Orientace se na trhu práce – možnosti volných míst, kontakty s úřady, připravit se na přijímací pohovor... Práce s právními předpisy (se Zákoníkem práce, se Zákonem o daních z příjmů) Ostatní - navrhnout reklamu, provést dotazníkové šetření…

Práce s příklady – metodické zpracování příklady do sešitů příklady do účetních dokladů s internetem – (např. kalkulačka pro výpočet čisté mzdy, pro výpočet úroků)

Ostatní dovednosti Komunikativní a sociální Dosahujeme různými aktivizujícími metodami či metodami praktických činností

Návyky Ekonomické myšlení Logické myšlení Právní myšlení Pracovní (přesnost, spolehlivost…)

4. Mezipředmětové vztahy Účetnictví Právní nauka Volitelné předměty (ekonomická cvičení, fiktivní firmy…)