Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Člověk a jeho svět/Vlastivěda
Autor Mgr. Hana Koudelková Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a jeho svět/Vlastivěda Třída: V. Datum tvorby: Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk: čeština Název DUM VY_32_INOVACE_ČS.5.16 Téma Česká republika Klíčová slova Ralsko, Bedřichov, Ještěd, Liberec, Jizerské hory – rašeliniště.

3 ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 5. Pomůcky: - Inovace: Materiál podporuje aktivní opakování učiva s užitím interaktivní tabule, samostatné vyhledávání informací. Metodické pokyny: Str.1,2,3,5 - 11,13,15,16,17 - žáci na základě informací a fotografií určují daná místa. Str.4,12 - žáci řeší tajenku. Kliknutím se postupně objevují písmena tvořící název. Žáci sami vyhledávají další fotografie a porovnávají historii a současnost. Str.14 – žáci hledají název města. Kliknutím postupně mizí chybné názvy měst, zůstane pouze správný. Str.18 – žáci určují název oblasti. Kliknutím se objevují šipky spojující písmena ve správném pořadí a tvořící tak název hledaného místa. Očekávaný výstup: Žák si procvičil a rozšířil své znalosti o severních Čechách.

4 Kam na výlet v severních Čechách
1.

5 2. Urči název hradu Není přesně známo,kdy byl hrad postaven, pravděpodobně ve 12. až 14. století. Hrad patřil k nejpevnějším. Hrad střežil obchodní cestu. Byl poničen za husitských válek a pak už se jen pomalu rozpadal. Je vybudován na stejnojmenné hoře. Stejně je pojmenován i bývalý vojenský objekt, ve kterém je mnoho dalších zajímavých míst.

6 3.

7 4. R O R A L S K O

8 Zajímavá místa oblasti Ralsko
5.

9 6.

10 7.

11 Urči název obce: Obec se nachází v Libereckém kraji.
8. Obec se nachází v Libereckém kraji. Je výchozím místem do Jizerských hor. Přímo nad obcí je rozhledna Královka. Začíná zde známá běžecká trat´JIZERSKÁ MAGISTRÁLA. První zmínka o obci je z roku 1602, kdy zde byla sklářská huť. Ta byla v provozu přibližně 200 let.

12 9. Bedřichov

13 10.

14 Urči název hory : Výška 1012 m. Hora na severu Čech.
11. Urči název hory : Výška 1012 m. Hora na severu Čech. Ležící jižně od Liberce. Na vrcholu je známý televizní vysílač. V dolní části vysílače je umístěn hotel a restaurace. Na vrchol vedou lanovky. Na svazích je lyžařské středisko. Od roku 1995 je oblast vyhlášena přírodním parkem.

15 Najdi fotografie. Porovnej fotografie historické a současné.
12. J E Š T Ě D Najdi fotografie. Porovnej fotografie historické a současné.

16 Urči název města: Město bylo založeno ve 14.století.
13. Urči název města: Město bylo založeno ve 14.století. Je zde : zámek, zámecký park a honosné měšťanské domy, roubené stavby... Je zde krásná radnice postavená v letech 1888 – 1893 v novorenesančním stylu. Můžete navštívit zoologickou nebo botanickou zahradu.

17 Z města můžeme na Ještěd vyjet lanovkou.
14. Z města můžeme na Ještěd vyjet lanovkou. D Ě Č Í N L I B E R E C T E P L I C E J A B L O N E C NAD N I S O U

18 Urči název přírodní rezervace
15. Urči název přírodní rezervace Nachází se ve střední části Jizerských hor. Jedná se o velmi navštěvované rašeliniště. Na rozdíl od ostatních nejsou zde porosty kleče.

19 16.

20 17.

21 Na Čihadle 18. I L A N Č D H E

22 Citace a Zdroj: 19. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mrg.Hana Koudelková


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google