Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše obec – Rožmitál p. Tř
Advertisements

Křižánky Vítejte u nás.
neboli chrám svatého Štěpána ve Vídni
SEDLIŠTĚ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejznámějším západočeským.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
NÁVŠTĚVA JIŽNÍ MORAVY 7. BŘEZNA 2012 ÚVOD Návštěvu JIŽNÍ MORAVY- obcí kde se pěstuje a vyrábí víno jsme provedli Navštívili jsme obce Vrbice.
Místo, které bych chtěl navštívit
Valašská Polanka Andrea Polanská.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
Senička je nevelká obec s 349 byvateli a najdeme ji jižním směrem od města Litovel. Obec se rozkládá pod východními vrcholky Drahanské vrchoviny a v okrajové.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
CO VÍŠ O ČR Práce ve skupinách. 1. Otázky a úkoly 1. Napiš hlavní město ČR. 2. Vypiš všechny kraje ČR. 3. Kolik obyvatel má ČR? 4. Jak se nazývá nejrozsáhlejší.
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jihomoravský kraj.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Procházka městem Brnem
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
Informační kiosky přínosy nasazení Zbyněk Grepl
Kulturně historické objekty Slovenska
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město:PRAHA Počet obyvatel:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
ŽIDLOCHOVICE Procházka po naučné stezce Přírodního parku Výhon
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Naše město Zruč nad Sázavou.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Dějiny Nosislavi Miroslav Rylich 2012/2013 ZŠ velké Němčice Vedoucí A.P. Mgr. Petr Grábl.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Brno.
Darek Matwikow Jan Jelínek
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_16 Název materiálu: Kulturní památky 2 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sedlčany Sedlčany a okolí.
Olomouc.
Město Brno.
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
Jihomoravský kraj.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Webové stránky zámku. Zámek Červená Lhota Zámek Červená Lhota leží v jižních Čechách, zhruba 20 kilometrů od Jindřichova Hradce, stojí uprostřed rybníka.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Rozhledny na Slovácku. Rozhledna Travičná Rozhledna leží v nadmořské výšce 380 m.n.m. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 33,6m nad zemí. Z Tvarožné.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_16_Brno brno.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
CHŘIBY.
Královské město Rakovník
Osečná Skokan roku 2013 Jiří Hauzer Prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Důležitá místa Bc. Cuperová našeho města – Karviná 2 – soud 3 - úřad
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Židlochovice Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Židlochovice

Židlochovice HISTORIE: Město Židlochovice - malebné městečko se nachází jen 20 km jižně od Brna v Dyjskosvrateckém úvalu na soutoku řek Svratky a Litavy (Cézavy) na úpatí svahu kopce Výhonu. Archeologické důkazy pradávného osídlení pocházejí z doby příchodu Slovanů do našich zemí.

Židlochovice Od těch dob je místo neustále osídleno a přečkalo všechny pohromy, které Moravu během dlouhé řady staletí potkaly. Jméno slovanské osady je odvozeno od jména snad stařešiny rodu Židlocha. Podle posledního výzkumu pochází první písemná zmínka z roku 1237, kdy se v darovací listině připomíná ves Židlochovice s tvrzí. Ve 14. století byla ves Židlochovice povýšena v souvislosti se zaváděním pěstování vína na městečko. V roce 1873 v době vlády Habsburků byly Židlochovice povýšeny na město.

Židlochovice Do znaku městečka se dostávají hrozny a zůstaly v něm i přes střídání majitelů a společenských řádů dodnes. V průběhu staletí patřily Židlochovice významným šlechtickým rodům- Lucemburkové, Pernštejnové, Žerotínové, Sinzendorfové, Dietrichštejnové, Habsburkové- ti je vlastnili až do roku 1918.

Židlochovice SOUČASNOST: V roce 2011 měly Židlochovice 3533 obyvatel. Je tu mateřská škola, základní škola s 1. – 9. ročníkem, ve které se učí žáci z 11 obcí. Dále se tu nachází osmileté gymnázium pro žáky ze Židlochovic a okolních měst a obcí. V knihovně na ulici Brněnská a v internetové kavárně na Nádražní ulici je k dispozici internet. Ve městě je poliklinika s lékárnou i lékařská pohotovost.

Židlochovice Jsou zde dvě banky, bankomaty, pošta, fotograf, městský úřad se službami pro občany i z okolních obcí, radnice, pohřební služba, svatební studio, mnoho obchodů a obchůdků s různým zbožím. Veškeré potřebné informace získá každý turista a návštěvník v nově otevřeném Regionálním turistickém a informačním centru v budově radnice, kde se nachází též místní vinotéka.

Židlochovice Za sportem můžeme zajít do místní sokolovny nebo orlovny. Vede tudy cyklostezka Brno – Vídeň.

