Vypracovala: Nováková Barbora 1.semestr – pedagogická fakulta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Registrační číslo projektu:
Učebnice str ročník TĚŽEBNÍ PRŮMYSL
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Jak třídit odpad - prezentace
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Životní prostředí a domácnost
Sběr nápojových kartonů Pokud se ve vaší obci nápojové kartony sbírají, odhazujte je do kontejnerů nebo pytlů označených touto oranžovou nálepkou.
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Výroba a recyklace papíru
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Pračlověk mohl házet odpady před vchod jeskyně, protože téměř žádné odpady neměl. Všechny výrobky byly z přírodních materiálů (kámen, dřevo, kůže), nasbírané.
Recyklohraní u nás ve škole Jsme malá školička, do které chodí 25 žáků. Probíhají u nás různé soutěže- sběr baterií, elektrozařízení, ale třídíme také.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Co víš o recyklaci?.
Den Země 2006 Zpráva třídy 6. A, aneb jak jsme Den Země prožili my.
DEN ZEMĚ TEST.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
Recyklační hra.
PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vědomostí z oblasti eviromentální výchovy o správném třídění odpadů. Je určeno pro práci.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
Nadpis Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_06_Prvouka_18_3. ročník_Třídění odpadů Autor: Mgr. Jana Burdzová Použití:
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.
TŘÍDÍME ODPADY VY_32_INOVACE_19_03 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa,příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_19 _ENVIRONMENTÁLNÍ.
TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk ,okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_14.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Změna způsobu separace na Jesenicku
Třídění odpadů,recyklace
EKOŠKOLA.
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TŘÍDÍME ODPAD Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín
Otestujte své vědomosti o odpadech test má 30 otázek, zelená značí správnou odpověď, červená špatnou odpověď, odpovědi jsou odlišené i zvukově.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Transkript prezentace:

Vypracovala: Nováková Barbora 1.semestr – pedagogická fakulta Jak třídit odpad Vypracovala: Nováková Barbora 1.semestr – pedagogická fakulta pedagog pro 1. stupeň ZŠ

Myšák Šikula pomáhá s tříděním odpadů

Ahoj jmenuji se myšák Šikula a jsem odborníkem na obaly a jejich recyklaci Pomocí těchto stránek tě naučím jak správně zacházet s obaly, aby tím netrpělo životní prostředí

Myšák Šikula provází historií

historie pokračuje Obaly, jak se dozvíš se používaly už v pravěku Vypadaly ale úplně jinak Chceš vědět jak?

Jak se balilo v pravěku Už pravěcí lidé zjistili,že je výhodné mít zásoby potravin pro hladové dny a že jídlo se déle uchová právě v obalech Představ si, že člověk v pravěku ulovil mamuta,určitě ho nesnědl najednou Proto,aby vydrželo maso déle čerstvé, začal používat bylinky,následovalo sušení a uzení masa Menší plody uchovával pračlověk v koších a pytlících z kůže,postupně poznal i keramické nádoby a obaly ze dřeva

Sklo znali už před naším letopočtem V roce 1250 př.n.letopočtem se objevily první sklenářské výrobky Staří Siřané vynalezli o dalších 1200 let později sklenářskou píšťalu a začali vyrábět foukané sklenářské výrobky V roce 1000 našeho letopočtu se tenhle vynález rozšířil do světa Ještě mnohem později se začaly vyrábět láhve a sklenice pro uchovávání nápojů

Pračlověk a plasty? Plasty jsou nejmladším obalovým materiálem Byly vynalezeny na konci 19. století Po jejich objevu se zjistilo,že svou pevností a malou hmotností jsou vhodné pro zamražení potravin. Na své ochlazení totiž spotřebují minimum energie Dnes jsou nejrozšířenějším typem obalů Jejich největší výhoda je lehkost, pevnost a snadné tvarování

Napoleon a první plechovka Jméno Napoleon ti jistě není úplně cizí A právě tomuto muži vděčíme za první plechovku,jelikož měl rád dobré jídlo, slíbil odměnu tomu, kdo vymyslí způsob, jak uchránit potraviny nejdéle čerstvé Odměnu získal jeho vrchní kuchař,který začal maso a zeleninu uchovávat v nálevech ve skleněných a keramických nádobách a jejich víčka zakapával voskem A tak se zrodil předchůdce plechovky Sklo a keramika byli nahrazeny lisovanými plechovými pláty Tehdejší konzervy byly velmi těžké a otvíraly se dlátem a kladivem

Nepromokavý papír – karton-tetrapak K balení lze použít i obyčejný papír,ale například pro takové mléko, to není zrovna šťastné řešení V roce 1800 v Anglii zjistili, že stačí papírovou krabici potáhnou voskem a hned je problém vyřešen Vosk byl v pozdější době nahrazen plastem či hliníkovou folií (trvanlivá verze obalu).Tak vznikl nápojový karton – tetrapak V roce 1952 se vyskytly na pultech švédských obchodů poprvé potraviny zabalené právě do tohoto typu obalu

