Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Strukturované učení PROJEKT EU
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Výchovné zaměstnání v období batolecím
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Komunikace s dětským pacientem
Mladší školní období.
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÍTÁME VÁS u přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Praktická škola jednoletá Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Výchovné zaměstnání v období kojeneckém
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
DĚTSKÝ REHABILITAČNÍ STACIONÁŘ nabízí komplexní zdravotní a sociální služby péči zajišťují erudovaní zdravotničtí a pedagogičtí pracovníci výchovný program.
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
A DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU ANEB PŘÍPRAVA DO ŠKOLY
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Hračky Zbožíznalství 3. ročník Hračky - slouží ke hře dětí i dospělých - mají za úkol u dítěte: a) upoutat jeho pozornost b) zabavit jej c) rozvíjet.
,,BROUSÍME SI JAZÝČEK S EMILKOU A EMILEM“
Motorické schopnosti.
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
Já písnička SKÁKAL PES. 2
Korálky pro nejmenší Spočítej korálky podle barev.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Hračky – pravidla ve třídě MŠ
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodické materiály a pomůcky
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
PŮLENÉ OBRÁZKY DOKRESLOVÁNÍ, BARVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
POŘADÍ V OBLÉKÁNÍ sebeobsluha.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Hra na barevná auta III. Jaroslava Růžičková.
Děti a sport Jazyk a řeč.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
SILUETY POD HLADINOU Kdo je kdo?.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Domaluj druhou polovinu
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Obrázkové čtení Jazyk a řeč, poznávací schopnosti, myšlenkové operace, jemná motorika, koordinace ruky a oka.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Vypracoval: Marcel Palát, Huni – PVA3
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání Závěrečná konference 21.1.2014 Vladimíra Bezoušková Vedoucí vychovatelka Jesle Kotorská Kotorská 1590/40 14000 Praha 4 www.zzpraha4.cz Simona Hanusová Vedoucí vychovatelka Jesle Rabasova Rabasova 1068/12 14000 Praha 4 www.zzpraha4.cz

Osobnostně orientovaná výchova dětí do 1 roku v ČR Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Cílem výchovného působení na děti v jeselských zařízeních je zajistit všestranný,harmonický rozvoj dítěte v raném věku a to v oblasti tělesné,rozumové,citové,estetické,pracovní a mravní. Jednou z forem výchovné práce jsou výchovná zaměstnání. Jsou prováděna formou hry v malých skupinkách případně s jednotlivci. Nejsou delší než 15 minut a děti se jich účastní dobrovolně

Osobnostně orientovaná výchova dětí do 1 roku v ČR Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Výchovná zaměstnání dělíme do 6 základních kategorií : Rozumová výchova – rozvíjí představivost a fantazii,rozvíjí řečové schopnosti dítěte pomocí pohádek,čtení,vyprávění,básničky, říkadla.Děti se seznamují s okolím,přírodou apod. Pracovní výchova – rozvíjí jemnou motoriku formou her se stavebnicemi,prací s plastelínou,vystřihováním,lepením,navlékáním korálků a pod.Rozvíjí i hygienické návyky,sebeobsluhu dítěte. Výtvarná výchova – souvisí s pracovní,rozvíjí tvořivost dětí,poznávají různé výtvarné materiály.Je třeba respektovat vývoj dětské kresby . 3

Osobnostně orientovaná výchova dětí do 1 roku v ČR Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... 4. Tělesná výchova - rozvíjí u dětí hrubou motoriku,pohybové dovednosti a obratnost,děti provádějí jednoduchá zdravotní cvičení. 5. Hudební výchova - je propojena s tělesnou výchovou,děti se učí tanečky,hudebně pohybové hry,procvičují rytmus,jednoduché písničky a provádějí sluchová cvičení. 6. Mravní výchova - její pomocí rozvíjíme u dětí zdravé sebevědomí a sebedůvěru,rozvíjíme sociální chování,podporujeme navázání prvních kamarádských vztahů mezi dětmi.Děti se učí jednoduchým pravidlům společenského chování. 4

Interaktivní venkovní a vnitřní hřiště Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Hřiště je vybaveno zařízením a hračkami podporujícími dětskou kreativitu, pohyb, rozvoj, osobnosti Slouží ke společným aktivitám mladších a starších dětí v jedné skupině Vnitřní hřiště: interaktivní tabule s projektorem – umožňuje zapojit do hry i výuky nejmodernější trendy 5

Interaktivní venkovní a vnitřní hřiště Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Interaktivní vnitřní vybavení: Sport a pohyb : sedátka, dopravní koberec Pracovní prostor: velký podlahový polštář, obdélníkový polštář, křeslo, válcovitý polštář, sedací polštář… Rozvoj smyslů: matematika, třídění předmětů, mentální pohotovost, rozpoznávání barev, velikosti a typu předmětu Logičtí velbloudi, trojúhelníky, barevná stavebnice, atd. 6

Interaktivní venkovní a vnitřní hřiště Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... uvědomění si prostoru: hmatové disky, stopy rovnováha a koordinace: balanční kameny umění a řemesla: dílenský stůl koordinace zraku a rukou: šněrovací strom paměť a logické uvažování: pyramida jazykové schopnosti a rozvoj: panenky s rozlišeným pohlavím 7

Interaktivní venkovní a vnitřní hřiště Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Interaktivní vybavení: Interaktivní tabule s projektorem Sada interaktivních her 8

Interaktivní venkovní a vnitřní hřiště Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Venkovní vybavení hřiště: pískoviště herní dětský prvek: houpadlo, lodička, hrad se skluzavkou 9

ZÁVĚR Neexistuje nová metodika výchovných zaměstnání. Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Zástupný text......... Neexistuje nová metodika výchovných zaměstnání. Při výchovných činnostech čerpáme z 30 a více let starých metodik,z dlouholeté praxe a zkušenosti sester případně z vlastních iniciativ sester. 10