židlochovice Zajímavá místa, která můžeme navštívit: ZÁMEK S PARKEM

ŽIdlochovice Zámek Židlochovice patří k nejzachovalejším loveckým zámkům Evropy. Historie zámku začíná v 14. století zmínkami o vodní tvrzi, vybudované na jantarové stezce, spojující Středomoří s baltským pobřežím. Zásadní přestavbu zámku do barokního stylu provedl hrabě Sinzendorf (1696-1743), který také velmi výrazně ovlivnil rozvoj myslivosti na židlochovickém panství. Židlochovický zámek sloužil loveckým hostům nejen k lovu, ale také ke společenským a politickým setkáním.

Židlochovice Dochovanou podobu loveckého zámku (klasicismus) nejvíce ovlivnil arcivévoda Fridrich Habsburský, který vlastnil zámek v letech 1895-1918. Od roku 1918 patří zámek Židlochovice spolu s přilehlým parkem do majetku České republiky. Narodila se zde 21. července 1858 Marie Kristina Rakouská, pozdější španělská královna. Ve dvacátých a třicátých letech 20. století zde několikrát pobýval prezident Československé republiky T.G. Masaryk.

Židlochovice TGM s vnuky Herbertem a Leonardem, Židlochovice 1931 Marie Kristina

Židlochovice Na zámek navazuje přilehlý zámecký park, který byl založen na počátku 18. století a postupně přebudován do současného anglického stylu. Park má rozlohu 22 hektarů a je celoročně přístupný veřejnosti. V současné době poskytuje zámek Židlochovice komfortní ubytování. Pro příjemný pobyt hostů je připravena lovecká jídelna, hlavní společenský sál a růžový salónek. V reprezentačních prostorách zámku se dnes pořádají různá diplomatická jednání, setkání vlády, podepisují se i různé mezinárodní dohody.

Židlochovice AKÁTOVÁ VĚŽ u Židlochovic Rozhledna Akátová věž se nachází na kopci Výhon nedaleko Židlochovic v nadmořské výšce 355 m n. m. Slavnostně byla otevřena 1. srpna 2009. Stavbu tvoří točité schodiště obložené trámy. Počet dřevěných fošen tvořících nosné sloupy se směrem vzhůru zmenšuje až po otevřenou vyhlídku v nejvyšším patře. Budova připomíná dřevěnou hradní věž a vyrobena je ze dřeva akátu, který se v této lokalitě hojně vyskytuje.

Židlochovice K vyhlídkové plošině ve výšce 14,5 metrů vede 76 schodů, celková výška rozhledny je téměř 18 metrů.

Židlochovice Otázky: 1.Na soutoku kterých řek se nachází Židlochovice? 2.Jaké významné rody vlastnily Židlochovice? 3.Jaká zajímavá místa zde můžeme navštívit? 4.Které významné osobnosti se na zámku narodily nebo tu pobývaly? Otázka pro chytré hlavičky: Co mají Židlochovice ve znaku?

Židlochovice Zápis: -město Židlochovice leží na soutoku řek Svratky a Litavy (Cézavy) na úpatí svahu kopce Výhonu -ve znaku města jsou hrozny-odedávna se tu pěstují hrozny -v průběhu staletí patřily Židlochovice významným šlechtickým rodům-Lucemburkové, Pernštejnové, Žerotínové, Sinzendorfové, Dietrichštejnové, Habsburkové- ti je vlastnili až do roku 1918 -mezi zajímavá místa, která tu můžeme navštívit patří: 1.Židlochovický zámek -nejzachovalejší lovecký zámek Evropy -současná podoba zámku je v klasicistním stylu

ŽIdlochovice -od roku 1918 patří zámek Židlochovice spolu s přilehlým parkem do majetku České republiky -narodila se zde Marie Kristina Rakouská, pozdější španělská královna -ve dvacátých a třicátých letech 20. století zde několikrát pobýval prezident Československé republiky T.G. Masaryk -v reprezentačních prostorách zámku se dnes pořádají různá diplomatická jednání, setkání vlády, podepisují se i různé mezinárodní dohody 2.Akátová rozhledna -Rozhledna Akátová věž se nachází na kopci Výhon nedaleko Židlochovic -budova připomíná dřevěnou hradní věž a vyrobena je ze dřeva akátu, který se v této lokalitě hojně vyskytuje

Židlochovice Prameny: Vše platné ke dni 3.2.2012 http://www.zidlochovice.cz/kultura-a-volny-cas/historie-kulturni-pamatky http://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Kristina_Rakousk%C3%A1 http://www.mistopisy.cz/soucasnost_zidlochovice_10182.html http://www.lesycr.cz/lz4/lesni-zavod-zidlochovice/zamek-zidlochovice.ep/  http://www.aneris.cz/rozhl_akatova_vez.html http://www.mistopisy.cz/historie_zidlochovice_10182.html http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDidlochovice Vše platné ke dni 3.2.2012

KONEC