Cože, sněhová lednička? Od počátku byly potraviny ohrožovány škodlivými bakteriemi Proto lidé začaly hledat postupy, jak tento problém vyřešit A zjistili,že pomůže snížení teploty Nejprve se potraviny chladily pod studenou vodou 1626 se objevila v Anglii první chladnička – nádoba se sněhem Na konci 18. století se vyskytly chladničky v domácnostech. Místo sněhu se však používal led, kterým byly zásoby prokládány

Šikula informuje! Z obalů se po jejich použití stane odpad Ale i z odpadků lze vyrobit spousty produktů Tento proces se nazývá recyklace V dřívějších dobách se zacházelo s odpadky různě Zkus si představit, jak by to vypadalo na ulicích, kdyby každý vyhazoval lahve, plechovky, papíry aj. na zem A co by tomu řekla příroda?

Pravěké odpadky, existovaly vůbec? Pralidé téměř žádné odpadky neměly Vše bylo z přírodních materiálů – dřevo, kámen,kůže… Nasbírané rostliny a ulovenou zvěř snědli Kosti, kůži a jiné využily k výrobě zbraní, šperků, oděvů….

První starověké skládky Ve starém Řecku a Římě byly zřízeny úklidové služby, které většinou tvořili váleční zajatci a otroci Fungovaly kanalizace a prováděl se tzv. generální úklid Odpadky se odvážely za město, kde se sypaly do jam Tak vznikly vlastně první skládky

Ach, ten středověk! Odpadky a dokonce i lidské exkrementy se běžně vyhazovaly z oken a povalovaly se na ulici Lidé žily společně v domácnostech se zvířaty a nedodržovaly hygienické návyky Z těchto důvodů se velice často vyskytl mor či cholera Proto bylo zapotřebí změny: v 19.století se začaly odpadky dávat do nádob a v ulicích jezdily koňské povozy, které odpadky odvážely za městské hradby

Pozor přichází 20. století! Před 65 lety vznikaly první řízené skládky a před 30 lety spalovny odpadu Dnes máme popelnici doma každý Pro odpadky, které lze recyklovat byly vytvořeny barevně odlišné nádoby na plast, sklo, papír… Třídění odpadů a recyklaci známe již 30 let

Šikulo, co to vlastně odpad je a jak ho mám třídit?

Odpad je: Věc, kterou již nepotřebuješ a chceš se jí zbavit Nejjednodušší je hodit ji do koše, nebo popelnice Vypadá to snadno, ale do které? Nejprve zjisti z jakého materiálu je věc vyrobena,jestliže to nepoznáš hned, podívej se na značku na obalu a ta ti napoví Pokud už jsi se dozvěděl z čeho předmět je, dej ho do některého z barevných kontejnerů, nebo na sběrný dvůr

Ale do kterého?

Modrý kontejner můžeš naplnit: Novinami Časopisy Kancelářským papírem Reklamními letáky Knihami Sešity Krabicemi Lepenkou Kartonem Papírovými obaly – sáčky NIKDY NEVHAZUJ: Mokrý, mastný, nebo jinak znečištěný papír Kopírák a znečištěné plenky

Zelený kontejner můžeš naplnit: Skleněnými lahvemi, které nenosíš zpět do obchodu – jsou nevratné Sklenicemi Tabulovým sklem NIKDY NEVHAZUJ: Zrcadlo Sklo s drátěnou sítí Automobilové sklo Žárovky, zářivky Keramiku, porcelán Taky jsi už možná někdy viděl, že existuje ještě bílý kontejner Ten je vhodný pouze pro bílé – průhledné sklo. Sem nikdy barevná skla nevhazuj!!!

Červený kontejner můžeš naplnit: Nápojovým kartonem – tetrapakem od mléka,džusu, vína… Tyto kontejnery ale nemusí mít pouze červenou barvu. Někdy najdeš na kontejneru na plast či papír oranžovou samolepku, která ti říká, že můžeš karton vhodit i sem Také je možné, že jsi domů dostal oranžový pytel. Naplň ho tetrapaky a odevzdej svozové firmě

Žlutý kontejner můžeš naplnit: PET lahvemi od nápojů, které je důležité sešlápnout a očistit od papírových polepek Plastovými nádobami Kelímky Plastovými krabičkami Sáčky Fóliemi Polystyrény Jinými výrobky z plastu NIKDY NEVHAZUJ: plasty znečištěné chemikáliemi,trubky,linoleum

Šikulo a jak vypadá kontejner na kovy? Na kovové obaly nemáme speciálně určený barevný kontejner, proto je nutné je odnášet do sběren a sběrných dvorů Tam už si je odborníci roztřídí, podle toho co kovový obal (plechovka) obsahoval

Jestli tě třídění odpadu bavilo a zajímalo, tak se mrkni sem www.jaktridit.cz www.priroda.cz

A nakonec sladká odměna pohodlně se usaď klikni na notičky a vychutnej si svoji zaslouženou odměnu