Práce s veřejností osvětová kampaň ZATOČÍME S ODPADY – A TO JEDNOU PRO VŽDY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třídění odpadu na naší škole
Advertisements

Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr
Tato prezentace podává základní informace o škole, o jejím technickém vybavení, o výuce a o školních akcích a aktivitách Informace o škole Vybavení.
Spolupráce se Základní školou, Masarykova, Rychnov nad Kněžnou v rámci projektu „Nadané dítě.eu“ v lednu 2010 spolupracovala Pedagogicko-psychologická.
Evaluační zpráva Dvou projektů české rozvojové spolupráce s Moldavskem: Stará ekologická zátěž Iargara odstranění ropného znečištění Zpracování koncepce.
Vyhodnocení velké vánoční rodinné soutěže Tak už jste se konečně dočkali! Po důkladném vyhodnocení všech zaslaných prací již známe výherce vánoční soutěže.
Prezentace k soutěži „CHCEME ČISTÉ MĚSTO“ vyhlášené městem Karlovy Vary kategorie: základní školy.
 Pod záštitou: Ústeckého kraje.  ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, MÍROVÁ 2734/4, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PROJEKT ÚSTECKÉHO KRAJE: EKO-ECHO - Kouty krajiny.
Grafika Martina Fabianová, Lyra. … rozhodla jsem se zúčastnit se grafické části VZSST z trošku jiné stránky, tak doufám, že mě s tím hned nevykopnete.
Hodnocení výsledků projektu ForTech Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Hodnocení výsledků projektu ForTech Zpracoval:
NESEPARUJ SE!!! SEPARUJ!!! ZŠ Vyškov Letní pole.
Logo.
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
TVÁŘ A MĚSTO - výtvarný projekt ZŠ T. G. M. ve Fulneku (se žáky 8. a 9
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Anotace: Tvoříme pozvánky Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup: žák píše správně.
KRÁSNÁ LÍPA – NÁŠ BEZPEČNÝ DOMOV KRÁSNÁ LÍPA - NÁŠ BEZPEČNÝ DOMOV Město KrásnáMěsto Krásná Lípa se v roce 2007 zapojilo do projektu Ústecko – živý.
Odpad dopad a navždy odpad Tento projekt byl podpořen Ústeckým krajem.
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Hospodaření v krajině STROMY MEZI NÁMI
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )
Číslo v digitálním archivu školy
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji „Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji“ Radim Zika
Recyklohraní u nás ve škole Jsme malá školička, do které chodí 25 žáků. Probíhají u nás různé soutěže- sběr baterií, elektrozařízení, ale třídíme také.
SBĚRNÝ DVŮR ČESKÁ TŘEBOVÁ
MIRKA KRBOVÁ EUROPE DIRECT NOVÝ JIČÍN EVROPSKÁ UNIE.
UKLIĎME ČESKO Letošní úklid se uskuteční 18. dubna Obecní úklid 17.dubna 2015.
Den Země 2006 Zpráva třídy 6. A, aneb jak jsme Den Země prožili my.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Komunitní a otevřená škola
HYPOTÉZY. V obci je dostatek kontejnerů na tříděný odpad.
Dotační projekty Vysokého Mýta
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
EVVO aktivity pro školy
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Krajský projekt v roce 2011 na území Pardubického kraje  Projekt košů  Regionální komunikační aktivity  Projekt nádob  Projekt košů  Vzdělávací programy.
Rodinná politika na úrovni měst a obcí na příkladu města Třebíče Ing. Marie Černá1.
Čistá Vysočina Bc. Jana Böhmová Čistá Vysočina Historie  Hledání komunitní aktivity v rámci mezinárodní kampaně Den Země.  Vycházení ze.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
AŠ „nejen město z křížovek“ zpracovatel: Skupina 6.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
„Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska“ Projekt CZ0109 Modul č. 5 EKOMAPA VALAŠSKA PŘÍRODA VALAŠSKA.
FLL 2015/16 Hodkovice nad Mohelkou Medvíďata Nakládání s odpady ve městě Hodkovice nad Mohelkou.
vynaloženou práci drobnou odměnu.
aneb projektový den pro žáky primy a sekundy DATUM: 9. května 2008
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
PROJEKTY FINANČNĚ PODPOŘENÉ SKIP VELKÁ MORAVA
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Než jde ježek spát.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Radana Marelová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZŠ Staré Město.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
vynaloženou práci drobnou odměnu.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
SVČ Fokus Nový Jičín Červen 2019 KROUŽKY A KURZY 2019/2020
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907
Transkript prezentace:

Práce s veřejností osvětová kampaň ZATOČÍME S ODPADY – A TO JEDNOU PRO VŽDY

Zatočíme s odpady - a to jednou provždy Každým rokem vždy na jaře a na podzim členové 4. ZO ČSOP Tilia a dobrovolníci uklízí přírodu v Krásné Lípě a jejím okolí. Bohužel každým rokem se uklízí stejná místa. Proto jsme se tentokrát rozhodli, že s úklidovou charitou končíme a trochu drasticky místním lidem připomeneme, jak se chovají k přírodě, ve které žijí. Tentokrát tedy nepořádek z černých skládek neuklidíme anonymně, (tedy tak, že ho někdo uklidí a někdo odveze a tím to končí a černé skládky se opět mohou rozrůstat, protože to časem opět někdo uklidí). Ale uklizený odpad lidem naservírujeme přímo pod nos a složíme ho na náměstí v Krásné Lípě. Tím chceme lidem sáhnout do svědomí a názorně jim ukázat, kolik toho vlastně skončí za jejich domy, namísto ve sběrných dvorech, barevných kontejnerech a popelnicích. Cíle dosáhneme zmapováním a uklizením černých skládek ve městě Krásná Lípa a jeho okolí s následnou kampaní na náměstí v Krásné Lípě, v níž obyvatele města a jeho návštěvníky upozorníme na to, co svým nezodpovědným chováním způsobují a proč je důležité a nutné odpady ukládat tam, kam patří.

Zatočíme s odpady - a to jednou provždy Místo realizace pilotního projektu Krásná Lípa, sídelní město Národního parku České Švýcarsko a jeho bezprostřední okolí

Zatočíme s odpady – a to jednou provždy Cílové skupiny Projekt byl určen obyvatelům Krásné Lípy, návštěvníkům města, rodinám s dětmi a především dětem, přes které jsme chtěli oslovit i jejich rodiče.

Zatočíme s odpady – a to jednou provždy Partneři a zapojené zájmové skupiny, které se na pilotním projektu aktivně podílely včetně počtu osob jednotlivých zájmových skupin 1. Město Krásná Lípa – tajemník MěÚ Jan Kolář 2. Technické služby Krásné Lípy – vedoucí TS Pavel Bartoň 3. ZŠ Krásná Lípa – zástupkyně ředitelky Eva Salovová 4. Úklidu se pak účastnilo 12 úředníků MěÚ včetně tajemníka, 25 pracovníků TS města, školáci 200 (škola má 380 žáků) 5. skládky mapovalo 6 žáků 8 třídy

Zatočíme s odpady – a to jednou provždy Jednotlivé činnosti projektu v pořadí, jak jsme je realizovali. V první fázi (červen a září) jsme do projektu zapojili žáky ze Základní školy v Krásné Lípě, kteří zmapovali černé skládky ve městě a jeho okolí. Výstupem tohoto mapování je dokumentace, v níž jsou zaznamenána místa skládek, jejich počet, jejich rozsah a popis s fotodokumentací. Na základě těchto informací jsme společně s vedením města vytipovali místa, která se uklízela. Vesměs šlo o místa nejvíce frekventovaná a navštěvovaná návštěvníky Krásné Lípy a turisty. V další fázi, ve čtvrtek , jsme tato vytipovaná místa společně s dobrovolníky, veřejností a zaměstnanci Městského úřadu v Krásné Lípě uklidili. Pro širokou veřejnost jsme navíc uspořádali speciální úklidovou akci, opět ve čtvrtek , ale v odpoledních hodinách. V poslední fázi jsme, v pátek , uspořádali happening na náměstí v Krásné Lípě. Součástí akce byla i fotografická výstava, která obyvatelům města a jeho návštěvníkům ukázala kontrast míst s černou skládkou a po ní, dobu úklidu a to co černé skládky přírodě způsobují. Výstavu byla k vidění nejen na náměstí v Krásné Lípě, ale také v krásnolipských altáncích v městském parku a také v galerii Na schodem na Městském úřadě v Krásné Lípě. Fotografie, které jsme vystavili vznikali při mapování skládek a pak následně pak při úklidu. Happening se uskutečnil na Klinickém náměstí v Krásné Lípě před novým domem Českého Švýcarska – návštěvnické a vzdělávací středisko. V době happpeningu jsme na náměstí složili uklizený odpad z černých skládek v kontejnerech, abychom názorně ukázali, že nejde jen o dva tři pytle a mnohdy skutečně o dva tři traktory odpadu. Součástí happeningu byla i zábavnou akci pro veřejnost plná soutěží, her a zábavy pro veřejnost na téma: Čisté město – krásné město.

Zatočíme s odpady - a to jednou provždy Kontejnery s odpadem zaplnily náměstí Krásná Lípa, (okres Děčín), Pneumatiky, ledničky, televize, sedací soupravy, kolo, pet láhve, papíry a množství dalšího odpadu. To vše se v pátek, , dopoledne objevilo na náměstí v Krásné Lípě. Sečteno a podtrženo šlo o osm tří a půl kubíkových kontejnerů, které se o den dříve během tří hodin podařilo naplnit při úklidu města, do něhož se zapojilo deset úředníků krásnolipského městského úřadu, pracovníci technických služeb a organizátoři akce z ČSOP Tilia. Lokality, kde se uklízelo, se vybraly na základě výsledků mapování černých skládek, které provedli žáci Základní školy v Krásné Lípě. Tím, že naplněné kontejnery místo na skládce organizátoři akce a vedení města složili na náměstí, chtěli místním lidem sáhnout do svědomí a názorně jim ukázat, co svým nezodpovědným chováním dokáží napáchat. Při podobných akcích nejde totiž o uklizení několika málo pytlů, většinou jde rovnou o celé tuny odpadů. Špinavou výstavu ještě podkreslila série fotografií dokumentující černé skládky města a to, co se na nich nachází. Děti se mohly pobavit při soutěžích a nakonec i při divadle s příznačným názvem Aby bylo na Zemi milo. "Nejde jen o těch několik tun odpadu, které zmizeli z města a jeho blízkého okolí. Jde především o širokou skupinu lidí, kterou tato aktivita oslovila. A ač se k úklidu zdaleka nepřipojili všichni, již jen to, že toto dění vnímají, dává naději pro budoucnost," řekl krásnolipský tajemník Jan Kolář, který rovněž přiložil ruku k dílu.

Zatočíme s odpady - a to jednou provždy Nejde jen o těch několik tun odpadu, které zmizely z města a jeho blízkého okolí. Jde především o širokou skupinu lidí, kterou tato aktivita oslovila. A ač se k úklidu zdaleka nepřipojili všichni, již jen to, že toto dění vnímají, dává naději pro budoucnost. tajemník MěÚ Jan Kolář